Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 28 март 2014 г.

Сладка питка със сметана, орехи и стафиди - Благовец 2014 и юбилейна рецепта!



Отново е Благовещение - Деня, в който всички християни празнуват благата вест, която Арахангел Гавраил донесъл на Мария(Мириам), че е благословена да зачене и роди Спасителя на човечеството.



По традиция приготвям питка на този ден.Тази година я направих с добавка на захар, орехи и стафиди. Беше много вкусна, ароматна от канелата и мекичка, дори и на следващия ден.Оформянето май не е най-подходящото за този пълнеж, може би е по-добре да се направи на розички или кифлички, но аз исках да пробвам.
Питката е много малка, ако желаете по-голяма трябва да увеличите количествата на продуктите.

Продукти
за тава с диаметър 24 см
450 г брашно
1 ч.л. суха мая
50 мл топла вода
1 с.л. захар
2 яйца, единият жълтък за намазване
1 ч.л. сол
150 г заквасена сметана
1 с.л.олио+1 с.л. масло(по желание)
50 г масло за намазване
пълнеж
1/2 ч.ч. запечени начукани орехови ядки
3 с.л. стафиди
1/2 ч.л. канела
4-5 с.л. кафява захар

 Приготвяне


  • Маята се разтваря в топлата вода, добавят се захарта и 1-2 с.л. брашно и се изчаква да се активира.( По указанията на опаковката сухата мая се смесва с брашното, но аз винаги първо я активирам, за да съм сигурна, че работи)
  • Смесват се активираната мая, солта, сметаната, яйцата(1 цяло и 1 белтък), олиото и 1с.л. масло и към тях с разбъркване се прибавя постепенно брашното.Аз правя това с миксера, с бъркалки за тесто.
  • Меси се до получаване на меко еластично тесто - за миксера са около 8-10 минути докато започне да се отделя от стените на съда и бъркалките.
  • Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, овалва се в мазнината и се покрива с фолио.Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.
  • Изважда се , примесва се леко и се оформя на няколко топки - 7.
  • Разточват се на 6 правоъгълни кори, които се мажат с масло и се слепват по три.Получават се 2 големи правоъгълника.Всеки се маже с масло и се поръсва обилно с плънката.(Алтернативно се оформят триъгълници, които се завиват на кифлички с пълнежа)
  • Завива се на руло и се реже на охлювчета или с ножицата само се нарязва леко.
  • Последната топка се поставя в средата, а около нея се подреждат кифличките(леко нарязаното руло в моя случай).
  • Питката се оставя да втасва на топло.
  • Пече на  200 С, на 15 та минута се намазва с отделения жълтък, смесен с 1ч.л. водичка. ( Може да намажете предварително, но ще се наложи да покриете с фолио към края на печенето.)





След като публикувах, забелязах, че това е рецепта с номер 400! Да ни е честито числото, на мен и на блога :)!

8 коментара:

  1. Соня, много хубава е станала питата ти!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Благовещение и честита първа пролет,Соня!Питката е прекрасна,пухкава и със сигурност много ароматна и вкусна,а оформлението се е получило чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси, хубави празнични дни и на теб!

      Изтриване
  3. Сонче, чудесна си е питката, с удоволствие бих си усладила деня с нея. :)
    Пожелавам ти преркасна пролет и много по 400 публикации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери, желая ти и на теб много успех!

      Изтриване
  4. Сонче, напълни ми душата с тази питка! Точно четох в една книжка за традициите, че питката на Благовещение се "шари" с плодове и орехи, ама никъде не открих как точно се шари, затова и моята направих в солен вариант, пак цветна:). Много красиво си я оформила, нашарила! Комплименти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, похвала от теб е направо окриляваща! Сърдечни благодарности, поздрав и хубави пролетни празници!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...