Етикети

агнешко (8) аспержи (2) баница (29) без глутен (21) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (20) българска традиционна кухня (139) великден (2) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (212) домашно консервиране (6) дребни сладки (33) дулче де лече (2) есен (32) желирано (38) за празник (113) заек (3) закуски (64) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (24) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (12) кокос (8) кремове (41) крок пот (8) круши (10) лесно (131) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (152) паста (21) патица (3) пилешко (49) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (63) пуйка (1) пътешествие (11) риба (22) с мая (26) салата (15) свинско месо (31) сладкиш (93) сос(дип) (1) спанак (29) супа (28) тестени (60) тиква (9) тиквички (19) торта (59) френска кухня (30) хлебопекарна (5) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (20) чия (2) шоколад (38) ябълки (16) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 21 юни 2019 г.

Пролетна свежест - торта със спанак, чиа и вишни



Много лека и свежа торта, с добре съчетани вкусове и аромати!



Продукти
за торта за диаметър 24 см
16 порции
за блатовете
130 г масло
250 г спанак
50 мл прясно мляко
160 г захар
3 яйца
280 г брашно
2 п. ванилия
1 п. бакпулвер
за чиа слой
600 мл прясно мляко
30 г кокосово масло
60 г чиа
30 мл кокосов ликьор
200 мл течна сметана
40 г пудра захар
2п. желатин (15 г)
100 г боровинки
вишнев слой
300 г вишни/череши или друг плод
50 г захар
1п. желатин
за сиропиране
50 г захар
50 мл вода
20 мл кокосов ликьор
украса
100 г крем сирене
100 мл течна сметана
30 г пудра захар
боровинки
 Време за приготвяне: 1 ч. 30 мин.
- за подготовка - 50 мин.
 - за готвене - 30 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории
 Общо 6020 Ккал 
За една порция 380 Ккал 






Приготвяне

блатове
Продуктите са за 2 блата. Тортата може да се направи и само с един блат, в такъв случай количествата трябва да се намалят наполовина.
Формата за блатовете се застила с хартия за печене и се намазва с масло.
Фурната се включва на 180 С.
Спанакът(замразен) се размразява и отцежда.Смесва се с мекото масло.Разбърква се добре до еднородна смес.
Прибавя се прясното мляко.
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава пяна.Прибавят се към спаначената смес.
Брашното се пресява с бакпулвера и се примесва в тестото с шапатула.
Готовото тесто се изсипва във формата и се заравнява.
Пече се 30 минути , до суха клечка на 180 С.
Изважда се и се изчаква да изстине преди да се извади от формата.
След изстиване на блата , той се разрязва хоризонтално на две части .
чиа слой
Чията се смесва с прясното мляко и се оставя в хладилника за 20 мин.
През това време сметаната се разбива с пудрата захар до пухкавост.
Добавя се кокосовото масло, леко затоплено предварително.
Внимателно се смесват сметаната и млякото с чия като се разбърква .
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към чиа сместа.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
вишнев слой
Вишните се почистват от костилките и се загряват в подходящ съд заедно със захарта и водата.НЕ е необходимо да ври, само да се разтопи зхарта.
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към вишните.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
сироп
Водата и захарта се загряват до завиране, отдръпва се от огъня и се добавя ликьора.
сглобяване на тортата
Единият блат се поставя в тортена чиния и се обхваща с пръстен.Намазва е с четка с част от приготвения сироп.
Залива се с вишневото желе. Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
След като желето е почти стегнало, съдът се изважда от хладилника и се слага следващия пласт - бялата смес с чиа. В нея се редят боровинките.
Покрива се с втория блат, който също се маже с останалия сироп.
Тортата се прибира в хладилник за 2-3 часа.
Украсява се с разбитите с пудра захар сметана и крем сирене и се добавят плодове.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...