Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 30 юли 2013 г.

Мляко с ориз и плодове




Споменавала съм, че мляко с ориз е наш любим десерт, който приготвям целогодишно. 
Предлагам ви летния вариант на този десерт, гарниран  със сос от пресни плодове.


Продукти 
За  8 порции
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
Щипка сол
4 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. захар
1-2 ванилии
Лимонова кора
Плодов сос
Плодовете са по избор
4-5 кайсии
5-6 сини сливи
2-3 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
Щипка канела


Приготвяне
Оризът се слага да ври на не много силен огън с водата и щипка сол.
Когато е почти готов се добавя млякото и захарта.
лимоновата кора се бели като ябълка и се слага цяла в млякото.
Намалява се и често се разбърква.
Вари се около 15 минути или до сгъстяване.Не трябва да е много гъсто защото след изстиването се сгъстява допълнително.
Преди да се дръпне от огъня се добавя ванилията.
Лимоновата кора се изважда.
Веднага се разсипва в предварително приготвените купички.
Кайсиите и сливите се разполовяват, посипват се със захар и се слагат на слаб огън.
Готвят се докато пуснат сок, прибавят се лимоновия сок и канелата и много внимателно се разбърква. Плодовете трябва да останат цели , само малко да омекнат.
При сервиране оризът се гарнира с плодовата смес.


7 коментара:

  1. Прекрасен вариант на сутляша...Поздравления,Сонче за идеята и изпълнението!А,снимките са просто разкошни!Чудесен ден:))!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Милена! Външните снимки и цветята наистина са за предпочитане при представяне на храна!Поздрав и свежи летни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност сосчето придава на десерта неповторима свежест и аромат!Много красиво си ни го представила,Соня!Поздрави на Пирин,на семейството също!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е свеж този десерт! Сонче интересен и вкусен вариант на млякото с ориз !
    Снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, Роси, Ина!Желая ви свежест в горещите летни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, пуснала си Слънчо на снимките си и многоооо ми допадат :)

    А що се отнася до самия десерт, обожавам мляко с ориз!!! С Филип тук двамата му се облизваме и вече е решено, утре отиваме за мляко и кръгъл ориз! Единодушни бяхме и плодовата част да е нектарини (че кайсиите са като гранати с вкус на аптека на местното пазарче) :)

    Мерси за свежата идея и хубаво лято! :)

    ОтговорИзтриване
  7. чудих се кой предложи мляко с ориз и плодове, а то - ти си бил, Сонче :)
    Тия дни ще го пробвам и съм сигурна, че ще ми хареса с прасковите, които май ни втръснаха това лято :)
    Много апетитни снимки на десерта, поздравления :) грабват вниманието, определено!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...