Това е трети вариант на любимо в нашето семейство ястие - цял печен свински врат.
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна.
Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение.
Продукти
за 8 порции
ориз с фиде или
картофено пюре
Приготвяне
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна.
Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение.
Продукти
за 8 порции
- 1600 г цял свински врат
- 2 с.л. горчица
- подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, сол
- 1ч.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. кетчуп
- 1 голяма глава кромид лук
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. зехтин
- 1 кг ябълки
- 1/2 ч.ч. стафиди
- 1/2 ч.л. сух джинджифил(по желание)
- 1 с.л. оцет балсамико
- щипка канела
ориз с фиде или
картофено пюре
Приготвяне
- месото се намазва добре от всички страни с горчица и се поръсва с подправките
- увива се стегнато във фолио (алуминиево), поставя се в тавичка и се оставя за 1-2 часа в хладилника
- изважда се от хладилника, пъха се във фурната и се загрява на 220С за около 30 минути
- след това фурната се намалява до 180С и се пече още 1 час
- отвива се и се намазва в предварително приготвената смес за глазиране
- запича се за още 10-15 минути докато образува коричка
- изважда се и се оставя да изстине
- след като позастине се нарязва на филийки с остър нож
- сосът от печенето се прецежда и се запазва за поливане при сервирането
- лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до омекване
- ябълките се белят, почистват се и режат на кубчета
- прибавят се в съда с лука заедно с оцета и стафидите и се задушават до омекване (ако е необходимо се добавя 1/2 ч.ч. вода)
- накрая се прибавя джинджифилът( по желание) и канелата
Соня,много вкусно изглежда,сочно и ароматно...!
ОтговорИзтриванеПрекрасно ястие!
Поздрави , слънчев ден ти желая!
Соня,чудесна рецепта!Товя ядене се личи,че става много вкусно!Тъкмо за нашето семейство,непременно ще го направя!
ОтговорИзтриванеПоздрави!Юлия Кожухарова
Наистина е много вкусно, а и много лесно.може да видиш и другите рецепти за свински врат.Благодаря ти за подкрепата, която ми оказваш!Това е стимулиращо!
ИзтриванеСоня, преписах си рецептата за ориза с фиде,изглежда интересна,ще я опитаме и нея!
ОтговорИзтриванеЮлия Кожухарова
Много вкусно става с фидето.Ако забележиш на тази снимка е по-препържено фидето, тук съм ги пържила последователно, в една и съща мазнина, най-напред фидето за малко и след това ориза.
ИзтриванеСонче така ми се е прияло нещо такова пеканко и тези дни ще си пекна и аз нещо такова.
ОтговорИзтриванеНевероятно изглежда твоето, много апетитно и с този ябълков сос супер!
Прегръщам те!
Мда, свинският врат си е класическа лесна вкусотия.Аз винаги го предпочитам пред пържоли!Поздрави и хубав ден, Здравче!
ИзтриванеНевероятно вкусничко изглежда! Обожавам точно тази част на прасето и ще опитам, особено в тази комбинация с ябълки!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта , ще ми хареса знам :)...обичам да ми е сладко-кисело !
ОтговорИзтриванеМного апетитна последната снимка ,Сонче !
Хубава вечер ! С поздрав :)!
Сонче, толкова апетитно изглежда, че преглъщах няколко минути преди да започна да пиша :) Половинът със сигурност ще одобри рецептата :) Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеОх че апетитно изглежда:)
ОтговорИзтриванеХаресва ми сладко-киселата комбинация, но месо с ябълка не съм правила все още.Ще побързам да поправя този пропуск.
Звучи ми есенно и сега е момента!
Поздрави и благодарности!
Аууу това е супер!!! И аз като Габи докато четях рецептата преглъщах :). Благофаря за рецептата, непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви дами, чакам някой да сподели за ябълковия сос, дали ви е харесал?
ОтговорИзтриване