Рецептата за питката, която приготвих преди 2 дни за Благовещение.
Продукти
тавата е 30 см
ако искате да се получат красиви фигури, използвайте по-широка тава, а ако целта е по-висока(дебела) питка, за това количество брашно трябва да се използва тава с диаметър 26 см
- 500 г брашно
- 1 п. суха мая от 7 г
- 2 яйца+1 белтък
- 150 мл прсно мляко
- 100 мл сметана
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. захар
- 1,5 ч.л. сол
- 1 ч.л. лимонов сок
- 100 г разтопено масло за намазване
Приготвяне
- маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
- брашното се пресява и се смесва със солта
- яйцата се разбиват и към тях се прибавят останалото топло мляко, кипналата мая , сметаната, лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
- прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
- замесва се меко тесто( аз слагам всичко в миксера и го пускам да върти за 5 минути, после проверявам и и пускам за още 4-5 минути докато започне да се отделя от стените и бъркалката)
- тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема(може в затоплена фурна, затопля се до 50 С и се изключва, става по-бързо)
- втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части, а всяка от тях се разделя на 4.Оформятт се 8 топки. сн.1
- всяка топка се разточва на тънко, колкото може по-тънко и се маже с разтопеното масло сн.2
- слепват се корите по 4, най-горната не се маже с мазнина
- слепените 4 кори се разточват на по-голяма кора, която се маже с масло и се завива на руло.Получават се 2 рула
- отрязват се краищата на рулата и се поставят в центъра на тавата- 4 розички
- всяко руло се разрява на 8 триъгълника, които се подреждат на разстояние в тавата сн.3
на снимката се вижда как са подредени единият ред триъгълници са в едната посока, а на следващия ред върхът на триъгълника е в другата посока , има доста разстояние между отделните части тесто
- тавата се покрива с кърпа и се оставя на топло да втасва
- пече се на 180-190 С , като след 15 минути се изважда и се намазва с разбиятия с 1 ч.л. мляко жълтък
- поръсва се с избрани семена
- допича се до готовност - още общо около 35-40 минути
Честито Благовещение , макар и на патерица ! Здраве и семейно щастие ,Сонче !
ОтговорИзтриванеА в тези охлювчета ми останаха очите :), много хубава питка !
Прегръдка и хубава вечер !
Благодаря ти , Ваня!Поздрави!
ИзтриванеСоня, чудесна е станала!
ОтговорИзтриванеИ като гледам, че в тестото има и сметана, не се съмнявам
в резултата!
Поздрави!
мда, Дани със сметана всичко става чудесно!Поздрав!
ИзтриванеЧудна погача-баво ,Сонче!Има още да се уча-не мога да я докарам като твоята.
ОтговорИзтриванеАаа, живе и ти си майстор!Благодаря ти1
ИзтриванеСонче, прекрасна е станала погачата! Интересно и красиво оформление!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Ина, аз не меся често, но понякога стават хубави:0 Общо взето винаги гледам да са различни.Поздрави!
ИзтриванеТази погача е като нарисувана от художник :) Вижда се всяко катче на фигурките! Поздравления Сонче!
ОтговорИзтриванеЩе се опитам и аз някой ден да я докарам като твоята :)
Хубав ден от мен!
Дани, не е трудно, благодаря за похвалите!Поздрав1
ИзтриванеМного красива питка, Сонче - така богато и елегантно надиплена!!! Представям си вкусът какъв е бил :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден от мен!!!
Благодаря ти :)Похвалите ти ме стоплят!Поздрави!
ИзтриванеМного красива и златиста! Чудесна!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Траянка!Поздрав и хубав утрешен ден!
ИзтриванеИ тук ще те поздравя за питката,Соня,чудесна е,ефектна, и ми харесва начина на оформяне,непременно ще я направя,благодаря!Хубав ден да ти е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!Ще се радвам да видя в твое изпълнение!Поздрави!
ИзтриванеСамо мога да кажа едно-ПРЕКРАСНА Е!
ОтговорИзтриванеХубав след обяд Сонче!
здравче, похвала от такъв майстор като теб направо ме развълнува!Благодаря!
ИзтриванеСона, привет!
ОтговорИзтриванеКак съм пропуснала този разкош. Страхотно оформление. Браво!
Благодаря ти , Вещи!Хубав утрешен ден!
ИзтриванеИ тук да напиша - Прекрасна пита, Соня,
ОтговорИзтриванекрасива и ефектно оформена, нежно златисто и апетитно изпечена!
Впечатляващ акцент за всяка празнична трапеза -
моите комплименти,
поздрави и хубава събота, Диана
Благодаря, Диана!Твоята похвала ме стопля, ценя високо мнението ти!Поздрави!
Изтриване