Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Черешово тирамису




След всички варианти на тирамису, които съм представяла -

още една сезонна рецепта - Черешово тирамису.Сладкишът е класически, а черешите, добавени в крема обогатяват вкуса и подсилват аромата.Препоръчвам ви този вариант!
Прибавих желатин към крема защото черешите увеличават течностите, а не исках разкашкани бишкоти.
Продукти 
за  правоъгълна форма 28/15 см или за кръгла с диаметър 22-24 см
10 порции
200 г бишкоти "савоярди"
300 г череши, почистени от костилките
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1 с.л. коняк
4 жълтъка
2 белтъка
130 г захар
100 мл Порто(друго подсилено сладко вино)
15 г желатин
200 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
за напояване
250 мл силно кафе
70 мл Порто

 Приготвяне

  • Черешите се посипват със захарта, канелата и коняка и се оставят настрани.
  • Приготвя се сместа за напояване и се оставя да изстива.
  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.
  • Жълтъците се разбиват в метален или стъклен съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното  и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.
  • Желатинът се накисва в малко студена вода и се прибавя в топлата смес. Разбърква се доразтварянето му.Оставя се да изстива като се разбърква от време на време.
  • Черешите се смилат в блендер до получаване на гладко пюре и се прибавят към крема.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.
  • Накрая се прибавят, с много внимателно разбъркване,  разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се настъргва шоколад.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.




3 коментара:

  1. Прекрасно е, Соня!
    С любимите ми плодове :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Оригинално......!Поздрави,Сонче:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Колекцията ти на тема тирамису е направо впечатляваща, Соня -
    ново и чудесно допълнение - с череши! Страхотно!
    Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и хубаво лято.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...