Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 8 юни 2013 г.

Пиле в сладко кисел сос и ориз с куркума



Както вече съм споменавала у нас сме почитатели на китайската кухня и често приготвям такива ястия. А пък месото в сладко кисел сос ми е любимо, независимо пилешко или свинско.


Независимо от факта, че в китайската кухня се пържи, тя е доста здравословна.Пърженето е винаги за много кратко, така че продуктите не поемат много мазнина, а запазват собствените си сокове. Освен това се използват много зеленчуци и плодове и разбира се подправки.


Могат да се намерят много различни рецепти за месо в сладко кисел сос.
Обикновено месото се панира в яйце(най-често белтък) и нишесте или брашно.



Моето днешно предложение е без паниране на месото, за да се избегне използването на много мазнина.
Освен това месото може да се изпече  и на скара и след това да с е направи със сладко киселия сос.

Продукти
за 4 порции

  • 800 г пилешко филе, нарязано на ивички или кубчета
  • 2 с.л. лимонов сок  
  • 2 с.л. ароматно бяло вино
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • черен пипер
  • 3-4 с.л. олио
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1-2 см нарязан на кръгчета джинджифилов корен (1 с.л. сух)

сладко кисел сос

  • 2 с.л. кафява захар
  • 6 с.л. оцет
  • 1 с.л. соев сос
  • 8 с.л. кетчуп
  • лют пипер

сусам и пресен чесън  за гарниране
ориз
2 каф.ч. ориз
2 с.л. олио(зехтин)
2 с.л. куркума прах
1/2 с.л. сол
1/2  к.ч. стафиди

   Приготвяне



  • месото се маринова в лимоновия сок, виното и соев  сос, поръсено с черен пипер сн.1
  • в малък дълбок съд се се загрява олиото на силен огън(тенджерка с малък диаметър) и в нея за 5-10 секунди се запържват джинджифила и чесъна, изваждат се с решетъчна лъжица
  • месото се пържи на части, по няколко парчета за много кратко. Измерих, че отнема около 1 минута и 20-30 секунди. Съдът се разклаща напред назад за да може мазнината да облива месото и накрая леко се разбърква.
  • изважда се с решетъчна лъжица и се изчаква 10 тина секунди мазнината да се загрее отново
  • чак след това се слага следващата порция месо (приблизително колкото за 1 човек, или 1/4 от цялото количество)
  • получават се златисти сочни парченца месо сн.3

сладко кисел сос

  • в малка тенджерка се смесват захарта и оцета, загрява се леко, да се разтвори захарта
  • прибавя се кетчупа, соевия сос и се разбърква за около 1 минута на огъня
  • опитва се на вкус, ако е необходимо се добавя оцет или черен пипер, люто
  • смесва се с месото, разбърква се
  • сусама се запича на сух тиган или на микровълновата
  • стръкчетата пресен чесън се режат
  • преди сервиране се поръсва със сусама и чесъна

ориз с куркума

  • мазнината се загрява в тенджерка и в нея бързо се изсипва куркумата, разбърква се и веднага се добавя ориза
  • пържи се до побеляване на ориза, прибавя се 5,5 к.ч. (по принцип 1:3, но последната чаша да е непълна) вода и солта и се покрива с капака
  • вари се 10-12 минути и се изключва, остава покрито на котлона до пълното поемане на водата от ориза, образуват се дупчици отгоре и зърната се отделят едно от друго.


16 коментара:

  1. И ние много обичаме китайско-дори при два дни си поръчахме.Така ,че Сонче ,рецептата ще бъде изпитана-благодаря ти!
    Хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, чудесно предложение!
    И ние сме любители на сладко и солено и на куркума :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда превъзходно и неустоимо Сонче! Обичам ориз с куркума, обичам и сладко-кисел сос тъй ,че рецептата е тъкмо по вкуса ми:)
    Прекрасен да е денят ти мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, наистина чудесно предложение. Ухае на вкусно и на Изток при теб...
    А снимките са страхотни. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Щом има и сладко и кисело - нареждам се на опашка за рецептата :) ...яла съм китайска кухня ,но никога приготвяла ! Изглежда вкусно ,а и лесно за правене ,Сонче ! Благодаря за рецептата !
    Поздрав ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ми от това по-лесно няма , Ванче, запрятай ръкави...:)Поздрави!

      Изтриване
  6. Много апетитно предложение и изглежда страшно вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Сонче една след друга рецептите ти по-апетитни... Ще ми се да дръпна една порцийка, но няма как, затова ще се захвана с рецептата:). С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Любимо и апетитно. Макар да не съм приготвяла у дома, сега е време да го направя. Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow