Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 3 декември 2012 г.

Моите първи "Френски макарони" - малки, топящи се в устата белтъчни сладки


Толкова са известни, че май не трябва да се пише за тях!
Все пак за тези, които  като мен, още не са опитвали тези малки симпатични сладки да кажа, че нямат нищо общо с италианските макарони.Става дума за белтъци,  бадемово брашно и крем.



Дълго време се колебах дали да публикувам този експеримент защото не знаех как точно трябва да изглеждат макароните.Но Дени ме окуражи и макар, че не са съвършени показвам ви тези симпатични малки сладки:)



Основното ми ръководство беше блогът на  Дени,  която е признат майстор на френски макарони и много подробно е обяснила всичко за тях.




Продукти 


  • 90 г "стари" белтъци
  • 115 г бадемово брашно
  • 140 г пудра захар
  • 70 г кристална захар
  • 1/2 пакетче прах за безалкохолно с вкус на горски плодове (по липса на сладкарска боя)

кремове

  • 1.крем сирене с ягодово сладко
  • 2.крем сирене с разтворимо кафе

Приготвяне

http://mycookinghobby.files.wordpress.com/2012/11/d184d180d0b5d0bdd181d0bad0b8-d0bcd0b0d0bad0b0d180d0bed0bdd0b8.jpg
  • белтъците са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура
  • бадемовото брашно е от белени бадеми, смлени във блендера  заедно със пудрата захар сн.1
  • задължително се пресява 2-3 пъти за да не останат едри частици сн.3
  • най-напред се разбиват белтъците на сняг 
  • прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес
  • добавя се прахчето, което е вместо боя и се разбива до пълното му разтваряне сн.4
  • следва добавянето на бадемовото брашно с помощта на шпатула, на части, внимателно, като се бърка отдолу нагоре
  • получава се гладка лъскава смес сн.2


  • Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава


Това за мен беше най-трудната част - да направя еднакви правилни кръгчета!
На снимката са вече изпечени, не очаквах , че ще се получат и не съм ги снимала преди печенето.





  •     оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка
  • пекат се на 130 с с вентилатор за около 15 минути










  • отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем
  • прибират се за 24 часа в затворена кутия в хладилника, там омекват






http://mycookinghobby.files.wordpress.com/2012/11/dscn2906.jpg



13 коментара:

  1. Чудесни макарони си направила, Сонче! Много време им се каня, но не знам кога ще се реша да ги приготвя! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Добре си се справила! Кремът с разтворимо кафе ми звучи много привлекателно :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за всичко, Дени!Без теб нямаше да се справя!Поздрав!

      Изтриване
  3. Много са нежни и красиви!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни сладки, Сонче! Но имаш право, имат един недостатък и той е, че са ми много далече... ;)

    Звучат много ароматно, много вкусно и изкушаващо, ммм... :)

    Прегръдки, мила Соня и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, браво! Аз все още не мога да се престраша, макар че страшно искам да си направя сама макарони! Наистина ли ти се получиха от първия път, супер!! Имат си и полички и всичко.. поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на всички, които наминахте и оценихте моите усилия!Много сте мили дами!Наистина беше първи опит, Мария сега имам едни отлежали белтъци, но да видим дали ще имам ентусиазъм:)Моят съпруг, Главният дегустатор на блога, предпочита белтъците във орехови целувки!Поздрави и топли снежни дни!

      Изтриване
  6. Браво ,Сонче ! Какво не им харесваш , много са си хубави даже ! На мене ми се струват много сложни и за сега само ги гледам по блоговете, ама някой ден ще събера смелост да ги направя :) !И както си се знам ,май и за мен две еднакви кръгчета ще са най - сложната част :) !
    С прегръдка ,Сонче ! Хубав вторник !

    ОтговорИзтриване
  7. Браво за първия ти опит! Аз след моето фиаско за първи път още не съм посмяла да направя :))) А са толкова вкусни!!!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно си се справила с макароните!
    Сигурна съм че са много вкусни!
    Не знам кога ще се реша да ги пробвам.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. За първи опит- прекрасни! Аз още не съм се престрашила:)

    ОтговорИзтриване
  10. Е, страхотни са станали Сонче!
    Браво за първия път!
    Поздрави*)

    ОтговорИзтриване
  11. От кога съм им хвърли око!!!!
    Толкова добре си обяснила,че си слагам отметка!!!
    станали са страхотни ,Соня!
    хубав ден

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow