Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 5 юли 2012 г.

4-ти юли с бургери

Това е продължение на празнуването на Деня на независимостта
 Един двоен:)


 Много се пише и говори срещу американските бургери.Аз също бях с предубеждение, явно насадено ми от статии и предавания за здравословно хранене, където бургерите са пример за обратното.
Истината е, че бургерите могат да бъдат освен вкусни и не много опасни за здравето!
Първо , ако вместо с картофки са придружени със салата, второ , ако са от нетлъсто месо, телешко, пилешко, пуешко, трето хлебчетата могат да бъдат пълнозърнести, ръжени ......
Предложеното е с телешка кайма, но може да се направи и с всяко друго месо.



Продукти
 за 1 порция

  • 100 г телешка кайма
  • 1/2 ч.л. соев сос
  • черен пипер 
  • зехтин за намазване
  • 30 г сирене чедър
  • кромид, чушка, домат...
  •  готова питка със сусам



Приготвяне

  • каймата  се смесва със соевия сос и черния пипер
  • оформят се топчета, които се разплескват до тънки кръгове
  • намазват се със зехтин и се пекат на скарата за около 4-5 мин  от всяка страна
  • накрая върху месото се поставя парче сирене(кашкавал)  докато започне да се топи
  • питките се разрязват и се запичат за кратко
  • реди се питка, месо, сирене, зеленчуци и се покрива с питка

А ето и виновника за това разточителство, моят американски внук, който искаше да отбележи празника защото винаги по това време е в България и го пропуска:

Добавям и снимки от моя двор на Бетоловото, където успешно се спасихме от градските жеги!







 Ягодите са саморасли, цяла поляна!!!






6 коментара:

  1. Соня, все пак ключът към здравословното хранене е и в умереността, а ти си положила грижа за всеки детайл...Изглежда доста вкусничко, да е здрав виновникът за менюто и да те радва! А цветята са невероятна прелест, моля за семена!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, честит 4 юли на детето! Много подходящо сте го отпразнували! Аз бургери обичам и тъй като не прекалявам с тях не се притеснявам от статиите. В крайна сметка има много нездравословни храни, важно е умерено да се хапват. Но този двоен е уникат, ти си готова за твоя собствена верига за бургери:):):)А цветенцата са красота! Чудна градина имате!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни бургери, преглъщам! А снимките са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко са ароматни тия диви ягодки на тъничките стебълца :-)нищо общо с магазинерските!
    Аз бях много изненадана да разбера колко популярни са тези етажираните бургери /с клечка по средата/. Виждала съм ги дори и в ресторантски менюта като основно ястие и наистина има изобилие от комбинации на продукти, и хлябът им е съвсем различен. Никога не съм опитвала защото височината им е с почти заплашителни размери, но моят италиански американец постоянно си ги поръчва :-).
    Като гледам тази пълна чиния, добре си се представила за гостуването на внука :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Соня, поздрави от Юлия!
    Наистина се писа много по въпроса за бургерите,но това, което даваш като идея и рецепта,изглежда чудесно! И аз ще направя,не само за внука ми, но и за нас големите!

    ОтговорИзтриване
  6. Пропуснала съм я тази чудесна и красива публикация :) ! Дворът ти е вълшебен ,Сонче и давам всичко за букетче горски ягоди ! Прелест са ! Бих хапнали и аз един бургер ,изглежда много вкусен ,а и приготвена в къщи храна е винаги за предпочитане :) !
    Чао и хубава нова седмица ! Поздрави на Ники !

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow