Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 26 март 2013 г.

Питка за Благовец 2013



Рецептата за питката, която приготвих преди 2 дни за Благовещение.

Продукти
тавата е 30 см
ако искате да се получат красиви фигури, използвайте по-широка тава, а ако целта е по-висока(дебела) питка, за това количество брашно трябва да се използва тава с диаметър 26 см


  • 500 г брашно
  • 1 п. суха мая от 7 г
  • 2 яйца+1 белтък
  • 150 мл прсно мляко
  • 100 мл сметана
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. захар
  • 1,5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 100 г разтопено масло за намазване

   Приготвяне

  • маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
  • брашното се пресява и се смесва със солта
  • яйцата се разбиват и към тях се прибавят останалото топло мляко, кипналата мая , сметаната, лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
  • прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
  • замесва се меко тесто( аз слагам всичко в миксера и го пускам да върти за 5 минути, после проверявам и и пускам за още 4-5 минути докато започне да се отделя от стените и бъркалката)
  • тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема(може в затоплена фурна, затопля се до 50 С и се изключва, става по-бързо)
  • втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части, а всяка от тях се разделя на 4.Оформятт се 8 топки. сн.1
  • всяка топка се разточва на тънко, колкото може по-тънко и се маже с разтопеното масло сн.2
  • слепват се корите по 4, най-горната не се маже с мазнина
  • слепените 4 кори се разточват на по-голяма кора, която се маже с масло и се завива на руло.Получават се 2 рула
  • отрязват се краищата на рулата и се поставят в центъра на тавата- 4 розички
  • всяко руло се разрява на 8 триъгълника, които се подреждат на разстояние в тавата сн.3
на снимката се вижда как са подредени единият ред триъгълници са в едната посока, а на следващия ред върхът на триъгълника е в другата посока , има доста разстояние между отделните части тесто
  • тавата се покрива с кърпа и се оставя на топло да втасва
  • пече се на 180-190 С , като след 15 минути се изважда и се намазва с разбиятия с 1 ч.л. мляко жълтък
  • поръсва се с избрани семена
  • допича се до готовност - още общо около 35-40 минути







22 коментара:

  1. Честито Благовещение , макар и на патерица ! Здраве и семейно щастие ,Сонче !
    А в тези охлювчета ми останаха очите :), много хубава питка !
    Прегръдка и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, чудесна е станала!
    И като гледам, че в тестото има и сметана, не се съмнявам
    в резултата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мда, Дани със сметана всичко става чудесно!Поздрав!

      Изтриване
  3. Чудна погача-баво ,Сонче!Има още да се уча-не мога да я докарам като твоята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, живе и ти си майстор!Благодаря ти1

      Изтриване
  4. Сонче, прекрасна е станала погачата! Интересно и красиво оформление!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина, аз не меся често, но понякога стават хубави:0 Общо взето винаги гледам да са различни.Поздрави!

      Изтриване
  5. Тази погача е като нарисувана от художник :) Вижда се всяко катче на фигурките! Поздравления Сонче!
    Ще се опитам и аз някой ден да я докарам като твоята :)
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не е трудно, благодаря за похвалите!Поздрав1

      Изтриване
  6. Много красива питка, Сонче - така богато и елегантно надиплена!!! Представям си вкусът какъв е бил :)
    Поздрави и хубав ден от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :)Похвалите ти ме стоплят!Поздрави!

      Изтриване
  7. Много красива и златиста! Чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Траянка!Поздрав и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  8. И тук ще те поздравя за питката,Соня,чудесна е,ефектна, и ми харесва начина на оформяне,непременно ще я направя,благодаря!Хубав ден да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!Ще се радвам да видя в твое изпълнение!Поздрави!

      Изтриване
  9. Само мога да кажа едно-ПРЕКРАСНА Е!
    Хубав след обяд Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравче, похвала от такъв майстор като теб направо ме развълнува!Благодаря!

      Изтриване
  10. Сона, привет!
    Как съм пропуснала този разкош. Страхотно оформление. Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Вещи!Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  11. И тук да напиша - Прекрасна пита, Соня,
    красива и ефектно оформена, нежно златисто и апетитно изпечена!
    Впечатляващ акцент за всяка празнична трапеза -
    моите комплименти,
    поздрави и хубава събота, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!Твоята похвала ме стопля, ценя високо мнението ти!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...