Отново е Благовещение - Деня, в който всички християни празнуват благата вест, която Арахангел Гавраил донесъл на Мария(Мириам), че е благословена да зачене и роди Спасителя на човечеството.
По традиция приготвям питка на този ден.Тази година я направих с добавка на захар, орехи и стафиди. Беше много вкусна, ароматна от канелата и мекичка, дори и на следващия ден.Оформянето май не е най-подходящото за този пълнеж, може би е по-добре да се направи на розички или кифлички, но аз исках да пробвам.
Питката е много малка, ако желаете по-голяма трябва да увеличите количествата на продуктите.
Продукти
за тава с диаметър 24 см
450 г брашно
1 ч.л. суха мая
50 мл топла вода
1 с.л. захар
2 яйца, единият жълтък за намазване
1 ч.л. сол
150 г заквасена сметана
1 с.л.олио+1 с.л. масло(по желание)
50 г масло за намазване
пълнеж
1/2 ч.ч. запечени начукани орехови ядки
3 с.л. стафиди
1/2 ч.л. канела
4-5 с.л. кафява захар
Приготвяне
- Маята се разтваря в топлата вода, добавят се захарта и 1-2 с.л. брашно и се изчаква да се активира.( По указанията на опаковката сухата мая се смесва с брашното, но аз винаги първо я активирам, за да съм сигурна, че работи)
- Смесват се активираната мая, солта, сметаната, яйцата(1 цяло и 1 белтък), олиото и 1с.л. масло и към тях с разбъркване се прибавя постепенно брашното.Аз правя това с миксера, с бъркалки за тесто.
- Меси се до получаване на меко еластично тесто - за миксера са около 8-10 минути докато започне да се отделя от стените на съда и бъркалките.
- Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, овалва се в мазнината и се покрива с фолио.Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.
- Изважда се , примесва се леко и се оформя на няколко топки - 7.
- Разточват се на 6 правоъгълни кори, които се мажат с масло и се слепват по три.Получават се 2 големи правоъгълника.Всеки се маже с масло и се поръсва обилно с плънката.(Алтернативно се оформят триъгълници, които се завиват на кифлички с пълнежа)
- Завива се на руло и се реже на охлювчета или с ножицата само се нарязва леко.
- Последната топка се поставя в средата, а около нея се подреждат кифличките(леко нарязаното руло в моя случай).
- Питката се оставя да втасва на топло.
- Пече на 200 С, на 15 та минута се намазва с отделения жълтък, смесен с 1ч.л. водичка. ( Може да намажете предварително, но ще се наложи да покриете с фолио към края на печенето.)
След като публикувах, забелязах, че това е рецепта с номер 400! Да ни е честито числото, на мен и на блога :)!
Соня, много хубава е станала питата ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеЧестито Благовещение и честита първа пролет,Соня!Питката е прекрасна,пухкава и със сигурност много ароматна и вкусна,а оформлението се е получило чудесно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси, хубави празнични дни и на теб!
ИзтриванеСонче, чудесна си е питката, с удоволствие бих си усладила деня с нея. :)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти преркасна пролет и много по 400 публикации!
Благодаря, Гери, желая ти и на теб много успех!
ИзтриванеСонче, напълни ми душата с тази питка! Точно четох в една книжка за традициите, че питката на Благовещение се "шари" с плодове и орехи, ама никъде не открих как точно се шари, затова и моята направих в солен вариант, пак цветна:). Много красиво си я оформила, нашарила! Комплименти, мила!
ОтговорИзтриванеКатя, похвала от теб е направо окриляваща! Сърдечни благодарности, поздрав и хубави пролетни празници!
Изтриване