Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 30 май 2013 г.

Кайсиево парфе с маскарпоне


Това е сладкишът, с който гостувах на Роси и Кулинарен еликсир.
Продукти
за форма 18-20 см
за основата


  • 100 г какаови бисквити
  • 50 г масло
  • 1 к.ч.запечени ситно смлени орехи

за сметановия слой

  • 100 мл прясно мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 200 мл течна сметана
  • 300 г квасена сметана
  • 500 г кайсиево сладко
  • (за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
  • 3 с.л. коняк
  • 1 капсула ванилия
  • 2 п.желатин

за горния слой

  • няколко пресни кайсии
  • 1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
  • 200 мл вода
  • оранжева боя на върха на ножа

(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
Моята форма е диаметър 16 см и с тези продукти направих и една малка пастичка (на горната снимка)





 Приготвяне

за основата
бисквитите и орехите се смесват,  поставят се в блендер  и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа  се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа


сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране

Поднася се за завършек на вечерта  с чаша хубав коняк!



13 коментара:

  1. Запомних го този сладкиш, Сонче! Просто неустоим и ето го отново, влияещ на всички сетива! Невероятен!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, останах без думи!
    Браво! Браво! Брависимо!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, Соня - впечатляващо гостуване!
    Харесах и другите ти десерти с череши,
    но този кайсиев сладкиш ме плени и очарова:
    много фин, елегантен и слънчев, със страхотни снимки -
    Разкошен...!
    Комплименти,
    хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Наминах още веднъж да му се насладя,Соня,ама как иначе,като ми е в графа "любими" !Красив и стилно поднесен десерт!Само за ценители!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен е този сладкиш, Сонче!
    Видях го при Роси, насладих му се, но няма как и тук при теб да прескоча :) това разкошество!
    Ако знаеш как искам точно сега някой да почерпи с един такъв :))
    Страхотни снимки напоследък показваш, много им се радвам - едни такива в близък план "ела ме изяж" са направо :))
    Поздрави и хубава, спорна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря на всички ви, мили дами за хубавите думи и похвалите! Радвате ме!
    От чиниите е, Пепи :), наскоро си осигурих всички размери черни чинии!:)Поздрав и хубава сладваща седмица Пепи, Роси, Диана, Михаела, Катя!

    ОтговорИзтриване
  7. Просто неустоим!

    ОтговорИзтриване
  8. Уникален сладкиш - получи ми се страхотно! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сърдечно благодаря, такива коментари ме радват безкрайно!Поздрави!

      Изтриване
  9. Прекрасна рецепта! В този сезон липсват кайсии, но бих искала да пробвам с мандарини. Благодаря от сърце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много добра идея Лили, ще се радвам ако споделиш за резултата! Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте,искам да попитам желатина какъв трябва да бъде,защото на Д-р Йоткер например е много силен. Освен това-за горния слой-колко лимонов сок и желатин ще трябват,ако нямаш готов кисел?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. //здравейте Виктория, добре дошла ! Аз ползвам желатин на д-р Йоткер . За горния слой може да ползвате портокалов сок с малко захар и вода, общо около 250 мл, тогава е достатъчно половин пакетче желатин . Зависи колко дебел искате да се получи. На опаковката желатин обикновено е изписано за какво количество течност е. Може да се направи и с други плодове или с боя за храна. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow