Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 30 декември 2011 г.

Сладкиш с печени ябълки и крем - по Йоли

 Време е за нещо по-леко, след толкова баклави и баници:)






Пак ''преписвам'' от Йоли, но какво да се прави -  като нея друга няма! Всичките й рецепти са интересни и най-вече точни  за изпълнение!
Този път с промени -   модификация в крема и покритието.Нямах готов крем и приготвих обикновен крем с жълтъци, а белтъците използвах за покриване на сладкиша.Получи се много лек и приятен десерт.


Продукти за тестото

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200г брашно
1/4ч.л.бакпулвер
форма 26 см

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

0,5 л прясно мляко
2 жълтъка, белтъците се използват за покриване на сладкиша
2 с.л. брашно
250 г квасена сметана
захар на вкус
Калории

Килокалории: 4246 .
Калции: 1311.2 мг
Протеини: 90.72 г
Въглехидрати: 457.545 г
Животински мазнини: 222.95 г
Растителни мазнини: 5.12 г
 за 1 порция  265 Ккал
    
Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка,посипете ги със захарта,сложете маслото и лимоновата кора,полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното,предварително примесено с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* сварете крем от посочените продукти( участват само жълтъците) като добавите накрая разбитата сметана.Белтъците разбийте отделно

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. .Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Върху крема изсипете, като заглаждате, разбитите с пудра захар белтъци.Запечете само отгоре за 10 тина минути.

* Сервирайте сладкиша добре охладен  .


четвъртък, 29 декември 2011 г.

Печена пуйка с портокалов аромат и оризова плънка


Колебаех се дали да публикувам тази рецепта защото нямам хубави снимки.
Но пуйката беше толкова вкусна, портокалово ароматна и събрах толкова много овации от гостите , на които беше предложена, че  реших - не може да не споделя тази вкусотия.
Самото месо ухае на портокал, карамфил и още нещо!
Освен това е подходящо за Новогодишното меню, ако все още не сте решили какво да е основното.Гарантирам, че няма да съжалявате!
Описанието изглежда дълго , но не е трудно!




Печена пуйка се приготвя сравнително рядко, тъй като е по-голяма птица и е подходяща за повече хора и празници.Аз правя поне веднъж годишно, понякога и повече,  в последните десетина годиниНай-често съм използвала изпитаната ми рецепта за  Печено пълнено пиле , но понякога и експериментирам.Както тази година.
Нали вече имам кулинарен блог....реших, че трябва да е нещо по-интересно:)
Била съм в САЩ за Деня на благодарността, когато цялата страна е само на тема ''пуйка''.  Магазините преливат от разнообразие на пуйки и готови пълнежи. По тази причина се спрях на рецепта от  блога  на  Ани , чийто публикации много  харесвам .
Аз естествено нещо съм променила.И така основното беше мариноването на птицата

сряда, 28 декември 2011 г.

Кошнички със спанак и сирена - едно лесно и ефектно предястие

Това е едно предястие, което правя вече няколко пъти в различни варианти,  с различен пълнеж, но най-харесвана се оказва рецептата на Мария.Тя използва спанак и синьо сирене.


Ето и рецептата, която се получи най-добре при мен:

Продукти за 12 кошнички
 
 8 бр. готови кори за баница
200 г пресен почистен спанак
50 г синьо сирене ( може и без него)
150 г бяло саламурено сирене
50 г кашкавал
3 яйца
 2 с.л. зехтин
олио за намазване на корите

вторник, 27 декември 2011 г.

Ароматни чеснови хлебчета с билки

Откакто имам кухненския робот, който меси сам,  започнах по-често да правя неща от тесто с мая.тези хлебчета видях в няколко блога, не знам кой точно е първоизточникът, но аз ползвах най-вече рецептата на Йоана



Резултатът беше отличен, имах гости и те останаха очаровани.Снимките не са добри не дават ясна представа.Отбелязвам си да пробвам с различни подправки.Аз имах само сухи подправки,  но мисля, че не е фатално. Давам рецептата от Йоана:

Продукти:
  • 8 големи скилидки чесън
  • 300 мл. прясно мляко
  • 400 гр. брашно + допълнително за омесване
  • 1 чаена лъжица сол
  • 7 гр. суха мая за хляб
  • 2 супени лъжици ситно нарязани пресни билки – мащерка, риган, босилек и розмарин( при мен бяха сухи и без розмарин)
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 супени лъжици прясно мляко за намазване
  • едра морска сол за поръсване - нямах и наръсих малко обикновена  и сусам

