Патицата е питомна, закупена от магазина, охладена, с вътрешности.
Това е първият ми опит да приготвя такава птица.Отчитам го като изключително успешен, много ни хареса.
Получи се чудесна коричка, а при разрязването се носеше омайващ аромат! Месото беше много вкусно и сочно!
За рецептата се доверих на Джейми Оливър.
Продукти
за 4-6 порции
1 патица, почистена около 2,5 кг
за мариноване
1 с.л. накълцан розмарин
1/4 ч.л смлян идийски орех
1 ч.л. морска сол
черен пипер
настъргана кора на 1 портокал
1/2 ч.л суха мащерка
за зеленчуковата смес
2 глави стар лук(червен)
1 стрък селари(целина)
2 моркова
1/4 ч.л. канела
2 см пресен джинджифил(настърган)
2-3 бр.дафинов лист
дреболиите и кожата от гушата
допълнително
1 портокал на парчета
3-4 скилидки чесън, нарязани
1-1,5 кг картофи
Приготвяне
- Всички подправки за мариноването се смесват и с тях се намазва птицата отвътре и отвън. Предварително се изрязва излишната кожа, около гушата и се набожда на няколко места с вилица.Покрива се и се оставя в хладилник за няколко часа.
- Фурната се загрява на 175 С (без вентилатор) и патицата се поставя върху решетката с коремчето нагоре в долната част на фурната.Вътре са парчетата от портокал и скилидките чесън.Краката са завързани, а крилете са под тялото.Под птицата се поставя по-дълбок съд.
- Зеленчуците се режат на кубчета и се смесват с подправките. Прибавят се нарязаните дреболии. Поставят се в тавата под патицата. Мазнината, която се отделя от патицата капе върху зеленчуците и те се готвят.Пече се 1 час.
- Тавата със зеленчуците се изважда, веднага се поставя нова тава, в която да капе мазнината. Зеленчука се отделя с решетъчна лъжица и се поставя в тенджерка. Мазнината се слага в тавата под птицата.
- Картофите се белят и режат на едро.Поставят се в тавата под патицата.(Аз ги сварих за малко преди това, но мисля, че ще станат и без предварително варене).Пече се още 2 часа или 2,5 часа (общо около 3 часа печене). Картофите се готвят само в патешката мазнина.На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.
- Зеленчуците се заливат с 200 мл ароматно червено вино , варят се 10 минути и се добавя 1л топла вода.Вари се около час.
Много хубава е станала, Соня!
ОтговорИзтриванеИ ароматна!
Поздравления!
Сонче, според мен е повече от успешен, страшно апетитно изглежда. :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!
Приятно дразнещо всички сетива! :) Сонче, много апетитно предложение!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден!
Честита пролет, Сонче! :)
ОтговорИзтриванеМного интересен метод за печене на пернато! На решетката, а под него зеленчуци пият сок :) Само едно не ми стана ясно. Зеленчуците за 1 час под пилето нали са се сготвили. Защо им е тази операция накрая с водата, виното и 1 час варене? Какво се получава на финала? Яхния, супа или просто зеленчуци на мазнина?
Но патицата изглежда адски вкусна! Точно по обедно време ли трябваше да се врътна тук... :)
Приятен уикенд от мен :)
Идеята на Дж.Оливър, след това се прави сос, с виното.Беше много вкусно, аз го сервирах заедно, без да го пасирам.
ИзтриванеИ подправките някак си овкусяват и птицата като се поливат със сосчето. Абе хубаво е.
Изтриванемного точна рецепта!ФАНТАСТИЧНА!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделеното! Много ме зардвахте, вече си милех, че микой не се интерсува от тази рецепта :).Поздрави и хубави празнични дни!
ИзтриванеСтрахотна рецепта, получи се невероятна вкусотия.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за рецептата за невероятно вкусната патица.
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество и весели празници!
Благодаря на всички , които са се доверили на рецептата и са споделили добрите си впечатления! Безкрайно се радвам, ако съм била полезна! Весели празници на всички, и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Тъкмо реших да приготвя патица по вашата рецепта, но имам един въпрос - въртите ли патицата? Ако не, тя изпичали се отдолу? Благодаря предеарително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Лилия, не не съм я въртяла. Изпича се, но ако искате може да я обърнете. Поздрави и да ви е сладко! Може да споделите и снимка на вашата патица в групата на Моето сладко хоби.
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда! Благодаря за рецептата! Пробвам в момента и вкъщи мирише на Коледа посред лято! :-)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря! Зарадвахте ме! Дано да ви хареса! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване