Обичам картофени кюфтета, но ги избягваме заради пърженето.Предлагам ви вариант на печени кюфтенца с хрупкава коричка, малко по-диетично. Подправките са по избор, но не ги пренебрегвайте защото те дават хубавия вкус и аромат.
Продукти
за около 16 броя малки кюфтета
- 500 г картофи
- 150 г сирене(бяло саламурено)
- 1 стрък праз
- малко сол
- черен пипер
- 1 яйце
- щипка кимион
- сух джоджен
- индийско орехче
- 1 яйце за паниране
- 2 с.л. брашно за паниране
- 3-4 с.л. хлебни трохи (едра галета)
- масло за намазване
- 2 с.л. зехтин за поръсване
Приготвяне
- картофите се сваряват, отцеждат се и се намачкват на пюре
- праза се реже на дребно, посолява се и се намачква с ръце
- смесват се картофеното пюре, натрошеното сирене, праза, яйцето и подправките
- оформят се малки кюфтенца
- тавичката се намазва с масло(зехтин)
- кюфтенцата се потапят последователно в брашно, разбитото яйце и накрая се овалват много добре в трохите
- подреждат се в тавичката
- наръсват се със зехтина
- пече се 30-35 минути на 190 С до получаване на златиста коричка(надуват се)
Сонче, толкова греещи снимки!
ОтговорИзтриванеИ аз правя картофените кюфтета на фурна много отдавна, но пък не съм пробвала с праз!
Хубава и слънчева нова седмица!
и с праз и със сиренце, сезонно, може с всичко!Благодаря, че намина, Бети!Поздрави!
ИзтриванеСонче,ето такава рецепта ми допада-печене във фурната.Ще я напрявя-напоследък твоите рецепти са ми фаворит-днес правих запеканката ,но с коприва.Благодаря ти,мила!
ОтговорИзтриванеАз съм по печенето, Живе, не ми се занимава с пържене, пък нали и по-здравословно!Поздрав и прегръдка!
ИзтриванеТака ми се приядоха картофени кюфтенца...! Че и печени, не пържени! Супер :)
ОтговорИзтриванеДействай , Зори! :)
ИзтриванеИ аз ги предпочитам печени! Изглеждат много сочни. Ще пробвам докато има праз лук!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Тили! Поздрав!
ИзтриванеСонче, не съм ги пробвала печени досега, изглеждат толкова апетитно, неустоими са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатя, по-лесно е, а пък и с по-малко мазнина, опитай!Поздрави!
ИзтриванеКартофени кюфтета не отказвам :) Много ми харесват твоите, Сонче - и на подправки, и на технология, и с този праз, и златистия цвят... Всичко ми харесва. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного вкусни кюфтенца си приготвила,Соня!Сега им е времето,докато има праз!Бодвам си едничко!С пожелание за хубаво,пролетно настроение! :)
ОтговорИзтриванеhttp://postimg.org/image/7pt89u9g3/
ОтговорИзтриванеето резултата от моя (втори) опит. бтв, първият беше супер неуспешен защото пропуснах факта, че на скарата в конвекторната печка ще се разпаднат и залепнат и че поръсването със зехтин е супер съществена част от всичкото готвене, иначе галетата посивява и става суха.
Благодаря ви, радвам се, че сте успели!Да ви е сладко, видях и снимката, изглеждат добре!Аз се старая да описвам детайлно всичко и явно е важно да се спазва:)Желая ви успех в бъдещите кулинарни начинания!
ОтговорИзтриване