Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 16 септември 2014 г.

Питка със сметана за специален повод



Не знам дали заради повода(кръщене на малкия ми американски внук) или заради продуктите или просто заради старанието, но питката ми се получи много добре! Тестото беше меко и еластично, много лесно и приятно за работа!


Рецептата за тестото не е нещо специално, но е особено сполучлива.По-долу съм показала и начина на оформяне.Подходящ е за повече хора, защото се получават много на брой малки парченца.
Още веднъж - ако искате да получите по-изразени форми , използвайте по-широка тава, ако искате висока питка, печете в по-малка тава като увеличите височината с борд от хартия за печене.Но в този случай формите на тестото се сливат.

Продукти 
тавата е 30 см

  • 800 г брашно( моето беше тип 400)
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна неподсладена сметана
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 11 г суха мая(1 пакетче за 1 кг брашно)
  • 2 яйца L
  • 100 мл  олио
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 50 г масло за оформяне
  • 1 жълтък+1 с.л. мляко за намазване


 Приготвяне

Аз винаги активирам маята предварително, независимо дали е суха или жива.Така съм спокойна, че ще свърши работа.
  • Млякото се загрява до 37 С , прибавя се захарта,   2-3 с.л. брашно и маята и се разбърква.Оставя се на топло  докато започне да се надига, което значи, че с маята всичко е наред.
  • Прибавят се всички останали течности  и солта - сметана, лимонов сок, олио, леко разбърканите яйца.Лимоновият сок не е за аромат, а защото е киселина, може да се замени с оцет.
  • Ако ще месите в миксер - всички течни съставки се изсипват и постепенно с разбъркване се добавя брашното, на части до получаване на меко тесто.
  • Ако месите на ръка - Брашното, без 1 ч.ч. се изсипва в широк съд, прави се "кладенче в средата" и там се изсипват смесените течни съставки за тестото.Меси се като постепенно се загребва по малко от брашното.Оформя се на топка и се прибавя останалата чаша брашно като се поръсва по малко върху плота и тестото.Тестото трябва да е меко и еластично, но без да лепне върху плота.
  • Готовото тесто се поставя в намазана с мазнина купа като се овъргаля в мазнината.Покрива се с фолио и се оставя на топло място да втасва.(фурната се загрява до 50 С и се изключва, отнема около 30 минути за да удвои тестото обема си).


Оформяне



  • Втасалото тесто се разделя на 3 еднакви по големина топки, а всяка от тях на по четири части(първо на 2 и пак на още 2).Получават се 12 еднакви топки.
  • Осем от  топките се разточват  на правоъгълник, който се маже с размекнатото масло и се навива на руло.Може да се поръси с мак, но трябва да е повече, отколкото на снимката , за да се вижда след разрязването.
  • Всяко руло се реже на 5 части, получават се 2 розички от крайните парчета и 3 триъгълничета. Общо 16 рози и 24 триъгълничета.
  • Половина от триъгълниците се подреждат по външния кръг на тавата, а втората половина в обратна посока в по-вътрешния кръг.
  • От 4 топки се оформя плетеница.Може да се направи на веднъж, ако можете да прецените дължината.Аз я правих от 2 части.Една топка се разточва на правоъгълник.Друга топка се оформя на фитил и се поставя в средата.Нарязват се лентички от правоъгълника и се сплитат  върху тестото в средата.Плетеницата се поставя в тавата и следващия правоъгълник се разточва така, че да допълни кръга.
  • В средата се подреждат 8 от розичките, а останалите между триъгълничетата.




  • Питката се оставя да втасва на топло.След това фурната се включва на 190С и се пече в долната част на фурната за около 40 минути, проверка с клечка.За да не изгори, отгоре се маже със смесените жълтък  и мляко  в последните 15 минути от печенето, а не веднага преди печене.




10 коментара:

  1. Прекрасна е питката, Соня!
    И майсторството, и чакания гост са си казали думата :)
    Интересно и красиво оформяне!
    Поздрави и много усмихнати дни с чаровника!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно оформление на питката, Соня!
    Станала е много красива!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Заради внука е, Сонче и заради отношението ти към него. Честито ви христианче. Прекрасна питка!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, да ви е здравичък малкият господин, прекрасна питка си му измайсторила! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, питката е прекрасна! Майсторски си я изпипала! Но и поводът е прекрасен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Соня и прекрасна пита -
    красива, ефектна и майсторски изпълнена!
    Моите поздравления за теб, много здраве и щастие за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, да, точно затова се е получила, Сонче, защото си вложила сърце и душа, както във всяко твое предложение, като всичко, което излиза от ръцете ти. Прелестна е, живо и здраво да е детенцето! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз много обичам да правя пипкави тестени изделия, но тази питка си е висока топка за мен. Поздравявам те, явно комбинацията от любов, желание и майсторлък са дали невероятен резултат :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна,майсторски оформена и пухкава питка за прекрасен повод,Доня!Честито кръщение на детенцето!Хубави почивни дни с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ще запомня този начин на оформяне Сонче :) Чудесна е погачата а повода дваш по чудесен!
    Честито ви христианче! Щастлив момент от живота на едно дете и неговите родители! Да е живо и здраво и всички да му се радвате!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow