Едно традиционно за българската кухня зимно ястие.освен с праз може да бъде приготвено и със стар лук.В различните райони се прави по различен начин и с различни добавки, но месо, лук и вино са основните съставки.
Всички продукти се обработват топлинно предварително, след това се смесват и се пекат в затворен съд.Стъклен или глинен.
Сервира се със запечено отгоре яйце или в омлет, или в палачинка.Може и така, само месото и зеленчуците, евентуално с добавка на задушен ориз.
Продукти
за 4 порции
- 600 г свинско месо от бут или плешка
- 2-3 с.л. олио
- 4 стръка праз
- 100 мл червено вино
- 1 ч.л. сол
- 4-5 печени червени чушки
- гъби(при мен няма)
- черен пипер
- чубрица
- яйца
Приготвяне
- месото се нарязва на кубчета и се задушава в нагрятата мазнина за няколко минути като се разбърква
- изважда се с решетъчна лъжица в съда, в който след това ще се пече
- в остатъка от мазнината се слага праза, предварително нарязан на кръгчета
- разбърква се и се добавя виното
- задушава се до омекване
- ако се ползват гъби се добавят на този етап
- прибавят се нарязаните печени чушки и се объркват за 1 минута
- праза се изсипва при месото, всичко се разбърква и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица
- затворения с капак съд се поставя в не много гореща фурна(за да не се спука) и се пече на 200 С за около 30-40 минути
Накрая по желание се чуква по едно яйце и се запича само за 3-4 минути
Охх Сонче колко апетитно си я приготвила тази кавърма направо се олях ....
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ и прегръдки!
Ами као не постите, Здравче правиш!на нас ние любима!Поздрави!
ИзтриванеПечена в керамичен съд ми е много вкусна!
ОтговорИзтриванеАпетитно предложение!
Поздрави!
Да, ина, всияко печено в глинен ъсд става вкусно!Благодаря ти!
ИзтриванеМного любимо ми е това, Сонче! Сега цял ден кавърма ще ми е в главата :)) Права си, че макар и традиционно, това ястие си има различия по различните краища на страната. Ние с теб нали сме наблизо, та горе долу ни пасват рецептите :). Аз го готвя по-често със сушени чушки, но и с печени е страхотно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
И със сушени е хубаво, снежи!Ама аз нямам, а печените са ми по-лесни, първо занразени, после в буркани,Поздрав и хубав авечер!
ИзтриванеОх…и на мен като на Елти…цял ден кавърмата ти ще ми е пред очите Сонче:)))
ОтговорИзтриванеКакви изкусителни снимки само ни показваш:)
Дани, време е , ако не си правила, че то си е малко зимно ястие!поздрав и благодаря!
ИзтриванеМного обичам праз в манджички, а твоята е много вкусна! Както винаги при теб е много уютно и вкусно! Честита Първа Пролет, Сонче!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Катя!Похвалите ти ме радват и ласкаят!Честита пролет и на теб!
Изтриване