Скумрията не е най-добрата, но е най-популярната риба, която се консумира в България. Начините за приготвяне са няколко - скара, фурна, тиган.
Предлагам ви филетирана скумрия, приготвена във фолио на фурна.
Скумрията за мен е мил спомен от студентските години, когато я приготвях много често. Обикновено пържена.Сега вече избягвам да пържа и я предпочитаме на скара или във фурна.
Имах колежка и приятелка от Португалия, която казваше, ха ние тази риба не я ядем, изхвърляме я, тя е само за бедняци. Е, пък ние я ядяхме, защото беше единствена.И на португалката й беше странно.На нея много неща в България й бяха странни - просяците, мърсотията, лошите условия на живот, мизерията в която живеехме ( ДАЖЕ БАНАНИ НЯМАТЕ ). Тя беше изпратена от Младежката организация на Португалската Комунистическа партия, като активистка, естествено на наша издръжка.Надъхана за красотата на социализма, тук се сблъска с жестоката действителност...
Леле, как се отплеснах, ставаше дума за скумрията:)
И сега понякога си купувам, когато ми попадне хубава скумрия.
Искам да споделя опит как да се избира тази риба..За съжаление се продава само замразена.
Аз купувам винаги цяла, неочистена .Ако е чистена, значи е размразявана и замразявана повторно, което не е добре за вкуса, външни вид и съдържанието на полезни вещества.И така, цяла, с глава.Колкото по-голяма, толкова по-добре.
на снимката долу
Един много лесен начин за готвене на скумрия е варена.Става нещо подобно на консервите, които се продават.Моят съпруг много я харесва и наскоро пак поиска да му направя.Перфектно мезе за всяко питие и разговор с приятели.
Рибата се почиства и нарязва на шайби.Слага се в малка тенджерка и се залива с 1 к.ч. вода, 1 к.ч. олио и 1 к.ч. оцет. Добавя се 1 глава кромид лук нарязан на 4, сол, черен пипер и копър. Вари се около 10-15 минути. Рибата омеква и поема от подправките, а костите почти се стопяват. Сосчето става гъсто и вкусно. Абе студентска манджа:).
Страхотна е, трябва да пробвате...
А сега и рецептата за Риба на фурна, в алуминиево фолио:
Продукти
за 2 порции
Приготвяне
И още нещо , добре познато и традиционно
празът, чушката и краставичката се режат на дребно и всичко се обърква
Предлагам ви филетирана скумрия, приготвена във фолио на фурна.
Скумрията за мен е мил спомен от студентските години, когато я приготвях много често. Обикновено пържена.Сега вече избягвам да пържа и я предпочитаме на скара или във фурна.
Имах колежка и приятелка от Португалия, която казваше, ха ние тази риба не я ядем, изхвърляме я, тя е само за бедняци. Е, пък ние я ядяхме, защото беше единствена.И на португалката й беше странно.На нея много неща в България й бяха странни - просяците, мърсотията, лошите условия на живот, мизерията в която живеехме ( ДАЖЕ БАНАНИ НЯМАТЕ ). Тя беше изпратена от Младежката организация на Португалската Комунистическа партия, като активистка, естествено на наша издръжка.Надъхана за красотата на социализма, тук се сблъска с жестоката действителност...
Леле, как се отплеснах, ставаше дума за скумрията:)
И сега понякога си купувам, когато ми попадне хубава скумрия.
Искам да споделя опит как да се избира тази риба..За съжаление се продава само замразена.
Аз купувам винаги цяла, неочистена .Ако е чистена, значи е размразявана и замразявана повторно, което не е добре за вкуса, външни вид и съдържанието на полезни вещества.И така, цяла, с глава.Колкото по-голяма, толкова по-добре.
на снимката долу
Варена скумрия в пикантен сос
Един много лесен начин за готвене на скумрия е варена.Става нещо подобно на консервите, които се продават.Моят съпруг много я харесва и наскоро пак поиска да му направя.Перфектно мезе за всяко питие и разговор с приятели.
Рибата се почиства и нарязва на шайби.Слага се в малка тенджерка и се залива с 1 к.ч. вода, 1 к.ч. олио и 1 к.ч. оцет. Добавя се 1 глава кромид лук нарязан на 4, сол, черен пипер и копър. Вари се около 10-15 минути. Рибата омеква и поема от подправките, а костите почти се стопяват. Сосчето става гъсто и вкусно. Абе студентска манджа:).
Страхотна е, трябва да пробвате...
А сега и рецептата за Риба на фурна, в алуминиево фолио:
Продукти
за 2 порции
- 1 голяма непочистена риба
- зехтин
- лимонов сок
- черен пипер
- копър, чесън
Приготвяне
- рибата се размразява на стайна температура или на МВ
- главата се отрязва
- с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
- изваждат се всички вътрешности
- рибата се измива много добре на течаща студена вода
- почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
- почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
- отново се измива добре
- поставя се на дъската с гърба към нас
- ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
- на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)
- получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
- така обработени филетата са готови за скара или пържене
- за фурна се приготвят 2 листа алуминиево фолио
- филетата се залепват едно за друго, както ако беше цяла рибата и получената риба се реже на 2
- всяка от половинките риба се поставя на листа и се полива с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер, чеснов прах и копър и се завива като пакетче
- пакетчетата се поставя в застлана с хартия за печене тава
- пече се на 200 С за около 15 минути
Кафяв ориз с орехи
Кафявият ориз е необработен, с обвивката ориз .Той е изключително богат на витамини, желязо, манган.Съдържа повече фибри.Твърди се, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония.Има по-различен вкус от белия ориз, лек аромат на ядки, и се вари по-бавно.Може да се приготви с лук, зеленчуци, гъби и подправки както белия.
за 2 порции
1 к.ч. кафяв ориз
с.л.маргарин
Приготвяне
с.л.маргарин
Приготвяне
- оризът се накисва предварително във вода, поне за 30 минути, ако може повече
- отцежда се много добре и се оставя да изсъхне
- мазнината се загрява и в нея се запържва леко оризът
- добавя се 4 к.ч. вода, сол и подправки по избор- черен пипер, куркума
- вари се около 40 минути
- орехите се запичат за 1 минута на МВ и се натрошават на едро
- добавят се към ориза
И още нещо , добре познато и традиционно
Бобена салата
за 2 порции
- 1/2 кутия(малка консерва) варен зрял боб
- 1 стрък праз
- 1 печена червена чушка
- 1 кисела краставичка
- няколко маслини
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. зехтин
празът, чушката и краставичката се режат на дребно и всичко се обърква
Оле Сонче....всичките тези вкусотии с рибка ги обожаваме!
ОтговорИзтриванеТази която се вари, жестоко ме привлече и при първа възможност ще бъде направена. Не знаех че може и така, но ми изглежда много апетитно и ароматно.Аз бих и пуснала и едно листенце дафинов лист:)
Благодаря за вкусните предложения!
Нали сме си от едно поколение, много ми беше приятно да ме върнеш в "онова" време.Сьомгата и треската нещо са ми "солени" на моменти, та ще се възползвам от рецептите за скумрийка!
ОтговорИзтриванеВълнуваща предколедна седмица,Сонче!!!
Аз пък обичам скумрия ....много и здраве на португалката ,не знае какво изпуска !
ОтговорИзтриванеТова с варената скумрия ми хареса и ще си направя ,Сонче , тук има прясна и с най различни големини :) !
Хубава неделя ! С прегръдка !
Ухаааааа дано не я види моя мъж ,че риба ще иска веднага и сега.:)))
ОтговорИзтриванеАма я аз да изкарам някаква от фризера чеее..
Много хубава рецепта и ще ни хареса и на нас със сигурност.
Прегръдки и прекрасна неделя!
Охо, ето тук бих се настанила с удоволствие! Изобилие от вкусни ястия!
ОтговорИзтриванеИ двете рецепти за скумрия се записват!
ОтговорИзтриванеКафяв ориз обичам, но така с орехи ще е много вкусно.
Благодаря ти за съветите - ще са ми необходими :)
Сонче,интересни ми са рецептите ти!!!
ОтговорИзтриванеЗаписвам ги и аз,та да разнообразим рибното меню!
поздрави и спорна седмица
Сонче, страхотно меню ни предлагаш отново, забавлява ме с разказа за времето на соца, а и до днес за родителите ми има една риба - скумрията, другите си остават странни за тях. А предложението с кафявия ориз ми звучи невероятно вкусно! Мерси за съветите, аз чистя и филетирам рибите с доста смесени чувства, с голямо назлъндисване!
ОтговорИзтриванеИнтересни рецепти, Сонче! ние май само на печена наблягаме :) И да, рядко се случва на хубава скумрия. Охладена има в Метро, ако имаш път нататък - погледни там. Ами доста по-вкусна е :)
ОтговорИзтриванеСпорна и успешна седмица на теб!
Много си проста да си правиш тъпата пропаганда тук. В соца нямаше просяци, те са запазена марка за "демокрацията". Също така примерът с португалката е много тъп, защото Португалия в онези години беше най-бедната страна в ЕС, имаше и просяци, бедняци и безброй бездомни псета, добре че се явихме ние та вече не са последни.
ОтговорИзтриванеНе знам дали с сте били някога в Португалия, аз бях тази година и съм възхитена от тази малка старана, какво правят , въпреки че вече не са империя.Въпросът, който явно се опитвате да избегнете е, от какво се е разочаровала в България тази моя приятелка? Благодаря ви за отделеното време и усилие да коментирате! Аз не мисля, че това е пропаганда, а простата истина за соц мечтите и реалността....
Изтриване