Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 4 май 2020 г.

Торта гараш



С една дума - много шоколадова и много вкусна, това е този сладкиш. Няма да разказвам дългата и малко спорна История на тази известна торта.След като изчетох десетки рецепти , се спрях на варианта с крем, в който се оползотворяват останалите от тестото за платките жълтъци.



Кремът  ми се получи  една идея по-рядък, отколкото исках, така че препоръчвам да се използват пропорциите посочени в скобите.


Продукти 
за форма с диаметър 18 см
8-10 порции
блатове
5 белтъка
150 г захар (може да се намали)
1 с.л. брашно
150 г смлени орехи
ванилия
крем
5 жълтъка
60 г захар
150 г шоколад 52%
3 с.л. какао
200 мл сметана(100 мл)
50 г масло
ванилия
ром
глазура и украса
80 г шоколад 52 %
80 г млечен шоколад
50 мл олио
1 с.л. течна глюкоза
оцветени в зелено кокос и бадеми


 Време за приготвяне: 5 часа
- за подготовка - 40 мин.
 - за готвене - 30 мин.
- за изчакване - 4 часа

Калории Общо 5730  Ккал 
За една порция 580-710 Ккал 


Приготвяне 

крем
Приготвям първо крема, тъй като му е необходим престой в хладилника за да стегне.
Жълтъците се разбиват със захарта на водна баня до сгъстяване.Прибавят се ванилията и ромът, разбърква се.
Маслото и сметаната се загряват без да завират и в тях се слага натрошеният шоколад. Бърка се до пълното му разтваряне.
Много внимателно, при непрекъснато разбъркване се смесват шоколада и жълтъците.
Кремът се изсипва в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник докато стегне.
блатове
Продуктите са за 5 тънки платки с диаметър около 16-18 см.
Белтъците се разбиват със захарта, но не до твърдост,  а до разтопяване на захарта. Прибавя се брашното, смлените орехи, ванилия. Разбърква се внимателно.
Сместа се разделя на 5 еднакви части.
Пекат се 5 блата с диаметър 18 см. Формата се маже с масло и се застила с хартия.Фурната е на 160 С с обдухване или 175 С без вентилатор.
Аз пекох 3 едновременно за 10 минути, но ако се пекат една по една, стават готови за 5-6 минути.
След изваждане от фурната се освобождават от формата и се отлепват от хартията.
сглобяване на тортата
Използвах форма с подвижни стени за сглобяване на тортата.
Всяка платка се намазва с крема, около 1/2 см и се покрива със следващата.Завършва се с крем, който се заглажда отгоре и отстрани.
Сладкишът се прибира в хладилник за няколко часа.
глазура и украса
Шоколадите се загряват на водна баня до разтопяване. Добавят се олиото и глюкозата,  бърка се до получаване на еднородна смес.
Веднага се изсипва върху охладената торта. Разнася се по цялата повърхност чрез накланяне на тортата, без да се използва шпатула.Излишният шоколад се оставя а се оттече.
Хранителна боя на върха на ножа се разтваря в 1 с.л. вода. с получената течност се оцветяват кокосови стърготини и бадемови люспи или счукани бадеми. Оставят се да изсъхнат върху хартия и се използват за украсата.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

1 коментар:

  1. Много харесваме торта Гараш, а твоята изглежда неустоима. Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow