Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 20 септември 2014 г.

Шоколадов кекс със сини сливи и крем сирене



Този кекс ни стана любим и го правя редовно , вече с много плодове - праскови, манго, череши, вишни , а сега и със сини сливи! Първата рецепта е тук. Няма изменения, освен плодовете!Още веднъж благодаря на Диана за рецептата!


Продукти
правоъгълна форма 26/12 см
шоколадов пласт
100 гр шоколад,  50% какао
125 гр масло
  50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
2 яйца, големи
1 щ. сол
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
бял пласт от сирене
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 яйце
50 г захар(или на вкус)
1/2 пакетче ванилова захар
1 ч.л.лимонова кора по желание
плодов слой
1 ч.чаша изчистени  и нарязани сини сливи
1 с.л. коняк,
¼ ч.л канела 
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

  Приготвяне
фурната се загрява на 175 С
формата се намазва с масло и се застила с хартия за печене
плодов слой
почистените плодове се заливат с коняка, поръсват се със захарта и канелата и се оставят да се мариноват
преди да се сложат в тестото се поръсват с нишестето
шоколадов слой
шоколада и маслото се поставят в купа и се разтопяват на слаба степен  на микровълновата до получаване на гладка еднородна смес, оставя се да застине
яйцата се разбиват с предвидените захар, сол, ванилия
смесват се внимателно яйчната и шоколадовата част
брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части
разбърква се добре
бял слой
крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова  кора се поставят в блендер и се разбъркват до получаване на гладък крем
на дъното на формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес
отгоре се разстила част от бялата смес
подреждат се повечето плодове
покриват се с шоколадовото тесто, отново бяло, плодове и се завършва с остатъка от кафявата смес
пече се нагрятата фурна за около 40 минути, до суха клечка
Изчаква се до пълното изстиване на сладкиша и чак след това се изважда от формата
Украсява се с плодове, шоколад или по избор .
Сервира се с топка сладолед!


4 коментара:

  1. Соня, този изкусителен сладкиш е хубав
    с всякакви плодове :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз го харесвам много! :) Обаче съм го правила само веднъж, моя грешка...
    Иначе точно със сини сливи го опитах и помня каква наслада беше. И твоят е прекрасен, Сонче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много богат и на визия, и на вкус! Поздравления, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Той вече си е твой сладкиш, Соня,
    изглежда прекрасно, а комбинацията със сини сливи и шоколад е вълшебна...
    Чудесна е и супичката ти за малкия внук - да расте здрав и силен и много да ви радва!
    Сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow