Етикети

агнешко (7) баница (26) без глутен (6) Бетоловото (15) бутер тесто (14) българска традиционна кухня (130) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (178) домашно консервиране (6) дребни сладки (27) есен (31) желирано (28) за празник (101) заек (2) закуски (57) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (1) китайска кухня (8) кифлички (10) кремове (29) крок пот (1) круши (10) лесно (118) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (8) основни ястия (141) паста (17) патица (2) пилешко (46) пити (17) плодове (69) постно (33) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (23) сладкиш (79) сос(дип) (1) спанак (25) супа (26) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (44) френска кухня (25) хлебчета (6) череши (8) чийзкейк (13) шоколад (28) ябълки (12) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (45) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (12)

търся в този блог

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Най-хубавата баклава (Коледа наближава)

Най-после и аз стигнах до коледната украса!Ремонтът приключи и мога да поукрася малко.


Първи винаги е Дядо Коледа.
Щом го извадя от кутията и каквото и да  е било преди това, веднага ми става хубаво!

Камината...
Следва елхата , играчките...



 И накрая - баклавата.Коледа без баклава не може!
Предлагам рецепта за баклавата, която правя десетки години.Всички много я харесват защото е лека, вкусна и ароматна.Освен това е бърза за приготвяне.


тава 33 см
1 пакет тънки кори за баница - 400г
200г масло
за плънката
4 яйца
85 г захар (около 4 с.л.)
4 с.л брашно
1 щипка сол
1 голяма чаша накълцани орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
1 с.л. коняк (ром)
за сиропа
  захар - 2,5 ч.ч.от 250 мл
  вода - 3  ч.ч. от 250 мл
настъргана кора на 1 лимон
1ч.л. лимонов сок
ванилия

Калории
Kилокалории: 7634 .
Калции: 914.4 мг
Протеини: 136.24 г
Въглехидрати: 1090.745 г
Животински мазнини: 226.2 г
Растителни мазнини: 76.64 г
за едно ромбче ( 42 бр.)  - 182 Ккал
за една порция  - 3 ромбчета - 545 Ккал
  Приготвяне

Тавата се намазва с масло.Фурната на 190С.Преброяват се корите в пакета .Моите бяха 14.
Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се мазва обилно с масло.
Приготвяне на плънката.Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.

 Редят се останалите кори, като се мажат
 обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
Много внимателно се нарязва с остър нож.
За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.


Пече се около 25-30 мин без вентилатор на 190С.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта се варят точно 10 минути след завирането.Към края се добавя се ванилията и лимоновата кора и лимоновия сок.
Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

тук можете да прочете за една ароматна

Портокалова баклава със сочна плънка




2 коментара:

  1. Защо е наречена "портокалова"?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, тази не е портокалова.Портокаловата е на този адрес http://mysweethobby.blogspot.com/2014/02/portokalova-baklava.html. Благодаря ви за проявения интерес! Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...