Много често приготвям свински врат. Месото е крехко, а цялото печено парче се приготвя много по-лесно.
Продукти
за 6 порции
- 1 цял свински врат 1200 г
- черен пипер
- 1 ч.л. горчица
- 2-3 с.л. галета с подправки
- 1 с.л. масло
- 1 малка глава стар лук
- 150 г гъби
- няколко листа салвия
- 2 с.л. бяло вино
- черен пипер
- сол
- 1 ч.л. нишесте
- 50 мл бяло ароматно вино
Приготвяне
- Месото се разрязва по дължина, изтънява се и се разтваря.
- Поръсва се черен пипер и се намазва с горчицата, завива се на руло, покрива се с фолио и се оставя на студено.
- За плънката - маслото се загрява в тиган, добавя се нарязания на дребно лук и се задушава.
- Гъбите се режат на много дребно и се добавят към лука, пържи се до готовност на гъбите.
- Прибавя се бялото вино , разбърква се за още 2 минути и се добавя нарязаната салвия.
- Овкусява се със сол и черен пипер.
- Върху лист алуминиево фолио се посипва от галетата с подправки(черен пипер, мащерка, червен пипер, сол..), разгръща се месното руло и върху него се разстила плънката.
- Месото се завива на стегнато руло с помощта на фолиото и се поставя в тавичка.
- Отстрани се налива 50 мл вино.
- Пече се на 160 С за около 2 ч. и 30 мин.
- Месото се развива внимателно от фолиото и се запича за още 20 минути, до образуване на коричка.
- Изважда се и се оставя 10 минути да почине, след това се реже на филийки с остър нож.
- Сосът от печенето се сгъстява с нишестето и с него се полива месото при сервиране.
Ето и други рецепти за печен свински врат:
Сонче, отново чудесно предложение за свински врат.
ОтговорИзтриванеТези дни ми предстои да правя врат във фурна по някоя от твоите рецепти :)
Поздрави и хубава вечер!
Дани, за мен това е най-лесно, когато имам повече гости! Ще се радвам , ако ти хареса някоя от тези рецепти, най-лесно е в плик.Поздрави!
ИзтриванеЛеле,това ще е много вкусно и си личи колко сочно се е запазило месцето,поздравления,Соня!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСонче, изглежда чудесно! А гарнитурата също си я бива..прекрасни цветове на ястието! Поздрави!
ОтговорИзтриване