Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 27 октомври 2012 г.

Баница с тиква (тиквеник)


Снимките са  от нашето място за редовни съботно-неделни разходки, край Благоевград



Есента дойде и идва ред на традиционни продукти и ястия за този сезон - тиква, баница!



 Няма какво да кажа за тази класика:), освен, че е любимата ми баница от моето детство!



Продукти 
за тавичка 20/35 см или 
кръгла с диаметър 30 см

  • 500 г настъргана на ренде тиква
  • 50 г галета
  • 1 к.ч.* едро счукани орехи
  • 1 к.ч.* захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 120 мл мазнина( олио, масло, маргарин)
  • 300 г кори за баница
  • ( 10 броя тънки кори по около 30 г)
  * кафена чаша 100 мл
 Приготвяне

  • тиквата се бели и настъргва на ренде
  • в купа се смесват захарта, счуканите орехи, канелата и галетата
  • корите се разстилат и всяка се маже с леко затоплената мазнина
  • слепват се 2 по 2 
  • тавичката се намазва с мазнина
  • върху всяка двойка слепени кори се реди от плънката и се поръсва със сухата смес от орехи, захар и галета- около 3 с.л.на кора

  • навива се на руло и се подреждат в тавата
  • отгоре се намазва много добре с мазнина
  • пече се в предварително загрята на 180-200 С фурна до златисто - около 35 минути 
  • изважда се и се оставя да изстине покрита с кърпа
  •  преди сервиране може да поръси с пудра захар

 



Допълнителни бележки:
  • Може да се спести галетата, ако тиквата не е много сочна
  • преди печене може да се поръси със захар, получава се карамелена коричка
  • много вкусно става, ако се приготви се приготви с тъмна захар, както е на долната снимка 




Ако рецептите от блога ви допадат, можете да следите за всичко ново, като харесате страничката на Моето сладко хоби във Фейсбук

27 коментара:

  1. Сонче ама и ти започна с Коледните баници ааа:)
    Не мога да устоя на такова нещо, така хубаво си го направила и снимала че ми потекоха лигите чак.
    Хубави почивни дни и много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Традиционно,но пък толкова вкусно!Прекрасен тиквеник,Сонче!Прегръдки:))

    ОтговорИзтриване
  3. Много оранжаво, есенно, уютно и ароматно ми стана.Чудесно представяне на рецептата и настроение от разходката!
    Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, много красиви есенни снимки си направила, целият пост грее! Тиквеника е чуден!

    ОтговорИзтриване
  5. Баницата с тиква изглежда вкусно и апетитно!
    А колко са красиви есенните снимки от вашата разходка!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  6. Ха, и ти мислиш като мен. Тъкмо купих тиква и планирам един тиквеник да направя!

    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви есенни снимки, Сонче! Баницата чак при мен ухае, чудесна е! Хубав неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички ви , много сте мили момичета!Зарадвахте ме!Лека вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Соня,щрудела изглежда страхотно!Сигурна съм,че е много вкусен и сочен!И аз го обичам!
    Обаче снимките на вашето местенце в тези неповторими есенни багри са наистина впечатляващи,разгледах един по-дълъг миг на наслада!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Сонче,тиквеника ми е любимата баница.За никоя друга не я заменям.Твоята изглежда голяма вкусотия...Като гледам вече си се завърнала от Америка .Друго си е у дома с багрите на есента.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Сонче,
    къде тази красота около Благоевград?
    А онази другата в чинията- много слънчева изглежда! Фантазия!!

    ОтговорИзтриване
  12. Мммм, страхотна е станала баницата с тиква, направо ми се дояде:)
    И разходката в есенни снимки е много красива!

    ОтговорИзтриване
  13. Тази година за първи път видях парк Бачиново, нищо, че до Благоевград съм ходила често. Чудесно място за разходка. А в тези есенни багри изглежда вълшебно. Както и баницата с тиква - никога не отказвам такава вкусотия. Снимките са много, много красиви! Поздрави от мен и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Хе, хе, май всички обичат баница с тиква, хайде запрятайте ръкави, на това време само е за в кухнята, да ви е сладко и уютно!А Бачиново е наистина красиво място, ние ходим всяка събота и неделя!Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Соня!Случайно попаднах на блога ти .Търсех рецепта за друг сладкиш ,но като видях тук тиквеника ти реших ,че точно него ще направя.Изглежда така апетитно,че не можеш да му устоиш :)А снимките ти са очарователни.Върнаха ме годни назад, когато бях из вашия край.Мили спомени.Искам да те поздравя за хубавия блог. Намерих интересни неща тук и мисля ,че често ще го посещавам.:)
    Поздрави и прекрасен неделен ден от мен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла На4е:)! Щастлива съм , ако съм полезна с нещо!Поздрави!

      Изтриване
  16. Чудесно място за разходки си имате! А пък и сега , през златната есен изглежда още по-красиво!
    Соня, много апетитен тиквеник си направила!
    Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятен ммммм
    обожавам тиквеник ,а твоят Соня е направо неустоим!!!!
    поздрави и хубави почивни дни

    ОтговорИзтриване
  18. И аз съм от тези, които обичат тиквеник, Сонче! Но аз пък го обичам, когато тиквата пусне малко сок. Така баницата е леко сочна, сякаш е сиропирана. Но нали знаеш, въпрос на вкус е.
    Твоят тиквеник е неустоим. Да има как да си взема през монитора. А есенните снимки са приказка. Чудесна публикация, невероятно приятна разходка!

    Поздрави и една весела неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Вени и аз обичам сочен и затова направих допълнение, че може и без галета!Поздрави и благодаря за милите думи!Хубава неделя!

      Изтриване
  19. Здравейте,приготвям тиквеник по същия начин,но не слагам галета,а канела.Тиква и канела много добре си пасват.Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  20. чудесно се получи, толкова вкусно, че като замириса от фурната докато се печеше така ми се преяде, че едва дочаках да се изпече. Аз сложих и галета и канела, а от мен добавих сушени червени боровинки-да си оближеш пръстите :)

    ОтговорИзтриване
  21. Пропуснали сте да отбележете къде слагате канелата, което доведе до голяма импровизация от моя страна, след като се сетих като беше нареден тиквеника вече. Аз съм нова в готварството и следя рецептите стъпка по стъпка, надявам се любимия да не остане много разочарован.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за забележката, ще добавя! канелата е заедно със захарта.Дано да не съм ви объркала и да сте хапнали вкусен тиквеник! Ще се радвам, ако споделите! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow