Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 26 април 2019 г.

Козунак месен в хлебопекарна - 2 вида



Вече няколко години правя козунаците с тесто месено в хлебопекарната. Тази година направих проба като замени част от предвидената захар с подсладител.


Ако не сте против използването на подсладител за козунак, препоръчвам този вариант, става по-пухкав, по-лесно и бързо втасва.


Техниката на приготвяне е еднаква, само в единия вариант част от захарта се замества със съответстващото количество течен подсладител, предназначен за сладкиши.Трябва да сте сигурни, че е подходящ за термична обработка.
Възможно е и да се намали захарта в тестото и да се увеличи сладката плънка. Всичко е въпрос на вкус и предпочитания.
По-долу са продуктите за 2 козунака в правоъгълна форма.

Продукти
за 2 бр. козунак по 450 г
около 10 порции

2 яйца - големи
120 г захар или
60 г захар и съответното количество течен подсладител
при мен беше 3 с.л.
1/2 капсула есенция ванилия
120 мл прясно мляко
настъргана лимонова кора
1 с.л. бренди
1 с.л. лимонов сок
120 мл мазнина - смес от масло и олио
400 г брашно тип 500 за баница
7 г мая
плънка
100 г стафиди
100 г плодове от сладко от сини сливи
 Време за приготвяне: 4 часа
 - за подготовка - 5+10 мин.
 - за готвене -2 ч.+40 мин.
 - за изчакване - 1 час
Калории ( за козунак със захар)
Общо  3720 Ккал 
За една порция(90 г) 372 Ккал 



Приготвяне 
Яйцата се разбиват със захарта на пяна.Прибавя се прясното мляко, брендито, лимоновия сок, половината от мазнината, ванилията. Разбърква се и се поставя в казанчето на машината.
Брашното се пресява и се смесва с маята. Изсипва се в казанчето върху течностите.
Машината се включва на програма"месене" При мен е с продължителност 15 минути. "Силвер крест" номер 7.
След като тестото се оформи на топка, някъде към 10 тата минута се прибавя остатъка от мазнината, постепенно , на части, като се изчаква докато тестото я поеме.
След приключване на програма  "месене" се включва програма "тесто".  "Силвер крест" номер 6, продължителност 1 час 50 минути.
След завършване на програмата имаме пухкаво тесто, с балончета.
Тестото се изважда и се разделя на 2. Всяка част се разделя на три.
Получените 6 топки тесто се разстилат на мазен плот и се поръсват с плънката.Всяко се навива на руло и се сплитат три по три.
Формите за печене се застилат с хартия за печене. Сплетените козунаци се прехвърлят внимателно във формите.
Слагат се в затоплена до 30-40 С фурна за да втасват. Изчаква се до удвояване на обема на козунаците. Продължава от 30 до 60 минути според условията.
Когато тестото удвои обема си , се включва фурната на горен и долен нагревател, без вентилатор на 175-180 С.
Пече се докато започне да се  зачервява отгоре.Тогава бързо се изважда и се намазва с разбит белтък и се поръсва със захар.
Козунаците се връщат във фурната и се пекат до суха клечка. Отгоре трябва да са златисти, не черни .
Изваждат се от формите заедно с хартията и се изчаква да изстинат.
Може преди това да се намажат със гъст захарен сироп - стават по-лъскави и сладки.Вода и захар в равни части, сварени за няколко минути до гъст сироп.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

1 коментар:

  1. Светъл Великден, Сонче! Нека в сърцето ти царува само светлина, в дома – уют и благополучие,
    на теб близките ти желая здраве и радост! Козунаците ги видях вече, но пак да ти кажа, че са много пухкави и красиви. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow