Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 12 март 2015 г.

Палачинкова торта с червени палачинки и крем



След палачинковата торта с навити палачинки ми се искаше да направя и такава с редени палачинки.Но да не е традиционната с шоколад, а нещо с крем.Тогава видях Червената палачинкова торта тук и решението беше взето бързо.Още повече, че тортата беше за приятели, които много харесаха Торта червено кадифе, която бях правила за тях по-рано, впечатлени от любимият им червен цвят.


Тортата е много впечатляваща при разрязване, направо изненада.
Рецептата е променена от цитираната.Всеки си има своя рецепта за палачинки, така че можете да приготвите палачинките по любимата ви рецепта. Аз използвах тази.

Продукти
за форма с диаметър 22-24 см
12 - 16 порции
за палачинките - около15 броя
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. разтопено масло
3 ч.ч.прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
няколко капки червена боя
олио за пържене
за крема
3 жълтъка
30 мл бяло десертно вино с подсилено алкохолно съдържание (Мускател)
500 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте (с връх)
7 с.л. захар*
ванилия
50 г бял шоколад(може и без него)
5 г желатин
300 г маскарпоне
за украса
100 г маскарпоне
100 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
* захарта е на вкус, ако обичате по-сладки десерти, увеличете количеството
 Време за приготвяне:
 - за подготовка -15 мин.
 - за готвене -60 мин.
- престой - 8 часа

 Приготвяне

Най-напред трябва да се приготвят тиганът и формата с пръстен с еднакви размери.
за палачинките
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Последователно с разбъркване се прибавят маслото и 1 ч.ч. от млякото.
Изсипва се брашното, след това бакпулвера и ванилията, разбърква се много добре.
Долива се остатъкът от млякото, до получаване на смес с гъстотата на боза.
Накрая се слагат няколко капки боя, или на върха на ножа , ако е на прах.Разбърква се и , ако е необходимо, се добавя боя за получаване на желания цвят.
Палачинките се пекат в избрания тиган, леко намазан с олио на средна температура.(при мен 4та степен от 6)

приготвяне на крема
В тенджера, на слаб огън, се загряват 1,5 ч.ч. от млякото.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се виното и нишестето.Разбърква се много добре до гладка каша.Получената смес се изсипва в горещото мляко и се вари с непрекъснато разбъркване до сгъстяване.Отнема около 5 минути.
Шоколадът се начупва на парчета и се слага в крема.Разбърква се до пълното му разтопяване.
Желатинът се залива с 2 с.л. студена вода, изчаква се да набъбне и се добавя към горещия крем. Разбърква се до гладкост. Прибавя се ванилията и кремът се оставя да изстине.
Маскарпонето се разбива леко и се прибавя към студения крем.
Палачинките се редят във форма с пръстен, като всяка се маже с 2-3 с.л. от крема.Отгоре се завършва по желание с крем или с палачинка.Една от палачинките остава за украсата.
Тортата се оставя в хладилник за да стегне  за няколко часа.
украса
Сметаната (студена,  от хладилника) и маскарпонето се разбиват поотделно с малко пудра захар, а след това се смесват.Кремът се поставя в пош и с него се нанася отстрани и отгоре.
Моята торта е измазана с този крем само отстрани.
За да се измаже цялата торта е необходимо двойно количество крем.
От останалата палачинка се изрязват фигурки за украса.
Червените линии върху тортата са от бял шоколад с червена боя.





2 коментара:

  1. Интересна торта, красива както отвън, така и отвътре.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам търпение за такава торта :)
    Но твоята е станала чудесна!
    Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow