Идеята за тази публикация е вдъхновена от една много приятна изненада, която ми направи моя приятелка - подари ми прекрасна шарена книжка с рецепти за къпкейкове! Ох, пак подчертана от редактора на програмата дума! Знам, не е българска, но навлиза в речника ни както много други такива. Няма да ви занимавам с така популярната напоследък тема за разликата между мъфина и къпкейка, между другото в книжката е подробно обяснена, включително има препратка към Италия и нейните традиции в този дял на кулинарията, тъй като е издание на италианската кулинарна академия Барила. Аз ги наричам малки кексчета, независимо, че отговарят на описанието на къпкейк!
Кексчетата са изключително вкусни и още по-лесни! Работи се по познатото правило - сухи съставки, течни съставки, глазура. Няма нужда от миксер или друга техника!
Част от тях са с дупка в средата и пълни с крем.
Вкусни са и без глазурата, но тя ги превръща в истинско удоволствие, моля не я пропускайте!
НЕ използвам хартиени кошнички.
Продукти
за 12 броя
75 г меко масло 1/3 ч.ч.
80 г захар 1/3 ч.ч.
1 яйце
90 мл мляко 1/3 ч.ч.
100 г брашно 3/4 ч.ч.
50 г смлени бадеми
25 г горчиво какао 3с.л.
2 ч.л. бакпулвер 8г.,
Ванилия
за глазурата
200 мл сметана
20 г.. захар
7 г желатин
100 г шоколад
Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 25 мин.
- за готвене - 15 мин.
- за изчакване - 10 мин.
Калории
Общо 2885 Ккал
За една порция 240 Ккал
Приготвяне
Маслото се смесва със захарта.Добавя се яйцето, млякото, ванилията.
Разбърква се много добре.
Постепенно с разбъркване се прибавят пресятото брашно, бакпулвера, какаото и смлените бадеми.
Формите за мъфини се намазват с масло и се пълнят с готовата смес до 3/4 от височината (по 1 пълна лъжица).
Пекат се 15 минути на 180 С. Оставят се да изстинат.
глазура
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване.
50 мл сметана се затопля до завиране, прибавя се шоколадът и се разбърква до пълното му стопяване. Прибавя се набъбналия желатин. Разбърква се добре.
Остатъкът от сметаната се разбива със захарта. Внимателно се смесва с шоколада. Разбърква се добре и се прибира за 10 мин в хладилник докато започне да стяга. Изважда се и се шприцова върху изстиналите кексчета.
Може да се направи дупка в средата на кексчето и да се напълни с крема.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Здрявейте, млякото прясно ли е или кисело??
ОтговорИзтриванеЗдравейте Диди, млякото е прясно, пълномаслено. Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване