Един десерт, който не съм правила много отдавна, но беше любим на моето семейство. Черешовото време ми я напомни и намерих рецептата в старата ми тетрадка.
Много лесен и бърз за приготвяне.Масленото тесто се комбинира много добре с пресните череши.
Получава се сладкиш с много приятна структура, мек и влажен.Може да послужи и за торта :)
Старата рецепта е с 5 яйца за форма 26-28 см. Но сега се наложи да я адаптирам за по-малка тавичка.
Продукти
за тавичка 22 см
12 порции
- 500 г почистени череши
- 3 яйца - жълтъци и белтъци отделно
- 120 г меко масло
- 2/3 ч.ч. пудра захар, може повече
- 50 мл течна сметана
- 1 с.л. екстракт ванилия
- лимонова кора
- 1 п. бакпулвер
- 1 ч.ч. брашно
Време за приготвяне - 55 мин.
за подготовка - 15 мин.
за готвене - 40 мин.
Калории
Общо 2240 Ккал
За една порция 187 Ккал
Приготвяне
- фурната на 190 С
- тавичката се намазва с масло
- черешите се почистват от костилките* и се подреждат на дъното
- маслото се разбива с пудрата захар
- прибавят се жълтъците и сметаната и се разбива до пухкав крем
- последователно се добавят ванилията, лимоновата кора, бакпулвера, и на части пресятото брашно
- белтъците се разбиват на пяна с няколко капки лимонов сок
- смесват се с тестото като се бърка внимателно
- получава се доста гъсто тесто, което се изсипва върху черешите
- пече се около 40-50 минути, до суха клечка в средата на сладкиша
- изважда се от фурната и се изчаква да изстине
- с тънък нож се отделя от стените на съда и се обръща в чиния за сервиране
- поръсва се с пудра захар
* аз използвам по стар навик безопасна игла или кламер, най-лесно ми е
Може със същото тесто да се направи и сладкиш с плодовете отгоре.
В намазаната тавичка се изсипва тестото, а отгоре се подреждат черешите.Тогава те потъват при печенето и се получава малко по-различна структура. На долните снимки е така приготвен сладкиш, който пак е обърнат след изпичането..
Соня, чуден е... Да знаеш, че си открадвам парченце, докато не ме е изпреварил някой...
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда.
Поздрави!
Сонче,страхотно изглежда сладкиша!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Черешите са ми любим плод!
ОтговорИзтриванеА в добавка и с маслено тесто ще са чудесни!
Хубав ден, Соня!
Сонче, толкова е апетитен, че просто човек не може да се въздържи да не го опита! Непременно ще го пробвам, вярвам, че в къщи всички ще го харесат! Прегръдки и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Руми!Ще чакам коментар, да ви е сладко!
ИзтриванеПрощавайте, не разбрах само сметаната къде влиза в употреба?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Дочка, наистина съм пропуснала сметаната, тя е преди да се сложи брашното.причината е, че е новост в рецептата.В старата нямаше сметана, така че и да не я сложите, няма проблем.Поправям рецептата.Благодаря ви!Дано да ви хареса сладкиша!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата, много добре се получи! Аз добавих и вишни към черешите, а на дъното на тавата сложих и захар ;) Ще се повтаря и потретва тая рецепта..
ОтговорИзтриванеДрагомира
Благодаря за доверието и за споделеното, Драгомира, много ме зарадва твоят коментар!Доволна съм, че рецептата ви е харесала!А със захарта сигурно е станало още по-вкусно, карамелизирано!Поздрав и хубав ден!
ИзтриванеСега, в сезона на черешите, това е една отлична идея!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесен сладкиш-сега е времето начрешите.И аз се втурнах да правя разни неща с тях.
ОтговорИзтриванеХубава неделя,Сонче!
Соня, за да не потънът черешите в тестото трябва да се овалят в брашно и пудра захар.Тогава нареждаме черешите в/у тестото и печем.Сладкишът става не само вкусен, но и красив.
ОтговорИзтриванеЩе чакам да споделите вашия опит и снимки Теленовелчо! :) Успех!
ИзтриванеЗдравейте Соня!Току що направих вашия сладкиш с череши и го сложих да се пече.Аз правя много сладкиши и тази рецепта много ми хареса.Уверена съм че ще е и толкова вкусна.Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието, Ваня! Дано да ви е сладко!Поздрави, извинения за закъснението, но съм в планината, с много лош интернет!
ИзтриванеТоку що направих този сладкиш за пореден път. Великолепен е и свършва доста бързо:). Може да опитате и с други плодове също е много вкусен, аз го направих и с праскови.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, много ме радвате, Анонимен! Уточнението е много важно - може и с други плодове, тъкмо мислех да добавя и още снимки! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Соня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасния блог. Могат ли да се използват замразени череши за този сладкиш? Ако да, трябва ли да се размразят първо? Благодаря.
Поздрави,
Петя
Здравейте, може да стане и със замразени череши, като първо ги размразите. Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря, днес ще го правя и съм сигурна, че ще е вкусен :)
ОтговорИзтриване