Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 6 март 2014 г.

Гратен(огретен) от картофи и зеленчуци, и още запеканки



Огретен (гратен, гретен) – всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене(мляко или сметана) или галета, смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Термина "au gratin" или "gratinée" (откъдето идва и българското огретен) е за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
На български ЗАПЕКАНКА.

Тук има Запеканки с:
  Броколи и карфиол,
 Пилешко и броколи
 Спанак и тиквички,
 Спанак и печени чушки  
 Макарони, спанак и пилешко
Само с карфиол и сирена

Продукти 
за 3 порции

  • 600 г картофи
  • 1 ч.ч. замразени зеленчуци(моркови и грах и други)
  • 1 с.л. сол
  • 3 яйца
  • 150 г сирене по избор
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • черен пипер
  • мащерка(или друга подправка)
  • масло за намазване
  • настърган кашкавалл за поръсване

 Приготвяне

  • Картофите се белят, режат на кубчета и сваряват в подсолената вода.
  • Изцеждат се и се смесват със зеленчуците. Ако се използват пресни зеленчуци е необходимо да се сварят и те заедно с картофите.
  • Тавичката се намзва с масло и в нея се изсипва зеленчуково-картофената смес.
  • Яйцата се разбиват с вилица, добавя се натрошеното(настъргано) сирене, прясното мляко и подправките.
  • Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 30-40 минути, до златиста коричка.Пет минути преди готовност се наръсва с настъргания капкавал.Времето за приготвяне зависи и от съда , в който се пече, в дебелостенните, като този от снимката, става по-бавно!




7 коментара:

  1. Много обичам такива ястия,Соня,и този път си приготвила страхотен гратен!Честити отминали и вълнуващи предстоящи пролетни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси! Хубави мартенски празници и за теб!

      Изтриване
  2. Гратена го харесвам с всякакви продукти :)
    Лично аз не обичам думата запеканка :)
    Прекрасен е твоят, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, пак сме на едно мнение, и аз не я харесвам, ама не знам как е българската дума за гретена :(. Та затова - всички да са доволни...Иначе аз бих го нарекла Оггретен :).Такъв ми е спомена от старите соц времена, имаше го във вегетарианския ресторант и за мен беше нещо много специално! Поздрави и хубави празници, Дани!

      Изтриване
  3. Гратенът ти е перфектен, Сонче, толкова цветен и пролетен!
    С пожелания за слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, поредната вкусна запеканка предлагаш!
    И какво ѝ е на думата "запеканка" ?! За мен това е българското наименование! Другите са чуждици.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, отново нещо толкова апетитно и вкусно, а в случая - и пъстро :) Цялото ястие ухае на пролет! Подзрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...