Това много популярно и вкусно трационно българско ястие е със сантиментална история за мен.
Свързано е със спомена за времето, когато моят съпруг ме ухажваше.Аз бях студентка първи курс, провинциалистка в София, а той вече второкурсник с"опит".По онова време заведенията в столицата не бяха много и беше лесно да ги обиколиш и научиш още за първия семестър.
На "Граф Игнатиев" имаше един ресторант от соц веригата "Златното пиле". Той се превърна в наше любимо място за срещи .Поръчвахме винаги тази пилешка кавърма.По-късно, вече когато бяхме голямо семейство съпругът ми често ме изненадваше като готвеше за празник това ястие....докато децата пораснаха, аз си останах в къщи и сега само аз готвя!
Много в вкусно, не е трудно и си заслужава да опитате, ако все още не сте правили пилешка кавърма.
Продукти
за 2-3 порции
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 300 г бяло пилешко месо без кост(филе)(може и от бутчетата)
- 3-4 глави стар лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 морков
- шепа гъби печурки
- 2 печени червени чушки
- 1 люта чушка(суха)
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 с.л. сол
- 150 мл бяло вино
- черен пипер
- щипка захар
- щипка суха чубрица
- майорана
- месото се нарязва на кубчета (на хапки)
- кромида се нарязва на не много дребно
- мазнината се загрява и в нея се запържва за кратко месото, само докато побелее
- изважда се с решетъчна лъжица
- в същата мазнина се слага нарязания лук и нарязания на дребно морков
- разбърква се няколко пъти и се налива 100 мл топла вода
- задушава се 15 минути на слаб огън като се разбърква от време на време
- прибавят се нарязаните гъби и задушаването продължава до пълното омекване на зеленчуците
- добавят се нарязаните печени чушки, месото и всички подправки
- налива се виното и се задушава за 10 минути
- запича се в гювече
- в омлет
- в палачинка, голяма тук
За 1 порция са необходими:
- 2 яйца
- 2 с.л. прясно мляко
- щипка брашно
- щипка сол
- 1 с.л. масло
Чудесно изглежда, Сонче! И аз така го готвя, ама толкова го готвя, че както ти писах чакам Ники да си дойде и да ни подкрепи, за завиването в омлет. Че бащата и лука ще отсее дори :))
ОтговорИзтриванеМного хубав спомен, свързан с тази кавърма имаш. Няма как да не го готвиш с любов :)
И аз не бях правила отдавна, ама пролетта нещо ни разнежи май, та го ударихме на сладки спомени!ХУбава вечер, Пепи!
ИзтриванеСоня, много хубав спомен :)
ОтговорИзтриванеПомня го "Златното пиле"!
Интересна идея за омлета!
Хубава вечер от мен!
Приятно ми е , Дани! Общите и споделени спомени са хубаво нещо!А ресторантите бяха толкова малко, че ги знаем всички1Поздрав и хубава вечер!
ИзтриванеУсмихна ме спомена ти ,Сонче ! Аз пък за пръв път опитах такава кавърма в стола на фабриката където работех ,ама мноооого отдавна :) и си спомням ,че бях възхитена , освен всичко ми се виждаше и много трудна гозба :) ! Рецептата ти е много хубава !
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден ! Поздрави !
Мда и аз едно време си мислех, че е трудно, но сега...Не знам как ще му хареса на Роби, но аз правих на американскияя ми зет и много му хареса, опитай!Поздрав и хубав празник на вас!
ИзтриванеТова ястие всяка една от нас го е яла някъде.Аз когато работех в БОДК ,за един обяд в стола-ресторант си го хапнах.Така ми се услади,че веднага го направих в къщи и се хареса на всички.Сонче,благодаря ти ,че ми го припомни-ще го сготвя отново!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Радвам се, че рецептата се оказа добър спомен за доста от вас :)!Хубав уикенд, Живе!
ИзтриванеСТрахотно ястие,Соня,много ми допада!Така с омлета е много сочно и богато!Браво и на г-н Шатев,че също ти го е приготвял!Хубав петък и на двамата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Роси!Ястието си заслужава да бъде опитано!Поздрав и хубави почивни днии!
ИзтриванеНе съм правила, но много ми хареса! Мерси, Сонче!
ОтговорИзтриванеЕ такае, кой не е посещавал старите сож ресторанти не познава менюто на Балкантурист :)!Опитай , Траянче!Поздрави!
ИзтриванеСонче, това се казват прекрасни спомени :) И мен ме спечелиха с едни кулинарни изкушения :) Толкова обичам кавърма, че я правя много често, въпреки че в омлет не съм правила от доста време. Благодаря за рецептата :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБалгодаря ти и аз Габи!Поздрав и хубави почивни дни!
ИзтриванеНе съм правила кавърма в омлет. Изглежда толкова апетитно, че ще пробвам!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Винаги има нещо ново да опита човек, Ина :)!Ще се развам да споделиш!Хубави почивни дни!
ИзтриванеИ аз имам много мили спомени от моята майчица с точно така приготвена кавърма в омлет. За съжаление вече са само спомени, сега трябва аз да ги правя на моите деца. Много е приятно, че ги споделяте с нас и рецептата и спомените.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Галя! Добре дошла, ще се радвам да споделяш по-често! Поздрави!
ИзтриванеСамо да попитам кога се слага чесъна,с лука ли?
ОтговорИзтриванеЗдравете Пламена, драго ми е , че сте в Моето сладко хоби! Да чесъна с кромида, аз и двете ги казвам лук :) ! Може преди сервиране да добавите малко(пресен или 1 скилидка стар) за по-силен аромат! Поздрави и да ви е сладко1
Изтриване