Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 31 май 2013 г.

Класически френски сладкиш - клафути с череши



Това е най-лесният сладкиш, който може да се направи с всякакви плодове.Непретенциозен и не особено впечатляващ с външен вид, но за сметка на това изключително вкусен.
Много лек и с приятна креместа структура.
Тук може да намерите варианти - с кайсии и с круши, в по-голям съд или в индивидуални купички.
До сега съм правила сладкиша с печене наведнъж, този път изпробвах вариант с първоначално запичане на част от тетстото и последващо добавяне на плодовете и другата част от тестото.
Не намирам съществена разлика във вкуса и външния вид на десерта.



Сега ви предлагам класическия вариант на рецептата -  с череши, по Джулия Чайлд.
Печенето е на 2 етапа, както при нея.
Единствената промяна, която направих, че в общото количество течност замених част от прясното мляко с течна сметана (животинска 30% масленост)

Продукти 
за 6 порции, тавичка с диам. 20 см

  • 300-400 г почистени от костилките череши
  • 2 с.л. захар за черешите

тесто

  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана 30 % масл.
  • 2 пак.ванилова захар
  • 1/3 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 1/2 ч.ч.брашно (от 250 мл)
  • масло за намазване на формата
  • пудра захар за поръсване


   Приготвяне


  • черешите се почистват от костилките и се поръсват с предвидената захар сн.1
  • яйцата, млякото и сметаната, ванилията, брашното и солта, както останалата захар се смесват в блендер
  • разбива се много добре
  • формата се намазва с мазнина
  • изсипва се около 1/3 от тестото
  • пече за около 5 минути в нагрята на 175 С фурна, да започне да стяга сн.2
  • изважда се и се подреждат черешите, отгоре се изсипва останалото тесто сн.3
  • пече се още 45 минути или до готовност
  • тестото се издува доста, а след това сляга
  • преди сервиране се поръсва с пудра захар
Бележка - бих намалила брашното, както в клафути с круши, по Марта Стюард, където е само 30 г.
Източник




12 коментара:

  1. mislq ,4e trqbva da yto4nite ne6to .kolko to4no e zaharta i kolko bra6noto?napisano e 2 puti zahar.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, грешката е от бързането, поправям веднага!

      Изтриване
  2. Точно между това и баничките с череши се чудех предния път, но направих баничките. Много вкусно изглежда клафутито. И щом потвърждаваш за вкуса, ще пробвам обезателно някой път.
    Чудно е, Соня, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен е станал, Сонче, структурата е невероятна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам го този десерт :) ! Чудесен е станал ,Сонче ! Сочен и красив (като знам колко е трудно да отрежеш читаво парче за снимка си се справила отлично ,Сонче :)!
    Поздрави ! Хубава събота и неделя !

    ОтговорИзтриване
  5. Хареса ми, Сонче - изглежда ми бързо, вкусно и сочно. Записвам си го. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно ......Много сечен десерт!Прекрасно предложение,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен,сочен и красиво поднесен сладкиш,Соня!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за рецептата, Сонче! Чудесен е сладкишът! Вчера като по поръчка ми донесоха череши, точно след като прочетох и разгледах публикацията :) Често ще се прави. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зарадва ме много , Снежи!не че аз имам някакъв принос към такава класическа рецепта, но благодаря за доверието :)! Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Очаквам скоро черешата да узрее и ще опитам това интересно предложение!
    Изглежда доста примамливо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. непременно да опиташ, Ина, заслужава си!?Не пропускай, после ще си направиш и с други плодове!Поздрав!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...