Комбинацията е съвсем произволна.В случая според намиращите се в хладилника продукти (включително стар козунак).Всичко може да бъде заменено с нещо друго - козунакът с кекс или бисквити, маскарпонето с друго сирене, или само сметана, ягодите с други плодове.
"Трайфъл", това е пак една от чуждите думи, които се нуждаят от пояснение.
Счита се, че това е един най-добрите десерти в английската кухня.
Според тази статия името му се споменава за пръв път в далечната 1654 година в рецепта, която препоръчва да се отреже резен хляб, да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери.
Задължителни продукти са ароматен алкохол, който напоява основата, разбита сметана и плодове, които се редуват на пластове.
Продукти
за около 8 чаши или 1 голяма купа*
- няколко тънки филийки козунак(кекс)
- няколко бисквитки "амарето"
- 50 мл шери(порто) или коняк смесен с малко мляко
- 250 г маскарпоне
- 3-4 с.л. пудра захар
- 400 г сметана
- 2-3 ванилии
- 1 с.л. коняк за крема
- 300 г ягоди за желе, може да се заменят с готово ягодово сладко
- 300 г ягоди за крема
- 300 г ягоди за украса
* снимките с голямата купа не ми се получиха, защото беше вечер, а купата беше студена .Горната снимка е преди да се сложи в хладилника и без ягодите за гарниране
Приготвяне
- на дъното на съда се подреждат филийките козунак и се притискат сн.1
- напояват с е с избрания алкохол
- част от ягодите се режат на 3-4 филийки, които се нареждат по стените на съда
- върху козунака се изсипва ягодовото желе* или пасирано ягодово сладко
- сметаната, маскарпонето и 3 с.л. захар се разбиват с миксер, прибавят се ванилията и коняка
- 300 г ягоди се нарязват и се прибавят към сметановия крем
- част от крема се изсипва върху ягодовото желе
- отгоре се нареждат бисквитки, отново крем и така до края, може да се поставят и цели плодове
- оставя се в хладилник да се стегне
- 300 г ягоди се почистват и се посипват с 1 с.л. захар, оставят се в хладилника
- преди сервиране десертът се гарнира със захаросаните ягоди
* приготвяне на ягодово желе
ягодите се пасират и претриват през цедка, смесват се с 1 с.л. захар и се поставят на огъня.Готвят се за кратко(3-5 мин) като се разбъркват.След изстиване се слагат върху основата.
Точно за сезона и точно по мой вкус....
ОтговорИзтриванемда, Живе се са ягодите!Поздрави!
ИзтриванеИзглежда невероятен Сонче, направо се размечтах...
ОтговорИзтриванеХубава неделя и поздрави!
Благодаря ти, Генка!
ИзтриванеСоня, чудо си сътворила от наличните продукти. Много ми харесва и определено е прекрасен десерт.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
ОО, благодаря за похвалите, Гергана :)!
ИзтриванеПоздрав!
Много, много вкусно и свежо!
ОтговорИзтриванесърдечно благодаря, Траянка!
ИзтриванеСонче, обичам такъв тип сладкиши и с удоволствие ще се възползвам. Толкова е ароматно и лекичко на вкус, че просто няма как да пропусна. Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванемакар и предизвикана от продуктите в хладилника, рецептата си е класика, опитайте ,Снежи, ще ви допадне!Ще чакам отзиви!
ИзтриванеЕ, поне ягодките в момента са превъзходни. аз също съм на ягодова вълна , но ще си направя и такова;)
ОтговорИзтриванехаха, та кой не е на ягодова вълна сега, Марта?! :) Това са най-неустоимите пролетни плодове!Поздрав!
ИзтриванеОбичам рецепти с история, Соня,
ОтговорИзтриванетвоето предложение е много красиво и ароматно, фино и безспорно вкусно.
Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана
Благодаря ти, Диана!Тя, историята, е дълга и може да се каже още много...Благодаря за хубавите думи, поздрав и на теб!
ИзтриванеПрекрасен десерт, ароматен и красив!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Ина!Поздрав!
Изтриванеи аз казвам една дума -СЪВЪРШЕНО!
ОтговорИзтриванеЧуден десерт ,веднага давам поръчка за една чашка!
Поздрави и хубава седмица,Сонче!
Благодаря ти, Мария, много мило, заповядай!
Изтриване