Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (14) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 2 декември 2011 г.

Медена торта в лесен вариант




Медената торта, която правя и всички много обичаме е по рецепта наречена ''Френска селска торта''.(не съм успяла до сега да я снимам)По блоговете е много популярна като ''медовик" в двата си варианта - със сметана и орехи и с варен крем.При всички случаи обаче има разточване и печене на много тънки кори.
Търсех нещо по- лесно и по-бързо.  В блога на вещицата видях Медена торта раз-два-три.
Използвах блатовете от тази торта, които не се точат! и според наличните в хладилника ми продукти направих друг крем.Накрая се получи  чудесен лек сладкиш.



Много ароматен и свеж, много лесен  за приготвяне.

Продукти

за блата  - тава 26см
100 г захар
2 яйца
2 с.л. кисело млеко
1/2 ч.л. сода
130 г мед (около 1 кафеена чаша)
80 мл олио
140 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

за крема
125 г сирене крем - използвах това*
100 мл течна сметана за сладкиши
1 кофичка (400г) кисело мляко 3.6 %
1,5 кафени чаши пудра захар
2 пак.желатин
150 мл вода за разтваряне на желатина
1 с.л. разтворимо кафе(Якобс Монарх)

за пълнежа
1 ч.чаша ситно нарязани плодове от консерва компот ананас
100г замразени ягоди, череши( по-добре да е само ананас или само ягоди, но аз имах по малко и от двете)

Приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се мазнината, киселото мляко, смесено със содата, меда.Накрая се добавя пресятото с бакпулвера и канелата брашно.Пекох според указанията на вещицата - отначало на по-висока температура,  (8 минути на 200 С), а след това  на по-ниска
(15 минути на 170 С) в тавичка застлана с намаслена и набрашнена домакинска хартия.
Оставя се за 5 минути в тавата и след това се изважда да изстине на решетка.
Желатинът се накисва за малко в предвиденото количество вода.След това се поставя  за 20-30 секунди  в МВ до пълното му разтопяване.
Крема сиренето се разбива с половината захар.
Течната сметана се разбива с останалата пудра захар.Смесва се с киселото мляко.Внимателно се добавя разтворения желатин.Всички съставки на крема се смесват.
Кремът се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. разтворимо кафе, предварително разтворена в 30 мл топла вода.
Блатът се разрязва на две части.
Реди се блат, плодове, крем, блат крем.Тъмният крем се к комбинира с ананаса, а светлия с ягодите.При мен тъмният крем с ананас е в средата, а светлият отстрани и отгоре.
Не можахме да изчакаме много и сладкиша беше унищожен преди да престои.Но блатовете са мекички, не като точените.Обяснението ми излезе дълго, но за по-малко от 1 час тортата беше готова!


10 коментара:

  1. Много хубава и лесна рецепта,а крема прилича на чийзкеик.Всички в къщи я харесаха много,а а придвидливо я снимах за да ти покажа моя вариант.Много харесвам блога ти и редовно го посещавам.Правих и др.рецепти,но не се сетих да ги снимам.Продължавай да експериментираш и споделяш с нас !

    ОтговорИзтриване
  2. Злати, благодаря за хубавите думи!Радвам се , че ти харесва.Това е вдъхновяващо!Ако искаш можеш да ми изпратиш снимка на адреса от профила ми, ще ми бъде интересно, а може да я добавим към публикацията!
    Приятна вечер на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново,здравей Соня!
    Решила съм да направя тази торта -медената в лесния вариант,но ще ти кажа какво ме смущава-тъй като има мед в рецептата,а блатовете не се сиропират,не стават ли твърди,като медените сладки и да омекне след 4-5 дни?Няколко пъти направих френска селска торта,не ми се получи , но там блатовете са твърди и много тънки, не омекнаха.Сега като видях твоята рецепта,реших да опитам лесния вариант-Ще те помоля за отговор.За крема съм купила заквасена сметана, изцедено кисело мляко и Филаделфия.Ще я направя, след като получа отговор от теб.Тази торта е любима на дъщеря ми и зет ми! Много я харесват!Благодаря ти предварително! Поздрави!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Юлия! Благодаря ти, че се доверяваш отново на моя рецепта!Торатата е много лесна и бърза.Трябва само да внимаваш с печенето за да може след това да се разреже блата.Ако се чувсваш несигурна, изпечи тестото на 2 пъти за 2 блата.
    С крема може да се експериментира.С квасена сметана, цедено мляко и филаделфия ще бъде добре, даже и без желатин.Но ако искаш може да сложиш един за да е по-стегнат и на по-дебел пласт кремът. Не е необходимо сиропиране защото сметаната и млякото напояват блата, а също и плодовете.Но ако обичате по-меки блатове може много леко да се сиропира.
    За френската торта - може би проблемът е в печенето на блатовете - само 3 минути, да не стават твърди.Желая ти успех, ще се радвам ако споделиш за резултата!Поздрави!
    Ако имаш още въпроси, пиши!

    ОтговорИзтриване
  5. Соня, много ти благодаря за отговора и съветите.Доверявам се на теб и затова те попитах.Ще направя това,което ми казваш. Непременно ще ти се обадя за резултата! Благодаря ти!
    Поздрави от мен Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Соня!
    Вчера успях да направя " Медената торта в лесен вариант", получи се много добре.Изпекох блата наведнъж, наистина е много мек и пухкав, не се наложи да го сиропирам. Крема стана също много хубав.Дъщеря ми и мъжа ми я опитаха още вчера , след 2-3 часа и казаха, че е супер! Аз се въздържах и я опитах днес,много съм доволна, наистина е вкусна , лека! Благодаря ти за съветите!Поздрави! Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безкрайно ме зарадва, Юлия! Благодаря за доверието и хубаите отзиви! Поздрави на цялото семейство и нхубава неделна вечер!

      Изтриване
  7. Благодаря, и на вас приятна вечер !
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  8. Пише се млЯко, не млЕко :) пише го в"за блата - тава 26см"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за редакторския коментар :) ! Видях, че в тази рецепта има и млеко и мляко! Поздрав!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...