Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 15 декември 2012 г.

Филе скумрия на фурна, кафяв ориз, бобена салата и още варена скумрия и указания за почистване и филетиране на риба

Скумрията не е най-добрата, но е най-популярната риба, която се консумира в България. Начините за приготвяне са няколко - скара, фурна, тиган.
Предлагам ви филетирана скумрия, приготвена във фолио на фурна.

Скумрията за мен е мил спомен от студентските години, когато я приготвях много често. Обикновено пържена.Сега вече избягвам да пържа и я предпочитаме на скара или във фурна.
Имах колежка и приятелка от Португалия, която казваше, ха ние тази риба не я ядем, изхвърляме я, тя е само за бедняци. Е, пък ние я ядяхме, защото беше единствена.И на португалката й беше странно.На нея много неща в България й бяха странни - просяците, мърсотията, лошите условия на живот, мизерията в която живеехме ( ДАЖЕ БАНАНИ НЯМАТЕ ). Тя беше изпратена от Младежката организация на Португалската Комунистическа партия, като активистка, естествено на наша издръжка.Надъхана за красотата на социализма, тук се сблъска с жестоката действителност...
Леле, как се отплеснах, ставаше дума за скумрията:)


И сега понякога си купувам, когато ми попадне хубава скумрия.
Искам да споделя опит как да се избира тази риба..За съжаление се продава само замразена.
Аз купувам винаги цяла, неочистена .Ако е чистена, значи е размразявана и замразявана повторно, което не е добре за вкуса, външни вид и съдържанието на полезни вещества.И така, цяла, с глава.Колкото по-голяма, толкова по-добре.
на снимката долу

Варена скумрия в пикантен сос



Един много лесен  начин за готвене на скумрия е варена.Става нещо подобно на консервите, които се продават.Моят съпруг много я харесва и наскоро пак поиска да му направя.Перфектно мезе за всяко питие и разговор с приятели.
Рибата се почиства и нарязва на шайби.Слага се в малка тенджерка и се залива с 1 к.ч. вода, 1 к.ч. олио и 1 к.ч. оцет. Добавя се 1 глава кромид лук нарязан на 4, сол, черен пипер и копър. Вари се около 10-15 минути. Рибата омеква  и поема от подправките, а костите почти се стопяват. Сосчето става гъсто и вкусно. Абе студентска манджа:).


Страхотна е, трябва да пробвате...


А сега и рецептата за Риба на фурна, в алуминиево фолио:

Продукти 
за 2 порции

  • 1 голяма непочистена риба
  • зехтин
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • копър, чесън


   Приготвяне

  • рибата се размразява на стайна температура или на МВ
  • главата се отрязва
  • с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
  • изваждат се всички вътрешности
  • рибата се измива много добре на течаща студена вода
  • почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
  • почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
  • отново се измива добре
  • поставя се на дъската с гърба към нас
  • ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
  • на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож  (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)
  • получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
  • така обработени филетата са готови за скара или пържене
  • за фурна се приготвят 2 листа алуминиево фолио
  • филетата се залепват едно за друго, както ако беше цяла рибата и получената риба се реже на 2 
  • всяка от половинките риба се поставя на листа и се полива с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер, чеснов прах и копър и се завива като пакетче
  • пакетчетата се поставя в застлана с хартия за печене тава
  • пече се на 200 С за около 15 минути

  Кафяв ориз с орехи

Кафявият ориз е необработен, с обвивката ориз .Той е изключително богат на витамини, желязо, манган.Съдържа повече фибри.Твърди се, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония.Има по-различен вкус от белия ориз, лек аромат на ядки, и се вари по-бавно.Може да се приготви с лук, зеленчуци, гъби и подправки както белия.
 за 2 порции
1 к.ч. кафяв ориз
с.л.маргарин
Приготвяне
  • оризът се накисва предварително във вода, поне за 30 минути, ако може повече
  • отцежда се много добре и се оставя да изсъхне
  • мазнината се загрява и в нея се запържва леко оризът
  • добавя се 4 к.ч. вода, сол и подправки по избор- черен пипер, куркума
  • вари се около 40 минути
  • орехите се запичат  за 1 минута на МВ и се натрошават на едро
  • добавят се към ориза

И още нещо , добре познато и традиционно

Бобена салата

за 2 порции
  • 1/2  кутия(малка консерва) варен зрял боб 
  • 1 стрък праз
  • 1 печена червена чушка
  • 1 кисела краставичка
  • няколко маслини
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. зехтин

празът, чушката и краставичката се режат на дребно и всичко се обърква

11 коментара:

  1. Оле Сонче....всичките тези вкусотии с рибка ги обожаваме!
    Тази която се вари, жестоко ме привлече и при първа възможност ще бъде направена. Не знаех че може и така, но ми изглежда много апетитно и ароматно.Аз бих и пуснала и едно листенце дафинов лист:)
    Благодаря за вкусните предложения!

    ОтговорИзтриване
  2. Нали сме си от едно поколение, много ми беше приятно да ме върнеш в "онова" време.Сьомгата и треската нещо са ми "солени" на моменти, та ще се възползвам от рецептите за скумрийка!
    Вълнуваща предколедна седмица,Сонче!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък обичам скумрия ....много и здраве на португалката ,не знае какво изпуска !
    Това с варената скумрия ми хареса и ще си направя ,Сонче , тук има прясна и с най различни големини :) !
    Хубава неделя ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  4. Ухаааааа дано не я види моя мъж ,че риба ще иска веднага и сега.:)))
    Ама я аз да изкарам някаква от фризера чеее..
    Много хубава рецепта и ще ни хареса и на нас със сигурност.
    Прегръдки и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, ето тук бих се настанила с удоволствие! Изобилие от вкусни ястия!

    ОтговорИзтриване
  6. И двете рецепти за скумрия се записват!
    Кафяв ориз обичам, но така с орехи ще е много вкусно.
    Благодаря ти за съветите - ще са ми необходими :)

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче,интересни ми са рецептите ти!!!
    Записвам ги и аз,та да разнообразим рибното меню!
    поздрави и спорна седмица

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, страхотно меню ни предлагаш отново, забавлява ме с разказа за времето на соца, а и до днес за родителите ми има една риба - скумрията, другите си остават странни за тях. А предложението с кафявия ориз ми звучи невероятно вкусно! Мерси за съветите, аз чистя и филетирам рибите с доста смесени чувства, с голямо назлъндисване!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересни рецепти, Сонче! ние май само на печена наблягаме :) И да, рядко се случва на хубава скумрия. Охладена има в Метро, ако имаш път нататък - погледни там. Ами доста по-вкусна е :)
    Спорна и успешна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Много си проста да си правиш тъпата пропаганда тук. В соца нямаше просяци, те са запазена марка за "демокрацията". Също така примерът с португалката е много тъп, защото Португалия в онези години беше най-бедната страна в ЕС, имаше и просяци, бедняци и безброй бездомни псета, добре че се явихме ние та вече не са последни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали с сте били някога в Португалия, аз бях тази година и съм възхитена от тази малка старана, какво правят , въпреки че вече не са империя.Въпросът, който явно се опитвате да избегнете е, от какво се е разочаровала в България тази моя приятелка? Благодаря ви за отделеното време и усилие да коментирате! Аз не мисля, че това е пропаганда, а простата истина за соц мечтите и реалността....

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow