Както вече съм споменавала у нас сме почитатели на китайската кухня и често приготвям такива ястия. А пък месото в сладко кисел сос ми е любимо, независимо пилешко или свинско.
Независимо от факта, че в китайската кухня се пържи, тя е доста здравословна.Пърженето е винаги за много кратко, така че продуктите не поемат много мазнина, а запазват собствените си сокове. Освен това се използват много зеленчуци и плодове и разбира се подправки.
Могат да се намерят много различни рецепти за месо в сладко кисел сос.
Обикновено месото се панира в яйце(най-често белтък) и нишесте или брашно.
Моето днешно предложение е без паниране на месото, за да се избегне използването на много мазнина.
Освен това месото може да се изпече и на скара и след това да с е направи със сладко киселия сос.
Продукти
за 4 порции
- 800 г пилешко филе, нарязано на ивички или кубчета
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. ароматно бяло вино
- 2 с.л. светъл соев сос
- черен пипер
- 3-4 с.л. олио
- 2-3 скилидки чесън
- 1-2 см нарязан на кръгчета джинджифилов корен (1 с.л. сух)
сладко кисел сос
- 2 с.л. кафява захар
- 6 с.л. оцет
- 1 с.л. соев сос
- 8 с.л. кетчуп
- лют пипер
сусам и пресен чесън за гарниране
ориз
2 каф.ч. ориз
2 с.л. олио(зехтин)
2 с.л. куркума прах
1/2 с.л. сол
1/2 к.ч. стафиди
Приготвяне
- месото се маринова в лимоновия сок, виното и соев сос, поръсено с черен пипер сн.1
- в малък дълбок съд се се загрява олиото на силен огън(тенджерка с малък диаметър) и в нея за 5-10 секунди се запържват джинджифила и чесъна, изваждат се с решетъчна лъжица
- месото се пържи на части, по няколко парчета за много кратко. Измерих, че отнема около 1 минута и 20-30 секунди. Съдът се разклаща напред назад за да може мазнината да облива месото и накрая леко се разбърква.
- изважда се с решетъчна лъжица и се изчаква 10 тина секунди мазнината да се загрее отново
- чак след това се слага следващата порция месо (приблизително колкото за 1 човек, или 1/4 от цялото количество)
- получават се златисти сочни парченца месо сн.3
сладко кисел сос
- в малка тенджерка се смесват захарта и оцета, загрява се леко, да се разтвори захарта
- прибавя се кетчупа, соевия сос и се разбърква за около 1 минута на огъня
- опитва се на вкус, ако е необходимо се добавя оцет или черен пипер, люто
- смесва се с месото, разбърква се
- сусама се запича на сух тиган или на микровълновата
- стръкчетата пресен чесън се режат
- преди сервиране се поръсва със сусама и чесъна
ориз с куркума
- мазнината се загрява в тенджерка и в нея бързо се изсипва куркумата, разбърква се и веднага се добавя ориза
- пържи се до побеляване на ориза, прибавя се 5,5 к.ч. (по принцип 1:3, но последната чаша да е непълна) вода и солта и се покрива с капака
- вари се 10-12 минути и се изключва, остава покрито на котлона до пълното поемане на водата от ориза, образуват се дупчици отгоре и зърната се отделят едно от друго.
И ние много обичаме китайско-дори при два дни си поръчахме.Така ,че Сонче ,рецептата ще бъде изпитана-благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд
ще се радвам да споделиш впечатления!Поздрави , Живе!
ИзтриванеСонче, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИ ние сме любители на сладко и солено и на куркума :)
Прегръдка и хубаво настроение!
Май доста съвпадения във вкусовете вече, Дани!Поздрави!
ИзтриванеИзглежда превъзходно и неустоимо Сонче! Обичам ориз с куркума, обичам и сладко-кисел сос тъй ,че рецептата е тъкмо по вкуса ми:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен да е денят ти мила!
ще чакам да го видя в твое изпълнение, Здравче!Поздрави!
ИзтриванеСоня, наистина чудесно предложение. Ухае на вкусно и на Изток при теб...
ОтговорИзтриванеА снимките са страхотни. Поздрави и хубав ден!
Благодаря, Гергана!Хубав уикенд!
ИзтриванеЩом има и сладко и кисело - нареждам се на опашка за рецептата :) ...яла съм китайска кухня ,но никога приготвяла ! Изглежда вкусно ,а и лесно за правене ,Сонче ! Благодаря за рецептата !
ОтговорИзтриванеПоздрав ! Хубава вечер !
ми от това по-лесно няма , Ванче, запрятай ръкави...:)Поздрави!
ИзтриванеМного апетитно предложение и изглежда страшно вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря ти, Ина!
ИзтриванеО, Сонче една след друга рецептите ти по-апетитни... Ще ми се да дръпна една порцийка, но няма как, затова ще се захвана с рецептата:). С пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Бонбон!
ИзтриванеЛюбимо и апетитно. Макар да не съм приготвяла у дома, сега е време да го направя. Поздрави, Сонче!
ОтговорИзтриванеЛесно и бързо, Марта, заслужава си!
Изтриване