Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 12 март 2013 г.

Гратен(запеканка) с броколи и карфиол


Поредният вариант на зеленчуков гратен.Може да се използват вскакви продукти.Съчетанието на броколи и карфиол се оказа много удачно.Червената чушка е за аромат и колорит!

Продукти
 4 порции, тавичка 22 см


  • 250 г карфиол
  • 250 г броколи
  • 1-2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 100 г топено сирене
  • 4 яйца
  • 100 г извара
  • 200 мл готварска сметана
  • 200 мл прясно мляко
  • черен пипер
  • идийско орехче
  • масло за намазване
  • 4 парчета от нарязан за тост чедър(или друг вид сирене)


Приготвяне



  • карфиола и моркова  се бланшират във вряща вода за 7-8 минути. На петата минута се прибавя и броколите, те са по-нежни и не са необходими повече от 3 минути
  • зеленчуците изваждат от горещата вода и се слагат в студена, да се охладят
  • отцеждат  се и се нареждат в намазана с масло тавичка
  • върху тях  се слага сиреното, нарязано на парчета и червената чушка, нарязана на кръгчета
  • яйцата се разбиват, към тях се прибавят изварата, сметаната и млякото и подправките
  • получената смес се изсипва върху зеленчуците
  • пече се на 180 С за около 25 минути
  • изважда се и се покрива с парчетата чедър
  • връща се за още 4-5 минути за да се запече сиренето






8 коментара:

  1. Mnogo апетитно, макар да не си падам по броколите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянче, май е въпрос на привикване, все още е нов продукт!

      Изтриване
  2. Харесвам всички продукти и много ми допада предложението! Вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам такива ястия,твоето изглежда многоа апетитно,Сонче!
    Съчетанието на зеленчуци със сиренца и сметана е чудесно!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Мира, щом има сиренце, всичко е вкусно!благодаря ти!

      Изтриване
  4. Много са хубави новите ти предложения с месце,
    но този гратен ме очарова - чудесна комбинация от зеленчуци и сирена!
    Поздрави, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Исках да предложяа нещо с месо за празниците (нищо че е Сирни заговезни, а месните отминаха), пък запеканките всякака са хубави, сега поне има разнообразни зеленчуци.Благодаря, Диана!Поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...