Нов за мен сладкиш.Прилича на козунак, но по-скоро е като сладък хляб . Тук може да се прочете за произхода му . Популярен е сред еврейските общности в Източна Европа.
Рецепти има много , с различни плънки. На горната снимка е с тахан и шоколад, а на долната с орехи и стафиди.
Интересно е лесното приготвяне- не е необходимо дълго месене, а втасването е в хладилник.
Тестото е приготвено в хлебопекарна на програма "паста", която при мен е 15 мин. и няма втасване.Следва 8 часов престой в хладилник следва оформяне и втасване. Не е бързо, но е лесно и подходящо за хора, които не месят. Основен източник за рецептата Кулинарно — в кухнята с Йоана.
Продукти
за 2 броя по 500 г
25/10 см
порции 20
тесто
150 мл прясно
мляко
21 г прясна мая(
7 г суха)
1 ч.л. ванилов
екстракт
2 яйца големи
75 г захар
500 г брашно
80 г меко масло
Плънка от тахан и шоколад за 1 брой бабка
½ яйце разбито
(другата половина
е за намазване)
25 г захар
1 ванилия
1 с.л. мед
1 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 с.л. меко масло
50 г сусамов
тахан
70 г шоколад
Канелена плънка
за 1 брой бабка
100 г кафява
захар
1 ч.л. канела
150 г орехи,
запечени и нарязани на дребно
1 ч.ч. стафиди
За намазване-
глазиране след изпичане
80 г захар
60 мл вода
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 35 мин.
- за изчакване - 8 часа
Калории
Общо 5700 Ккал за 2 броя
За една порция 290 Ккал за 1 филийка
Приготвяне
Тесто
Млякото се загрява леко, тъй като програмата, която използвам не го затопля. Прибавят се маята и захарта и се разбърква. изсипва се в казанчето на хлебопекарната. Яйцата се разбиват леко с вилица, добавя се ванилията, солта и всичко се изсипва при млякото. Най-отгоре се слага пресятото брашно. Възможно е да се добавят и други аромати - лимон, портокал.
Хлебопекарната се включва на месене. При мен е програма "паста". Когато тестото започне да се оформя, се прибавя много мекото масло (ако е необходимо може малко да се загрее) на части, постепенно. Оставя се машината да оформи тестото. Изглежда малко меко, но се отделя от стените и бъркалките.
Тестото се изважда в намаслена купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да втасва 30 мин.
Леко втасалото меко тесто се разделя на две части и всяка се прибира в найлонова торбичка.
Получават се 2 теста по около 470-500 г.
Тестата трябва да престоят в хладилника няколко часа, една нощ.
Плънка от тахан и шоколад
Може да се приготви от вечерта, защото плънката същи трябва да престои в хладилник 1 час.
В купа се смесват всички съставки в посочения ред. Първо се разбива яйцето с вилица и се отделя половината, която по-късно се използва за намазване на бабката.
След разбъркване се получава нещо като каша, която се втвърдява след престояване в хладилника.
Шоколадът се нарязва на дребно и се оставя настрана.
Плънка от орехи, масло и канела
В купа се смесват предварително запечени и нарязани на дребно орехи, канелата, разтопеното масло и кафявата захар.
Захарен сироп за намазване на изпечените сладкиши
Водата и захарта се смесват и загряват до завиране. Оставя се да се охлади.
Оформяне и печене
Със студеното тесто се работи много лесно. Докато се оформя първия сладкиш , другото тесто стои в хладилника.
2 форми за печене се намазват с масло и се застилат с хартия за печене. Аз използвах форми с различен размер. На снимките се вижда , че в по-късата форма (25см) бабката е по-висока и на мен ми хареса повече. Другата форма беше с дължина 29 см и сладкишът изглежда по-сплескан. Използването на хартия е препоръчително за безпроблемно изваждане на бабката от формата след изпичане.
Тестото от единия плик се изважда върху чист плот. Ако лепне, може да се поръси плота с брашно.
Разточва на правоъгълник с приблизителни размери 30/25 см.
Избраната плънка(с тахана или с орехите) се нанася равномерно върху цялото тесто. Оставя се само една ивица от дългата страна.Върху тахана се слага надробения шоколад.
Тестото, заедно с плънката се навива на руло. Отстрани се прищипва . Обръща се с прихлупената страна към плота.
Тук има два варианта за оформянето.
Първият е по-ефектен и подходящ за бабката с плънка от тахан, която по-креместа. А вторият е по-подходящ за плънката със стафидите, защото те са по-едри и се работи по-трудно.
В първия вариант рулото се разрязва на 2 части по дължината и те се усукват. Тук има снимка.
Малко е по-трудно защото плънката се показва, но се получава интересна шарка след оформянето.Аз използвах само това оформяне и за двата сладкиша и се вижда как стафидите и орехите са излезли отгоре, но не са изгорели.
Другият вариант е рулото да се раздели на 2 по-къси рула и те да се сплетат (усучат). Така вероятността плънката да излезе е по-малка (особено при по-нехомогенна плънка). Снимка на разреза. И на усукването.(натиснете за да видите снимка)
Оформените сладкиши се поставят във формите за печене, покриват се и се оставят да втасат на стайна температура за около 2 часа.
Фурната се загрява на 180 С. Формите се поставят на средно към долно положение.
След 10-12 мин. бабката се намазва с останалото разбито яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко.
Печенето продължава общо около 35 минути до получаване на приятен загар и суха клечка.
Изпечената бабка се изважда от формата с помощта на стърчащите краища на хартията за печене и се поставя върху решетка.
Горещият сладкиш се намазва с предварително приготвения захарен сироп.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Изглеждат много пухкави твоите Бабки, Сонче. Ще опитам и аз.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделянето!