Това е най-лесният сладкиш, който може да се направи с всякакви плодове.Непретенциозен и не особено впечатляващ с външен вид, но за сметка на това изключително вкусен.
Много лек и с приятна креместа структура.
Тук може да намерите варианти - с кайсии и с круши, в по-голям съд или в индивидуални купички.
До сега съм правила сладкиша с печене наведнъж, този път изпробвах вариант с първоначално запичане на част от тетстото и последващо добавяне на плодовете и другата част от тестото.
Не намирам съществена разлика във вкуса и външния вид на десерта.
Сега ви предлагам класическия вариант на рецептата - с череши, по Джулия Чайлд.
Печенето е на 2 етапа, както при нея.
Единствената промяна, която направих, че в общото количество течност замених част от прясното мляко с течна сметана (животинска 30% масленост)
Продукти
за 6 порции, тавичка с диам. 20 см
- 300-400 г почистени от костилките череши
- 2 с.л. захар за черешите
тесто
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана 30 % масл.
- 2 пак.ванилова захар
- 1/3 ч.ч. захар (от 250 мл)
- 1/2 ч.ч.брашно (от 250 мл)
- масло за намазване на формата
- пудра захар за поръсване
Приготвяне
- черешите се почистват от костилките и се поръсват с предвидената захар сн.1
- яйцата, млякото и сметаната, ванилията, брашното и солта, както останалата захар се смесват в блендер
- разбива се много добре
- формата се намазва с мазнина
- изсипва се около 1/3 от тестото
- пече за около 5 минути в нагрята на 175 С фурна, да започне да стяга сн.2
- изважда се и се подреждат черешите, отгоре се изсипва останалото тесто сн.3
- пече се още 45 минути или до готовност
- тестото се издува доста, а след това сляга
- преди сервиране се поръсва с пудра захар
Източник
mislq ,4e trqbva da yto4nite ne6to .kolko to4no e zaharta i kolko bra6noto?napisano e 2 puti zahar.
ОтговорИзтриванеблагодаря, грешката е от бързането, поправям веднага!
ИзтриванеТочно между това и баничките с череши се чудех предния път, но направих баничките. Много вкусно изглежда клафутито. И щом потвърждаваш за вкуса, ще пробвам обезателно някой път.
ОтговорИзтриванеЧудно е, Соня, поздрави!
Разкошен е станал, Сонче, структурата е невероятна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОбичам го този десерт :) ! Чудесен е станал ,Сонче ! Сочен и красив (като знам колко е трудно да отрежеш читаво парче за снимка си се справила отлично ,Сонче :)!
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Хубава събота и неделя !
Хареса ми, Сонче - изглежда ми бързо, вкусно и сочно. Записвам си го. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПрекрасно ......Много сечен десерт!Прекрасно предложение,Сонче!
ОтговорИзтриванеЧудесен,сочен и красиво поднесен сладкиш,Соня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Сонче! Чудесен е сладкишът! Вчера като по поръчка ми донесоха череши, точно след като прочетох и разгледах публикацията :) Често ще се прави. Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЗарадва ме много , Снежи!не че аз имам някакъв принос към такава класическа рецепта, но благодаря за доверието :)! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеОчаквам скоро черешата да узрее и ще опитам това интересно предложение!
ОтговорИзтриванеИзглежда доста примамливо!
Поздрави!
непременно да опиташ, Ина, заслужава си!?Не пропускай, после ще си направиш и с други плодове!Поздрав!
ИзтриванеНе слагате бакпулвер?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, да, без бакпулвер! Поздрави и да ви е сладко.
Изтриване