Обърнатите сладкиши с карамел са ми любими! В блога има няколко рецепти за такива.Може да го намерите с компот или пресни плодове (кайсии, райска ябълка, смокини, череши)
Сега ви го представям с другата, станала ни напоследък любима комбинация - плънка от сирене "Крема" и с хита на сезона - сини сливи.
Продукти
за тава диаметър 26 см
тесто
5 яйца
1,5 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
3 с.л. какао
100 г шоколад
1 п. бакпулвер
1/2 капсула есенция ром
бяла плънка
250 г крем сирене
2-3 с.л. захар
лимонова кора(есенция)
1 яйце (голямо)
карамел
60 г масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
500 г сини сливи
Приготвяне
- Маслото се разтопява на слаб огън, прибавя се захарта и се изчаква до пълното й разтопяване и образуване на светъл карамел, добавя се канелата и се разбърква.
- Карамела се разстила на дъното на формата за печене.
- сливите се почистват от костилките и се разполовяват.
- Подреждат се върху карамела с разреза надолу.
- Крем сиренето се разбива със захарта, яйцето и лимоновата кора.
- Яйцата се разбиват със захарта.
- Прибавят се брашното, бакпулвера, есенцията, какаото и шоколада( разтопен или на парченца, по избор).
- Половината от полученото тесто се изсипва внимателно върху плодовете.
- Отгоре се разпределя бялата плънка.
- Покрива се с остатъка от шоколадовото тесто.
- пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 40 минути, до суха клечка.Изважда се и се обръща след 5-10 минути.
- Сервира се с топка сладолед.
Чудесен сладкиш, Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Олеле-малеле!Така обичам и сини сливи,и карамел........Сладкишът е перфектен,Сонче!
ОтговорИзтриванеСонче, фантазия... Изчезвам, защото няма да се спи иначе. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошен се е получил! Изглежда страшно сочен! Какво сирене използваш?
ОтговорИзтриванеех,че не го видях по-рано,Соня,а правих и аз днес обърнатия,пък гледай сега каква прекрасна идея намирам при теб с тази млечна смес,супер!Много ми харесва и непременно ще го тествам и аз при следващо правене!Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеСонче, отдавна не съм се отбивала, но пък аз си знам, че като се заредя да твоите предложения минава поне час. И това, като останалите е страхотно и ще с е опита! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеМного добър сладкиш от първи опит! Току-що си отрязох едно парче (имах замразени сини сливи от есента)...Уникално съчетание на вкусове! Браво Соня! Ани Канева
ОтговорИзтриванеDСърдечно Благодаря, Ани! Много се радвам, че рецептата ви е харесала! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване