Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 3 юни 2019 г.

Трипластова Неаполтанска торта с ягоди, внилия, шоколад и италиански маслен крем


Торта различна от любимите ми "кремести" сладкиши, но с изненадващо приятна текстура.За вкуса няма какво да ви казвам - класическа комбинация от ягоди, шоколад и ванилия с влажни маслени блатове!


Рецептата съдържа доста масло.Позволих си да заменя една част от маслото в крема с маскарпоне, мисля че не влияе на окончателния резултат. Източник.




Продукти 
за форма с диаметър 16-18 см
12 порции
за 3 броя блатове
160 г меко масло
180 г кристална захар
3 големи яйца
180 г брашно
1 п. бакпулвер
1 п. ванилова захар
щ.сол
100 г кисело мляко
*100 г пресни ягоди
по желание боя на върха на ножа
** 2 с.л. какао
за кремовете
3 яйчни белтъка
200 г кристална захар
360 г масло
1 п. ванилова захар
*50 г шоколад
**100 г ягодово желе(сладко от ягоди)


 Време за приготвяне: 2 часа 30 мин.
 - за подготовка - 1 час
 - за готвене - 30 мин.
 - за изчакване - 1 час


Калории 
Общо 6900 Ккал 
За една порция 575 Ккал



Приготвяне 

блатове
Фурната се включва на 175 С. без вентилатор.
Ягодите се почистват , измиват и пасират с пасатор или блендер.
Приготвят се 3 еднакви форми за печене с диаметър 16-8 см. Застилат се с хартия за печене и стените се намазват с масло.
Маслото(на стайна температура) се разбива със захарта до пухкав крем. Последователно се прибавят яйцата и се разбива.Смесва се с киселото мляко.
Добавя се брашното, бакпулвера, ванилията, щипка сол и се бърка до получаването на гладка смес.
Резултатът е около 750 г тесто, което трябва да се разпредели в три отделни съда.
В една част от тестото се добавят пюрираните ягоди и 1 с.л. брашно.
В друга част се прибавя какаото. Третата остава бяла.
Трите тавички се пекат едновременно във фурната за ОКОЛО 30 мин. Тестата са с различна плътност и затова се пекат различно време. На ягодовото тесто са му  необходими поне 5 минути повече. Наблюдават се и се проверяват с клечка.
След изпичане блатовете се оставят да изстинат, преди да се извадят от формата.


кремове


Белтъците и захарта се слагат в подходящ стъклен съд, а той на водна баня върху котлон.
Огънят трябва да е слаб, водата не е необходимо да завира. Бърка се с миксер до разтопяване на захарта и затопляне на белтъчната смес до над 100 С.Около 5 мин. Отстранява се от огъня и бъркането с миксера продължава още 10 тина минути.
След като белтъчната смес изстине,   започва добавянето на маслото на части при непрекъснато разбъркване.  Получава се лек, гладък крем.Кремът се прибира за 5 минути в хладилника.
Разделя се на 3 части, които се овкусяват съответно с ванилия, ягодовото желе и шоколад.
Шоколадът се затопля на водна баня и се бърка до пълното му разтопяване.След като застине се смесва с единия крем.
сглобяване на тортата
В тортена чиния се поставя какаовия блат. Покрива се с шоколадов крем.
Следва ягодовия блат, който се покрива с ягодов крем.
Завършва се с ваниловия блат и ванилов крем.
От трите крема остава за оформяне на тортата отстрани и отгоре.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник за да стегне кремът.
След около час се изважда и се измазва с останалите кремове и се украсява.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...