Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 16 юли 2013 г.

Тиквички(патладжани) с кайма и сирена - фалшива лазаня


Казвала съм,че не обичам да пържа.Затова нямам рецепта за пържени тиквички и патладжани!
Предлагам ви едно много вкусно ястие, комбинация на запечени на тиган зеленчуци, кайма, сирена и бешамел.


Нарекох го фалшива лазаня заради червения сос, бешамела и сирената, които са като за лазаня.

Продукти 
за 6 - 8 порции
500 г тиквички-3 бр.
500 г патладжани-2 бр.
червен сос
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 морков
500 г телешка кайма
200 г домати на кубчета
черен пипер
джоджен или друга подправка по избор
бешамел
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
индийско орехче
черен пипер, сол
отделно
250 г моцарела
200 г кашкавал

 Приготвяне


  • зеленчуците се режат на тънки ленти по дължина
  • патладжаните се поръсват със сол и се изчаква да пуснат водат, измиват се и се отцеждат
  • всичко се запича на тефлонов тиган или друг с незалепващо покритие
  • дъното на тавичката се намазва с мазнина и се подреждат половината зеленчици, плътно със застъпване

червен сос

  • мазнината се загрява и в нея се задушават стария лук(на дребно), моркова (на кубченца) и чесъна
  • прибавя се каймата и се готви до готовност
  • залива се  с доматите и се готви още 4-5 минути
  • овкусява се  със сол, черен пипер и подправки по избор
  • изсипва се върху подредените зеленчуци
  • отгоре се подреждат резенчета моцарела
  • покрива се с останалите зеленчуци

бешамел

  • маслото се загрява и в него се запържва брашното
  • добавя се прясното мляко и се вари при непрекъснато разбъркване до сгъстяване
  • сосът се завършва с подправките
  • с него се залива подреденото ястие и всичко се слага в предварително нагрята фурна на 200 С
  • пече се до зачервяване - 40 минути.
  • изважда се и се покрива с настърган кашкавал
  • запича се отново до разтопяване на кашкавала




11 коментара:

  1. И аз не обичам да пържа, Сонче!Спечели ме с тази "лазаня;'";)

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, много удачно предложение - вкусно и здравословно!
    Поздрави и хубави слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а и май е по-лесно да сложиш зеленчуците на скара вместо да ги пържиш!Благодаря, Ина!

      Изтриване
  3. Чудесна е лазанята ти, Сонче!
    И аз не обичам да пържа, но ако някой
    ми изпържи хрупкави тиквички, не отказвам!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Откакто не пържа тиквички ги заобичах!Благодаря ти, че наминаваш Дани!

      Изтриване
  4. Е те това ще е невероятно, уникално вкусно,Соня!Великолепна рецепта,наистина много ми допада!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ама че размазваща вкусотия! Адски вкусно изглежда, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  6. Направих я с патладжани - невероятно вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ти благодаря, Любка! Радвам се, че рецептата ви е допаднала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow