Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 8 април 2020 г.

Шоколадови кексчета с бадеми (къпкейкс) "Капрезе"




Идеята за тази публикация е вдъхновена от една много приятна изненада, която ми направи моя приятелка - подари ми прекрасна шарена книжка с рецепти за къпкейкове! Ох, пак подчертана от редактора на програмата дума! Знам, не е българска, но навлиза в речника ни както много други такива. Няма да ви занимавам с така популярната напоследък тема за разликата между мъфина и къпкейка, между другото в книжката е подробно обяснена, включително има препратка към Италия и нейните традиции в този дял на кулинарията, тъй като е издание на италианската кулинарна академия Барила. Аз  ги наричам малки кексчета, независимо, че отговарят на описанието на къпкейк!




Кексчетата са изключително вкусни и още по-лесни! Работи се по познатото правило - сухи съставки, течни съставки, глазура. Няма нужда от миксер или друга техника!


Част от тях са с дупка в средата и пълни с крем.


Вкусни са и без глазурата, но тя ги превръща в истинско удоволствие, моля не я пропускайте!
НЕ използвам хартиени кошнички.

Продукти
за 12 броя
75 г  меко масло  1/3 ч.ч.
80 г захар  1/3 ч.ч.
1 яйце
90 мл мляко  1/3 ч.ч.
100 г брашно  3/4 ч.ч.
50 г смлени бадеми
25 г горчиво какао 3с.л.
2 ч.л. бакпулвер 8г.,
Ванилия

за глазурата
200 мл сметана
20 г.. захар
7 г желатин

100 г шоколад



 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 25 мин.
 - за готвене - 15 мин.
- за изчакване - 10 мин.


Калории 
Общо 2885  Ккал 
За една порция 240 Ккал 


Приготвяне 

Маслото се смесва със захарта.Добавя се яйцето, млякото, ванилията.
Разбърква се много добре.
Постепенно с разбъркване се прибавят пресятото брашно, бакпулвера, какаото и смлените бадеми.
Формите за мъфини се намазват с масло и се пълнят с готовата смес до 3/4 от височината (по 1 пълна лъжица).
Пекат се 15 минути на 180 С. Оставят се да изстинат.
глазура
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване.
50 мл сметана се затопля до завиране, прибавя се шоколадът и се разбърква до пълното му стопяване. Прибавя се набъбналия желатин. Разбърква се добре.
Остатъкът от сметаната се разбива със захарта. Внимателно се смесва с шоколада. Разбърква се добре и се прибира за 10 мин в хладилник докато започне да стяга.  Изважда се и се шприцова върху изстиналите кексчета.

Може да се направи дупка в средата на кексчето и да се напълни с крема.


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

  1. Здрявейте, млякото прясно ли е или кисело??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Диди, млякото е прясно, пълномаслено. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow