Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Много вкусна шоколадова торта


Първоначалният замисъл беше за торта с шоколадов мус и ягодово пюре, но пюрето се оказа малко и се усещаше съвсем леко.Така че ще има друга вариант с шоко мус и ягоди!


Блатът е мой любим какаов блат -мек и много сочен и без да се сиропира.

Продукти
форма 20-22 см

блат
  • 120 г брашно
  • 50 г какао
  • 120 г кафява захар
  • 100 г бяла кристална захар
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода, непълна
  • кората на 1/2 портокал
  • 2 яйца
  • 40 мл олио
  • сок на /2 портокал +
  • прясно мляко, общо 100 мл
  • сок  около 40, мляко 50 мл
  • 100 мл горещо кафе
шоколадов мус
  • 3 жълтъка
  • 3 с.л. захар
  • 300 г шоколад кувертюр 52%
  • 1 с.л. какао
  • 300 г квасена сметана
  • 3 белтъка

Приготвяне




блат
  • всички сухи съставки за блата се смесват в голяма купа
  • отделно се разбиват яйцата, с вилица, олиото, портокаловия сок и млякото
  • (сокът и млякото се смесват предварително)
  • течната смес се прибавя към сухата и се разбърква
  • приготвя се силно кафе от 100 мл вода и 1 с.л. разтворимо кафе и се добавя към  тестото
  • получава се рядко тесто сн.1
  • формата за печене се застила с хартия и се намазва с масло
  • тестото се изсипва
  • пече се на 180 С до суха клечка 30-40 мин.(започва да се отделя от стените)
  • изважда се и се оставя да се охлади, тогава се изважда от формата и внимателно се отлепва хартията сн.3
  • блатът се разрязва хоризонтално на две части с къдрав нож
  • ако е издут в средата, излишното се изрязва
крем
  • жълтъците се разбиват със захарта в метална купа до побеляване
  • купата се поставя на водна баня и разбиването продължава на топло до сгъстяване сн.2 
  • шоколадът се загрява на МВ или на водна баня до разтопяване  като се разбърква
  • смесва се с жълтъците


  • сметаната се разбива леко и се прибавя към охладената шоколадова смес
  • белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов(портокалов) сок
  • внимателно се смесват шоколадовата и белтъчната смес, с шпатула, до получаване на еднородна смес сн.4
  • мусът се оставя в хладилник за 30 минути да стегне
  • един блат се поставя на дъното на тортена чиня и се стяга с ринг
  • покрива се с крем*
  • оставя се в хладилника за 30  минути да стегне
  • покрива се с другия блат и отгоре се залива с крем
  • оставя се за 24 часа в хладилник 
украсява се по желание
*имаше ягодово желе, което поставих между двата блата, но не се усещаше(300 г ягоди).Явно трябва да са повече.
отстрани съм сложила филирани бадеми




20 коментара:

  1. Соня, много е изкушаваща !
    И шоколадова....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам шоколадови десерти и в момента съм на такава вълна! :) Тортата е чудна! :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То май всички сме кой повече, кой по-малко запленени от шоколада, Светлана!НИе сме от тези, които го употребяват понякога:)Поздрав!

      Изтриване
  3. Сонче, много красиво си я украсила тортичката! Изкушаваш много с това творение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не стана каквото исках, Лучия, нооо, толкова са ми възможностите!Правя вкусни , но не особено красиви неща:).Поздрави!

      Изтриване
  4. И аз обичам сочни блатове, които не се налага да сиропирам. Излжеда прекрасно, Сонче! Точно сега така ми се хапва нещо такова, а няма. Хубава вечер@!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да пробваш, Марта.Тези блатове правя в различна пропорция вече много пъти, доста успешни са!Поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. На такава торта трудно се устоява!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Шоколад и ягоди са неустоими сами по себе си:) А в тази торта - перфектни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Траянче, май е най-успешната комбинация, може би след портокал-шоколад, все пак:)!Поздрави!

      Изтриване
  7. Сонче,тортата е чудничка-шоколад и ягоде-прелест...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе!Хубава нова седмица!

      Изтриване
  8. Соня и в този вариант е станала страхотна торта!
    Шоколад, ягоди и този вкусен блат! Как да им устои човек!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запрятай ръкави и толкоз:0, това е решението, Бети!Поздрав и благодаря!

      Изтриване
  9. Комбинацията шоколад и ягоди е неповторима. Страхотна торта!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка, радваш ме!Поздрави!

      Изтриване
  10. Сонче, вкусна шоколадова приказка, гарнирана с ягоди, за лека нощ :)) Е, как можах да надникна тук - сега ще я сънувам тази торта. Прекрасно звучи и още по-прекрасно изглежда!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не е лошо да сънуваш ягоди, Снежи, на хубаво е:)!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...