Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 23 януари 2012 г.

Супа топчета

Още една класика в българската кухня.:)



Продукти 
 за 6 - 8 порции

300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър

Калории - общо 1750 Ккал



 на 1 порция  250 Ккал


Приготвяне

Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.


Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана.  Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.

7 коментара:

  1. Прекрасна супичка, любима на цялото семейство.:-))) Твоята е толкова апетитна, невероятно вкусна изглежда!:-)) Поздравления!
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очакват награди!
    Сърдечни поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ни е любима и на нас,Соня!
    Харсва ми и твоята,така гъстичка!
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи!Поздрави!

      Изтриване
  3. Душа давам аз за тая класика ,Соня :)! Чудесна супичка и моя любима !
    Хубав ден и от мен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието Ваня!Поздрави!

      Изтриване
  4. Blagodaria Sonia, vsichko koeto sum opitala e vkysno, obiasneno e podrobno i lesno za pravene

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Яна!Радвам се, че ви харесват рецептите, благодаря за доверието и споделеното!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...