Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 24 август 2012 г.

Гнезда от кайма

Моят любим внук от САЩ  утре си заминава след едно хубаво лято в Пирин, на Бетоловото.На изпроводяк, тази вечер приготвих отново  ястие от старите тетрадки:)




Продукти 
за 4 порции
аз го правих в гювечета, но може и тава


  • 500 г кайма, смес
  • 1+4 яйца
  • 1 средна глава стар лук
  • 1 картоф
  • 1 морков
  • 3-4 с.л. галета
  • подправки за кайма
  • черен пипер, кимион, чубрица
  • 50 г кашкавал


 Приготвяне

  • гювечетата се намазват с масло и се поръсват с галета сн.1
  • в дълбока купа се омесва каймата  с 1 яйце, настъргания суров картоф, настъргания морков, галетата и подправите
  • разделя се на 4 топки и се разстилат в гювечетата, като се оформя дупка в средата сн.2
  • запича се в силна фурна( 220 С) за 20 минути
  • изважда се и в средата се чуква по едно яйце и се поставя малко масълце сн.3
  • пече се 5 минути, изважда се и се наръсва с настърган кашкавал сн.4
  • запича се за още 5 минути
може да се сервира с гювечетата или да се извади, става много лесно






22 коментара:

  1. На добър път на Ники и да посети баба отново за Коледа :) ! Гнездата са красиви и изглеждат много вкусно :) !
    Прегръдки ,Сонче !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче!Няма да е за Коледа, но да се надяваме за следващото лято!

      Изтриване
  2. Добрите стари гнезда :)) Чудни изглеждат, Сонче! А малчугана хубаво лято си е изкарал при теб, щом е и в планината :)
    Лек път на него и на дъщеря ти и дано бързо минат дните до следващата ви среща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепчо!Срещата е скорошна, с дядото летим след няколко дни!

      Изтриване
  3. Соня,много са апетитни гнездата!
    Прегръдки на сладура и прекрасен уикенд

    ОтговорИзтриване
  4. Лек полет на децата!
    И браво на баба за чудесното и вкусно изпращане!
    Прегръдки и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  5. Мноого вкусно и бързо. Това е като за мен:)

    ОтговорИзтриване
  6. Хубаво ястие,Сонче!
    А на гостите лек път,живи и здрави пак да ти гостуват.
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Соня,
    току що приключихме с обяда.Днес направих " Гнезда от кайма",много,много ни харесаха!Имах излизане и закъснях обяда, но твърдо бях решила,че днес ще ги направя.Доволна съм от резултата!Аз ги направих от телешка кайма,ходя в един магазин,където я смилат пред мен. Направих ги в тавичка,защото моите гювечета са по-дълбоки и с по-тясно дъно.
    Благодаря ти за чудесната рецепта!
    Поздрави! Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сподели Юлия, имаше такива запитвания, дали може да се направят в тава.Надявам се, че е било полезно на читателите. Радвам се, че ви е харесало ястието! Поздрав!

      Изтриване
  8. Tazi recepta ia pravia chesto i e liubima vkashti. Mnogo e lesna i v sashtoto vreme efektna i vkusna.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Соня,
    Реших тази вечер да приготвя "гнездата". На мен също много добре ми се получиха! Много са вкусни! До сега не бях ги правила в гювечета.Супер! Мая
    Имам въпрос - как се поставят нашите снимки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, благодаря ви за споделеното, радвам се, че ви е харесало ястието! Снимки в блога мога д аслагам само аз, но ако ми изпратите на й мейла, ще ги кача! Другият вариант е да ги публикувате на страницата на Моето сладко хоби във Фейсбук, там всеки може да слага снимки! Поздрави!

      Изтриване
  10. По принцип така ли овкусявате каймата (със суров картоф и морков) или това е специфичното само за тази рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, каймата овкусявам различно според това за какво я използвам.Картофът и морковът придават различен вкус в случая, иначе ще бъде като кюфте :) Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Благодаря! А да попитам, понеже вкъщи не ползвам меса от купешките, ще стане ли само с вкусно и с телешка кайма? Защото имам от домашно гледано животно.

      Изтриване
    3. Оо, идеално тогава! Смело запрятам ръкави :) Благодаря Ви за поясненията, всичко хубаво

      Изтриване
    4. Ще чакам да споделите, дано да ви хареса! :)

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow