Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 21 април 2013 г.

Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка


Това десертът, с който гостуваха на една  много мила дама Елена Димиева.
Надявам се, че ще ви допадне съчетанието на кокос и ябълки  с меката сърцевина от крема сирене  и яйце.При печенето на сладкиша  отгоре се образува една много вкусна хрупкава коричка от кафявата захар, брашнени трохи с масло и орехи.
Продукти
за кръгла форма с диаметър 16-18 см
8 порции
основа
  • 120 г (1 ч.ч.) брашно 
  • 60 г масло
  • 30 г (1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
  • 80 г (1/2 ч.ч.) кафява захар
пълнеж
  • 175 г крем сирене Филаделфия(1 оп.)
  • 125 г крема сирене(1 оп.)
  • 2 яйца
  • 30 г(1/3 ч.ч.) кокосови стърготини
  • 50 г(1/3 ч.ч.) кафява захар
  • 1 п. ванилия
ябълков топинг
  • 300 г (2 броя) ябълки
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • по 1 щипка индийско орехче и
  • смлян кардамом(по желание)
 хрупкава коричка
  • 60 г брашно(1/2 ч.ч.)
  • 80 г кафява захар(1/2 ч.ч.)
  • 20 г масло (1 с.л.)
  • 3 с.л. едро нарязани орехи
 за сервиранеготова карамелена заливка на Д-р Йоткер
                    

 Калории - общо 3976 Ккал
 за 1 порция 497 Ккал

Приготвяне
основа
  • форма с подвижен пръстен се застила с хартия за печене
  • в купа се смесват всички продукти за основата и с пръсти се размесват до получаване на тесто, което се разпределя на дъното и по стените на формата(ако не искате да има отстрани този хрупкав пръстен, намалете продуктите наполовина )
  • пече се за около 20 минути на 175 С в предварително загрята фурна
пълнеж
  • в купата на миксера се смесват сирената и захарта, разбива се и се добавят яйцата и кокосовите стърготини и ванилията
  • разбива се до получаване на гладка еднородна маса
  • изсипва се в готовата кокосова подложка, като стените на съда, в който ще се пече се намазват с масло , над блата
ябълков топинг
  • ябълките се белят и нарязват на кубчета,  поръсват се с лимоновия сок
  • в купа се смесват захарта, канелата и другите подправки
  • добавят се ябълките и се разбърква докато всички ябълки се покрият със захар
  • разстилат се върху пълнежа
хрупкава коричка
  • в купа се смесват брашното, захарта и маслото
  • с пръсти се разтрива до получаването на едри трохи
  • добавят се орехите
  • поръсва се върху ябълките
  • фурната се загрява на 170 С и кейкът се пече за около 45 минути до златиста коричка
  • оставя се да изстине и се охлажда в хладилник преди да се извади от формата 
при сервирането може да се поръси с карамелен сос


12 коментара:

  1. Чудесна идея, Соня!
    Добавянето на ябълките, предполагам го прави различен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-силен е ефекта на хрупкавата част отгоре, Дани!Аз много обичам такива комбинации - ябълките са меки, креместата част отдолу, най-отдолу хрупкав блат , а отгоре пак трохи и ядки...:)!

      Изтриване
  2. Много вкусно изглежда и красиво поднесен, Сонче!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, изглежда божествено! И ще го опитам;)

    ОтговорИзтриване
  4. Много калории, но пък е фантастичен!
    Сонче, спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Спомням си го, Сонче!:) И отново ще кажа, че е прелестен! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Видях го при Ели, Сонче и страшно ме впечатли! Действа ми умопомрачително! Записвам си рецептата и с огромно желание ще и се наситя някой ден! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Чуден чийзкейк, Соня!!! Умирам си да пробвам коричката :)
    Хубава седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Определено е чудесен, Соня, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Е това Сонче ... не трябваше да го виждам в този час :)
    Божествено е !
    Отивам да изпия чаша водичка и си лягам :)
    Хубаво утре от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Сонче, този чийзкейк страшно много ще ми хареса! Само като чуя съставките и вече започвам да слюноотделям!

    ОтговорИзтриване
  11. С леко закъснение ,но не мога да пропусна този прекрасен чийзкейк,Сонче!
    И аз като Мина веднага бих пробвала хрупкавата коричка! :)
    Рецептата е чудесна и ще се възползвам някой път.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow