Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Печена пуйка с портокалов аромат и оризова плънка


Колебаех се дали да публикувам тази рецепта защото нямам хубави снимки.
Но пуйката беше толкова вкусна, портокалово ароматна и събрах толкова много овации от гостите , на които беше предложена, че  реших - не може да не споделя тази вкусотия.
Самото месо ухае на портокал, карамфил и още нещо!
Освен това е подходящо за Новогодишното меню, ако все още не сте решили какво да е основното.Гарантирам, че няма да съжалявате!
Описанието изглежда дълго , но не е трудно!




Печена пуйка се приготвя сравнително рядко, тъй като е по-голяма птица и е подходяща за повече хора и празници.Аз правя поне веднъж годишно, понякога и повече,  в последните десетина годиниНай-често съм използвала изпитаната ми рецепта за  Печено пълнено пиле , но понякога и експериментирам.Както тази година.
Нали вече имам кулинарен блог....реших, че трябва да е нещо по-интересно:)
Била съм в САЩ за Деня на благодарността, когато цялата страна е само на тема ''пуйка''.  Магазините преливат от разнообразие на пуйки и готови пълнежи. По тази причина се спрях на рецепта от  блога  на  Ани , чийто публикации много  харесвам .
Аз естествено нещо съм променила.И така основното беше мариноването на птицата



Продукти
 за маринатата (пуйката тежеше 3,4 кг)

  • 1 глава кромид лук, нарязана на 4 
  • 1/2 ч.л. канела
  • 2-3 пръчици карамфил
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 1 лимон - използват се и сокът и кората
  • 1 портокал - използват се и сокът и кората
  • 1,5 л вода
  • 1 чаша бяло вино
  • 50 мл водка или друг алкохол
  • 10 зърна черен пипер



Приготвяне на маринатата

Продуктите за маринатата се смесват в дълбок съд - лимонът и портокалът се изстискват.  Пуйката се потапя, а отгоре върху нея се нареждат корите от лимона и поратокала.Трябва да престои там поне 10 часа, акто по възможност я обръщате за да поеме добре от всички вкусове.
Снимката е направена след изваждането на пуйката от маринатата.


Продукти  за плънката


  • 1 глава кромид лук
  • 200 г ориз
  • 1с.л. олио + 1с.л. масло
  • 1 к.ч. орехи
  • 1 к.ч. стафиди
  • 1/2 к.ч. сушени червени боровинки
  • 1/2 к.ч. нарязани на кубчета сушени кайсии
  • 1 к.л.сол
  • 1/2 к.л. млян черен пипер
  • 2 с.л. стрит сух босилек

 

Приготвяне на плънката

Лукът се нарязва на много дребнои се задушава в мазнината до омекване.Добавя се оризът и се пържи до пбеляване.Прибавят се Орехите, сушените плодове и подправките.Залива се с 1 и 1/2 ч.ч. вода и се изчаква докато оризът я поеме.Отдръпва се от огъня.

Продукти за ароматно масло                Продукти за глазура

  • 100 г масло                                                                               -  портокалов сок от 1 портокал
  • 1 с.л. червен пипер                                                                 - 1.с.л. мед
  • 1 ч.л. джинджифил                                                                - 1 сл. горчица
  • 1 с.л. сух риган                                                                  
  • 1/2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. смлян карамфил
  • сол
Всичко се смесва в 2 отделни купички като се разбърква с лъжица.

Приготвяне на пуйката

Замразената птица се размразява в хладилник около 3 дни , а на стайна температура за около 24 часа.Измива се и се маринова в маринатата за минимум 10 часа.Отново се измива ( не е задължително) и се подсушава  с домакинска хартия или кърпа.
Кожата на гърдите се повдига с ръце и там се пъхва половината от ароматното масло, между когата и бялото месо .
С лъжица се напълва с приготвената оризоваа плънка.Зашива се с игла и конец.
Така приготвена пуйката се слага в кисе за печене, което се надупчва с игла на 3 места и се затваря.
Кисето се поставя в тавичка , а тя във загрята до 220 С фурна.
Печката се налява след 5 минути  до 180 С.
Пуйката се пече около 2, 5 часа, докато месото от краката започне да се отделя.В моя случй имаше специален индикатор, който изскача, когато месото достигне определена температура и е готово.


Кесията се маха и пуйката се маже с останалото масло и глазурата.Запича се още малко , само докато придобие златист цвят.
Реже след като застине.Сервира се като във всяка порция се слага и от бялото и от червеното месо, залети със соса отделен при печенето и от плънката.
По желание соса може да се сгъсти със брашно и сметана.










Може да се направи допълнително и картифено пюре, но плънката е особено вкусна  и ароматна, така че не е необходима друга гарнитура.












2 коментара:

  1. Невероятно ястие, браво Соня! Изключително подходящо за празниците наистина, а аз, за съжаление, мога да му се наслаждавам само на снимките, защото у нас не всички ядат птици и избягвам да ги приготвям :( И все пак е страхотно, аз с удоволствие бих опитала..
    Най-хубави пожелания и весело посрещане на Нова година! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Мария, мисля, че тази рецепта може да се приспособи за по-малка птица, например пиле, така че да могат да си хапнат поне тези, които обичат!Пък , кой знае, може и другите да я харесат:)
    Поздрави и благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...