Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

петък, 27 януари 2012 г.

Ароматни хлебчета с масло и кашкавал


След  фурора, които направиха сред моите дегустатори и почитатели  Ароматни чеснови хлебчета с билки не вярвах , че ще успея с  други подобни меки, вкусни и ароматни хлебчета.
Но, който търси , намира:).
Това са хлебчета по една по-стара рецепта на Йоли.Вместо сминдух използвах шарена сол и босилек.Лесно и вкусно.:)

 Продукти
за 12 хлебчета

500 г брашно
7 г , 1 п.суха мая
2 малки яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 чл. захар
 за пълнежа
50 г масло
1/2 ч.л. шарена сол
 сусам за поръсване





Калории - общо 
2762 Ккал
на 1 хлебче - 230 Ккал




Приготвяне

Брашното се пресява.Малка част от него се смесва с маята и се залива с затопленото мляко.Разбърква се и се оставя на топло да шупне.

Смесва се със зехтина, яйцето и солта.(Яйцата се разбиват съвсем леко предварително и се отделят 1-2 лъжици за намазване.)
Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва меко тесто.Може да се наложи да се добави малко брашно за да не е лепкаво.Прехвърля се в намзнена купа.
Тестото се оставя да втасва на топло до удвояване на обема.Аз го държа във фурната, предварително загрята до 50 С и след това изключена.Така втасва за около 30 минути.


Втасалото тесто се омесва за малко и се разделя на 2 еднакви топки.Оставя се да почине за 10 мин.
Всяка топка се разточва на правоъгълник и се намазва с маслото, предварително смесено със шарената сол и босилека.Наръсват се с кашкавал.
Правоъгълникът се навива на стегнато руло.Реже се на триъгълници - всъщност фигурките са трапец:).От едно руло се правят 6 трапецовидни парчета.





 Нареждат се в тава , покрита с намаслена хартия за печене.Оставя се рзстояние защото се  надуват при втасването.
Оставят се да втасват на топло за около 15 минути.Притискат се в средата, може да се използва набрашнена пръчица, за да се разтворят пластовете, малко приличат на пеперуди:).
Намазват се с малко яйце смесено с прясно мляко .Наръсват се със сусам.
Пече се на 180 С.







10 коментара:

  1. Сонче, ако знаеш, че отдавна бях харесала тези хлебчета заради красивото им оформяне и не можех да открия точно къде е било, твоята рецепта идва точно навреме. Ще ги направя още утре, че за днес вече имам хляб.:-))
    Страшно красиво оформени са твоите, с такъв невероятен загар, обичам да ги запи„ам повече винаги, за мен дори ги препичам спецално.
    Браво, поздравления за майсторското изпълнение!!!:-)
    Сърдечни поздрави и хубава петъчна вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за хубавите думи!От Йоли преписвам редовно:)!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Утре не, но неделната ни закуска мисля да е такава;) От монитора лъка на сусам и кашкавал;)
    Очите ми останаха!
    Хубави почивни дни ти желая,Соня!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, радвам се, че съм те заинтригувала!Приятни занимания в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Как обичам такива хлебчета!Отново ме изкушаваш с чудесна рецепта!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  6. Соня,чуден тен имат хлебчетата ти,а и така оформени са страхотно кокетни,наистина пеперудки!
    Харесва ми и плънката!
    Определено са били невероятно ароматни и вкусни,поздравления!
    Много хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, присъединявам се към благодарностите за рецептата и идеята! А снимките още повече затвърдиха мнението ми, че трябва да се пробват! Хубава и усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче,радвам се,че те открих тук.Предлагаш много вкусни рецепти.Благодаря ти.Удивителни са,тез хлебчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Действай смело катя, всички харесват тези хлебчета!Аз ги правя много често!Позздрави, раздвам се , че ти харесва при мен, толкова е вдъхновяващо!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...