Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 9 март 2015 г.

Броколи и сирене на фурна - запеканка



Запеканките са ми любими - според съдържанието на хладилника приготвям бързо нещо за вечеря, гарнитура или предястие за гости.  С толкова сирене и сметана става доста калорично, но за сметка на това вкусно
В случая  към сирената и зеленчука прибавих малко изостанало прошуто, но същият ефект може да се постигне и с шунка. В този вид броколите се харесват и на най-големите им противници!
Продуктите могат да варират по вид и количество според съдържанието на вашия хладилник.
Продукти
за 6-8  порции 
тавичката е с размери 30/20 см (може в гювечета)
500 г пресни броколи
1 с.л. масло
200 мл течна сметана(неподсладена)
3 яйца
125 г крема сирене
100 г топено сирене
100 мл прясно мляко
100 г прошуто(шунка)
черен пипер
50 г настърган кашкавал за поръсване

Време за приготвяне: 35 мин.
-  за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 25 мин.

 Приготвяне

  • Броколите се бланшират за 3-4 минути в подсолена вода и веднага се охлаждат със студена вода.Отцеждат се много добре.
  • Тавичката се намазва с масло(зехтин) и зеленчуците се подреждат в нея.
  • В купа се разбиват яйцата, крем сиренето, сметаната и прясното мляко.
  • Топеното сирене се нарязва на парченца, които  се подреждат върху броколите.
  • Залива се с млечно-яйчната смес, поръсва се с черен пипер.
  • Най-отгоре се разхвърлят малки парченца от месото.
  • Ястието се пече на 200 С за около 25 мин.
  • Пет минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал. 



1 коментар:

  1. Получих запитване дали може да се приготви със замразени броколи, но без да искам го изтрих! Отговорът е , да , може, тогава няма нужда от бланширането.Поздрави

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...