Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

понеделник, 30 юни 2014 г.

Хрупкави пилешки филенца със сусам



Тези филенца  се харесват на всички, особено на децата.Сервирам ги за предястие или мезе. Много добре вървят  с кетчуп или друг гъст сос.
Рецептата е от менюто на един възрастен готвач от нашия ресторант, който ги наричаше "рибки" защото са хрупкави като малки пържени рибки.
Продукти
за 4 порции

  • 1 филе "пеперуда" без кост -350 г
  • лимонов сок 1/2 лимон
  • черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. суха мащерка
  • 2 с.л. сусам

 Приготвяне

  • Филенцата се режат на тънки лентички и се поръсват с лимонов сок и черен пипер.Оставят се настрана за 30 минути.
  • В чиния се смесват брашното, черен пипер, мащерката, червен пипер, сусама и малко сол.
  • Мазнината се загрява на умерено силен огън, филенцата се овалват в брашняната смес и се пържат от двете страни по 1 минута.Общо не повече от 3 минути.
  • Изваждат се върху домакинска хартия за да се отцеди мазнината.
  • Преди сервиране се поръсват с нарязан на дребно чесън и с лимонов сок.
  • Сервират се с кетчуп или друг сос.



петък, 27 юни 2014 г.

Малки триъгълни банички



Не е нищо особено, но го отбелязвам, за начинещи кулинари и идея за  тези, които търсят нещо за закуска.За мен тези банички са мил спомен от времето, когато децата бяха малки.Правеха се със "софиийски" кори и много ги обичахме.Малките банички са хрупкави, когато са препечени.
Ако ги обичате по-меки може да добавите 1 с.л. кисело мляко в плънката.
Продукти 

за 2 порции

  • 4 бр.кори тънки за баница(по 25-30 г)
  • 1 яйце
  • 50 г сирене
  • 50 г масло

 Приготвяне

  • Кората се маже с разтопеното масло и се сгъва на 4.
  • Отново се намазва и се слага от плънката (разбитото яйце и натрошеното сирене).
  • Прегъва се на триъгълник и се слага в намаслена тавичка.
  • Отгоре се намазва с разтопено масло.
  • Пече се на 180 С за около 12 минути.



четвъртък, 26 юни 2014 г.

Черешово тирамису




След всички варианти на тирамису, които съм представяла -

още една сезонна рецепта - Черешово тирамису.Сладкишът е класически, а черешите, добавени в крема обогатяват вкуса и подсилват аромата.Препоръчвам ви този вариант!
Прибавих желатин към крема защото черешите увеличават течностите, а не исках разкашкани бишкоти.
Продукти 
за  правоъгълна форма 28/15 см или за кръгла с диаметър 22-24 см
10 порции
200 г бишкоти "савоярди"
300 г череши, почистени от костилките
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1 с.л. коняк
4 жълтъка
2 белтъка
130 г захар
100 мл Порто(друго подсилено сладко вино)
15 г желатин
200 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
за напояване
250 мл силно кафе
70 мл Порто

 Приготвяне

  • Черешите се посипват със захарта, канелата и коняка и се оставят настрани.
  • Приготвя се сместа за напояване и се оставя да изстива.
  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.
  • Жълтъците се разбиват в метален или стъклен съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното  и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.
  • Желатинът се накисва в малко студена вода и се прибавя в топлата смес. Разбърква се доразтварянето му.Оставя се да изстива като се разбърква от време на време.
  • Черешите се смилат в блендер до получаване на гладко пюре и се прибавят към крема.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.
  • Накрая се прибавят, с много внимателно разбъркване,  разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се настъргва шоколад.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.




вторник, 17 юни 2014 г.

Класическо тирамису




Много популярен десерт с безброй рецепти.Приготвянето му е сравнително лесно при използването на готови бишкоти, няма печене, желиране.Аз самата съм публикувала за
Портокалово тирамису в чаша

Шоколадово тирамису

Кокосово тирамису

Този път се постарах да направя класическия вариант на тирамису, и не съжалявам! Вкусът и ароматът са наистина запомнящи се! Истинска наслада за всички сетива - лек и много приятен сладкиш.Оформих го като кръгла торта с помощта на алуминиево фолио.Прибавянето на белтъците към класическия крем  Сабайон прави крема по-лек и въздушен.



Ако искате истинско тирамису не жалете Кафето, Марсалата, Маскарпонето !

Аз нямах Марсала , но успешно замених с Порто.Ако нямате специално подсилено подсладено вино, може да използвате което и да е ароматно вино и да добавите 50 мл ликьор.

Само няколко думи за виното Марсала . То е   италианско ликьорно (подсилено) вино,   произведено в околностите на градовете Марсала и Трапани, на остров Сицилия, Италия.
Ликьорните сладки десертни вина се приготвят както обикновено вино(подбрани сортове) с добавка на силен алкохол (70 градусов винен спирт).Обикновено носят наименованието на района, от който произхождат.
Най-популярното вино от този тип е може би Порто от района на град Порто в Португалия. Когато англичаните открили хубавите португалски вина, започнали да ги превозват до Англия. Но дългият път по море не се отразявал добре на напитката и тогава започнали да добавят към виното силен алкохол с цел запазване.Алкохолът убива винените дрожди и с това ферментацията спира. Получила се прекрасната напитка, известна като "шери", която се консумирала с удоволствие и от достолепните английски дами и с не по-малка охота от господата като диджестив с пура след вечерята.
Други популярни вина от този тип са Мадейра,  Херес(Испания), Малага, Командария(Кипър).  

Ето и рецептата за класическо тирамису, по която приготвих тази торта.
Продукти 
за кръгла форма с диаметър 28 см
16 порции
300 г бишкоти савоярди
за напояване
150 мл вода
2 с.л. инстантно ароматно кафе
или 150 мл силно еспресо
150 мл силно ароматно вино(Порто)
50 мл ром с аромат на кафе
крем
7 жълтъка от яйца L
120 мл силно ароматно вино(Порто)
150 г захар
500 г маскарпоне
200 мл животинска сметана
3 белтъка
2-3 с.л. какао за поръсване
 Приготвяне


  • Най-напред се приготвя силно кафе, което се смесва с алкохола и се оставя да изстива.


  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.На снимката се вижда пръстена, направен от сгънато алуминиево фолио, защипан с кламер или щипка.
  • Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното(по възможност бяло, но става и с червено) и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Това е най-трудната част, вече сме почти готови! Махаме съда от водната баня и го поставяме в студена вода, като продължаваме разбъркването.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.(Тук има обяснение какво се прави , ако се пресече :)
  • Накрая се прибавят с много внимателно разбъркване разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се поръсва с какао.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.
            Подсилени ликьорни вина
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...