Калории


Килокалории: 2278 .
Калции: 826 мг
Протеини: 77.74 г
Въглехидрати: 349.1 г
Животински мазнини: 39.05 г
Растителни мазнини: 24.3 г

за 1 хлебче - 228 Ккал 





Приготвяне

Чесънът и млякото се слагат в малка касерола. Слагат се да заврат. Температурата се намаля и сместа се оставя да къкри 15 минути. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади леко.
Сместа се слага в блендера на кухненски робот и се пасира.
Брашното се пресява със солта. Слагат се в купа и към тях се добавят маята и билките. Объркват се. Прави се кладенче и в него се слагат медът, олиото, млякото с чесъна и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица докато се образува тесто. След това се пренася върху набрашнена повърхност и се меси 3 минути.( тук аз включих машината). Ако е необходимо се добавя още малко брашно.
Тестото се поставя в купа намазана с олио. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.( Аз го втасвах във фурната за 25 минути се утрои)
Втасалото тесто се премесва за 1 минута.Тук аз добавих белени тиквени семки. Разделя се на 8 парчета, които се оформят на топки. ( Аз направих 10 по-малки, а както се надуха , може и 12) Подреждат се в намазана с олио тава. С остър нож на повърхността на топките се правят разрези на кръст.

Хлебчетата се покриват с кърпа и се оставят 30 минути за повторно втасване.
Намазват се с малко прясно мляко и се поръсват с едра морска сол.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30 минути.



 















Печено пиле, пълнено с ориз стъпка по стъпка




От това по-традиционно за моето семейство ястие  няма!Когато трите ми дъщери бяха малки, в неделя се правеше това пиле.Когато заминаха в чужбина, при всяко завръщане ги посрещам с това пиле и ако им гостувам там, първото е да направя ''онова пиле''.
Рецептата е проста и вкусна

 Продукти

 1 по-голямо пиле (1,5 кг) охладено
за плънката
  • 1 средна глава стар лук
  • 1с.л.олио
  • 1с.л. масло
  • 1ч.чаша ориз
  • 1 к.чаша орехи
  • 1к.чаша стафиди
  • черен пипер
  • джоджен
  • чубрица
Приготвяне на плънката

  • Мазнината се загрява в по-голям тиган и в нея се запържват лукът и ориза.
  • Най- напред се слага нарязаният наситно лук и се пържи няколко минути , докато омекне.
  • След това се добавя оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване докато побелее.Огънят трябва да е на средна степен.
  • Когато оризът е готов, се добавя 1 ч.чаша вода, стафидите и посдправките - сол 1/2 ч.л., джоджен, чубрица, черен пипер.
  • Намалява се и се изчаква докато оризът поеме водата.Добавят се орехите и се разбъква.

Пилето се измива добре и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа. и с лъжица се пълни с оризовата плънка.

 
Ако не се събира цялата плънка, част от нея се подпъхва под кожата на пилето между бутчетата.Зашива се плътно за да не излезе оризът при печенето.











Има 2 варианта за печенето.
По-лесно е в кесия за печене.
Пилето се намзва много лека с масло и се поставя в кисията.Затваря се и се поставя в тавичката. Кесията се надупчва на 3-4 места с игла.Слага се в предварително загрята на 220 С фурна и веднага се намалява до 180/190С.Пече се около 1 час и 30 минути  до 2 часа.Готово е когато месото от крачетата започне да се отделя.
Кесията се маха и се оставя да се запече, да стане коричка.

Другият вариант е пилето да се постави в тавичката и да се налее около 3-4 см вода.
В този случай е необходимо през 15-20 минути да се полива с течността от тавата.
Поставя се с гърдите надолу за да може оризът да поеме от течността и да набъбне.
След като застине се маха конеца , изважда се ориза и се смесва с отделения при печенето сос.


Това е пиле, печено без кисе след като вече един път е обърнато , за да се зачерви отвсякъде.





Греяна ракия - на сладка приказка пред камината

Това е една традиционна напика, която всеки приготвя по свой начин.
Подходяща е в малки количества за начало на зимната вечеря.Тъй като е сладко и много ароматно питие се предпочита и тези , които обикновено не пият ракия!


Приготвя се напосредствено преди консумация, имайте пред вид , че отнема около 20 минути.




Продукти
за около 6

250 мл ракия
3 с. л. захар
2-3 карамфилчета( не цветя:))
щипка канела



Приготвяне
 Захарта се карамелизира заедно 1 ч.л. вода до златисто като се внимава да не прегори.(водата е заради това).След като карамелът е готов ракията се изсипва на струйка, прибавят се подправките и се изчаква до завиране.Карамелът трябва да се разтипи напълно.
Сервира се в малки керачмични или порцеланови чашки (50 мл).



петък, 23 декември 2011 г.

Пухкава баница със сирене

Продължавам коледната серия с баницата.



Отново е традиционна, приготвяна безброй пъти от мен.Много дълго основната ми баница беше наложена с газирано отгоре, наистина мекичка и пухкава.Но, откакто открих тази вита баница, не правя друга.
Ако се вярва на възторжените отзиви на всички, които са я опитали, а нямам основания да не им се доверя,  баницата е страхотна.

Продукти 
 тава 30 см
1 пакет готови кори, не от най-тънките - 400г
100 мл олио
50 гр масло
плънка:
300 г сирене
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. Брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 яйца за плънката
1 яйце за отгоре
100 мл прясно мляко за заливка

Калории

Kилокалории: 4526 .
Калции: 2745.2 мг
Протеини: 170.12 г
Въглехидрати: 321.74 г
Животински мазнини: 183.85 г
Растителни мазнини: 100.42 г
 за 1 порция 378 Ккал

  Приготвяне

Фурната се загрява на 180 С с вентилатор.Тавата за баницата се намазва с масло.
Маслото се разтопява и се смесва с олиото.Приготвя се плънката.В купа  се разбиват 3 яйца, добавят се последователно киселото мляко, натрошеното сирене, бакпулвера и брашното.
Корите се мажат с мазнината и се слепват по две, маже се с мазнина и се ръси с лъжица от плънката ( тя не е много гъста). Навиват се на руло и се поставят завити в тавата.
Отгоре се намазва с мазнина и се залива със заливка от 1 разбито яйце и 100мл прясно мляко.

Пече се около 30 минути до златисто.



Ето и баницата приготвена от Ана



четвъртък, 22 декември 2011 г.

Най-хубавата баклава (Коледа наближава)

Най-после и аз стигнах до коледната украса!Ремонтът приключи и мога да поукрася малко.


Първи винаги е Дядо Коледа.
Щом го извадя от кутията и каквото и да  е било преди това, веднага ми става хубаво!

Камината...
Следва елхата , играчките...



 И накрая - баклавата.Коледа без баклава не може!
Предлагам рецепта за баклавата, която правя десетки години.Всички много я харесват защото е лека, вкусна и ароматна.Освен това е бърза за приготвяне.


тава 33 см
1 пакет тънки кори за баница - 400г
200г масло
за плънката
4 яйца
85 г захар (около 4 с.л.)
4 с.л брашно
1 щипка сол
1 голяма чаша накълцани орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. коняк (ром)
за сиропа
  захар - 2,5 ч.ч.от 250 мл
  вода - 3  ч.ч. от 250 мл
настъргана кора на 1 лимон
1ч.л. лимонов сок
ванилия

Калории
Kилокалории: 7634 .
Калции: 914.4 мг
Протеини: 136.24 г
Въглехидрати: 1090.745 г
Животински мазнини: 226.2 г
Растителни мазнини: 76.64 г
за едно ромбче ( 42 бр.)  - 182 Ккал
за една порция  - 3 ромбчета - 545 Ккал
  Приготвяне

Тавата се намазва с масло.Фурната на 190С.Преброяват се корите в пакета .Моите бяха 14.
Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се мазва обилно с масло.
Приготвяне на плънката.Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.

 Редят се останалите кори, като се мажат
 обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
Много внимателно се нарязва с остър нож.
За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.


Пече се около 25-30 мин без вентилатор на 190С.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта се варят точно 10 минути след завирането.Към края се добавя се ванилията и лимоновата кора и лимоновия сок.
Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

тук можете да прочете за една ароматна

Портокалова баклава със сочна плънка




Пача от свинско месо




Това е много популярно традиционно ястие - супа.Моят съпруг го обича, а до колкото знам и всички други мъже и много жени:).Продуктите също са традиционни




Продукти за 6-8 порции

  •  2 свински крачета
  • 1 свински език
  • 300г свинско месо от джолан
  • 1 морков
  • 1 глава кромид - лук
  • целина - корен и зелената част
  • дафинов лист
  • черен пипер, бахар, сол
  • няколко скилидки чесън

Приготвяне

  • Крачетата и езика се измиват добре .Всички меса се слагат да врят в подсолена вода . Отделената при завирането пяна се отстранява с решетъчна лъжица.
  • След около 1 час се добавят всички подправки( моркова и лука нарязани на дребно)
  • Оставя се да ври още 45 минути до готовност - месото трябва да пада от кокала.
  • Крачетата се изваждат от водата и след изстиването им се почистват от костите.
  • Месото се нарязва на дребно и се връща в тенджерата.
  • Езикът се обелва и също се нарязва на дребно.Връща се в супата.
  • Може да се сервира веднага, подправено с чесън и оцет. - 2-3 скилидки чесън се смачкват с малко сол и се заливат с 2-3 супени лъжици оцет.


Ако не се консумира веднага , се изсипва в плитък съд и се оставя на хладно за да се желира.
Може да се поднесе желирано или да се затопли повторно.





петък, 16 декември 2011 г.

Ягодов чийзкейк

Това е моят първи опит за истински чийзкейк. Почти усещам как моите дъщери се подсмихват отвъд океана:)


За САЩ чийз кейкът не е никакво приключение, необходимо е само да посетиш най-близката пекарна, в която ги правят или просто да си поръчаш по интернет.Не става дума за това, което се продава в супермаркетите, и там, както тук е нещо като чийз кейк.При всяко наше посещение в Америка не пропускаме да опитаме няколко нови вида от този сладкиш.
Например вижте това.
 Съпругът ми е страстен почитател на тази вкусотия.В България чийз кейкът също е вече доста популярен покрай големите вериги хранителни магазини, които предлагат бледи подобия на това , което сме яли в чужбина.
По ред причини до сега не се осмелявах да направя чийз кейк. Днес най-после открих малка формичка с пръстен ( имам само големи 26 см, а такъв кейк няма кой да изяде) и побързах да я изпробвам.
Има доста рецепти в мрежата и с печене и без печене.Аз компилирах смело няколко и резултатът беше близо до отличен.Най-вече беше близо до  спомена за вкуса .....
И главният дегустатор, съпругът ми, остана много доволен и го оцени по достойнство:). Имам пред вид, че беше бързо изяден!Даже закъснях със снимането....


А моята забележка се отнася до заливката - комбинирах първо намазване със затоплен сироп от ягодово сладко , а след това размразени ягоди, покрити с желиран ягодов сироп и двата пласта се разделяха при разрязване.Следващия път ще пробвам без сладкото. Или само с него:).
Ето и рецептата

Продукти 

за основата - форма 16 см

200 г ронливи бисквити тип ''чаени''
50 г разтопено масло
50 г ядки - в повечето рецепти пише лешникови, но аз имах орехи и бразилски орех

за крема със сирене

175г крем сирене "Филаделфия" - една опаковка
125 г сирене крема, бг - една опаковка
100 г захар
2 малки яйца(или 1 голямо)
200 г квасена сметана
1п. ванилия
настъргана лимонова кора на 1/2 лимон
1с.л лимонов сок

за заливката

125г замразени ягоди (може и пресни)
200 мл вода смесена с ягодов сироп
1с.л. желатин

Приготвяне

Фурната се загрява до 180С с вентилатор( 200С без).
Бисквитите и ядките се стриват в блендер.Маслото на стайна температура се прибавя към бисквитената смес.Разбърква се.
Дъното на формата се застила с домакинска хартия, като се покрива и борда .
Бисквитената смес се разстила като се притиска плътно към дъното и стените на съда.

Крем сирената се разбиват със захарта.Прибавят се яйцата, ванилията , лимоновата кора и сок.Следва сметаната, разбърква се.
Получената смес се изсипва върху
подложката.



Пече се на 180С с вентилатор до залатисто.Отнема близо час.Кремът продължава да се тресе, но е готов, след изстиването се втвърдява.

(Тук забелязах, че има стафиди, бях забравила, че слагах.Но не се усещат, може и без тях. )





Оставя се в хладилник за да се охлади добре.( аз го оставих за 1 нощ)










Размразените ягоди се нареждат върху крема със сирене.Вариант е ягодите да се пасират или нарежат на дребно.
Водата се смесва с ягодовия сироп и желатина.Загрява се до пълно разтопяване на желатина.След като застине малко ягодите се покриват с желатиновата смес.
Отново трябва да постои в хладилника, за да се стегне.

















 Върху този крем със сирене заливката може да бъде различна.
Може да сварите ягодите на сладко и да залеете чийзкейка с него.
Е това е малко плашещо, но...ето и калориите:

Килокалории: 3637 .общо за 8 порции
Калции: 2185.25 мг
Протеини: 118.32 г
Въглехидрати: 347.8 г
Животински мазнини: 169.6 г
Растителни мазнини: 27.375 г
за 1 порция 454 Ккал

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...