Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (14) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 19 март 2013 г.

Кавърма от свинско месо с праз


Едно традиционно за българската кухня зимно ястие.освен с праз може да бъде приготвено и със стар лук.В различните райони се прави по различен начин и с различни добавки, но месо, лук  и вино са основните съставки.
Всички продукти се обработват топлинно предварително, след това се смесват и се пекат в затворен съд.Стъклен или глинен.
Сервира се със запечено отгоре яйце или в омлет, или в палачинка.Може и така, само месото и зеленчуците, евентуално с добавка на задушен ориз.

Продукти 
за 4 порции


  • 600 г свинско месо от бут или плешка
  • 2-3 с.л. олио
  • 4 стръка праз
  • 100 мл червено вино
  • 1 ч.л. сол
  • 4-5 печени червени чушки
  • гъби(при мен няма)
  • черен пипер
  • чубрица
  • яйца



  Приготвяне


  • месото се нарязва на кубчета и се задушава в нагрятата мазнина за няколко минути като се разбърква
  • изважда се с решетъчна лъжица в съда, в който след това ще се пече
  • в остатъка от мазнината се слага праза, предварително нарязан на кръгчета
  • разбърква се и се добавя виното
  • задушава се до омекване
  • ако се ползват гъби  се добавят на този етап
  • прибавят се нарязаните печени чушки и се объркват за 1 минута
  • праза се изсипва при месото, всичко се разбърква и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица
  • затворения с капак съд се поставя в не много гореща фурна(за да не се спука) и се пече на 200 С за около 30-40 минути
Може да се разпредели в гювечета и да се запече в тях.
Накрая по желание се чуква по едно яйце и се запича само за 3-4 минути



10 коментара:

  1. Охх Сонче колко апетитно си я приготвила тази кавърма направо се олях ....
    Спокойна нощ и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами као не постите, Здравче правиш!на нас ние любима!Поздрави!

      Изтриване
  2. Печена в керамичен съд ми е много вкусна!
    Апетитно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ина, всияко печено в глинен ъсд става вкусно!Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Много любимо ми е това, Сонче! Сега цял ден кавърма ще ми е в главата :)) Права си, че макар и традиционно, това ястие си има различия по различните краища на страната. Ние с теб нали сме наблизо, та горе долу ни пасват рецептите :). Аз го готвя по-често със сушени чушки, но и с печени е страхотно.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И със сушени е хубаво, снежи!Ама аз нямам, а печените са ми по-лесни, първо занразени, после в буркани,Поздрав и хубав авечер!

      Изтриване
  4. Ох…и на мен като на Елти…цял ден кавърмата ти ще ми е пред очите Сонче:)))
    Какви изкусителни снимки само ни показваш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, време е , ако не си правила, че то си е малко зимно ястие!поздрав и благодаря!

      Изтриване
  5. Много обичам праз в манджички, а твоята е много вкусна! Както винаги при теб е много уютно и вкусно! Честита Първа Пролет, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Катя!Похвалите ти ме радват и ласкаят!Честита пролет и на теб!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...