Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 15 август 2013 г.

Шарлота с извара и сладко



Днес е голям празник за всички християни - Успение Богородично, денят в който Мария, Божията майка е починала и се отправила на небето при своя син .
На този ден, всяка година се събираме с фамилията на моя съпруг.Винаги е весело и приятно, много поколения на едно място, хубава храна, много смях...
Този сладкиш занесох тази година на празненството.Много се хареса на всички, много похвали получих!


Сладкишът е сравнително лесен  за приготвяне. Може и без печене, с готови бишкоти и или готови блатове.
Аз предпочитам да пека блатовете, така съм сигурна какво има в десерта.Бих изпекла и бишкоти, но ще ми дойде в повече! :)
Сладкото може да е различно, но в случая, от смокини беше чудесно, много ароматно.
Като цяло тортата е лека, освежаваща с много малко калории подходяща за всеки сезон, но особено за лятото.


 Ето и рецептата, пълна моя импровизация. Имах идея вътре в крема да има пресни плодове, но нямах ягоди или малини, а опитите, които правих с пъпеш не бяха особено сполучливи. Затова се спрях на сладкото.

Продукти 
за форма с диаметър 26 см
14 порции
блат

  • 3 яйца
  • 125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 п. ванилова захар
  • 1/2 п. бакпулвер
  • 75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора

крем

  • 275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
  • 200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
  • 1 с.л. пудра захар
  • 450 г заквасена сметана 20 % 
  • 1 капсула ванилова есенция
  • 30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
  • 1 ч.ч. сладко от боровинки*
  • 1 ч.ч. сладко от смокини
* беше доста сладко, така че може да се намали, според вкуса
  • 200 г бишкоти савоярди (не от меките)

 Приготвяне

блат
  • яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
  • добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
  • изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
  • проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
  • блатът се надува, след това може да спадне
  • изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
  • блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части



крем, всъщност са 2 крема
  • изварата се пасира в блендер
  • течната сметана се разбива с пудрата захар  докато започне да се вплътнява
  • прибавя се квасената сметана и се разбива отново
  • накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
  • желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
  • поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
  • започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
  • накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
  • получения крем се разделя на две равни части
  • към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )
подреждане


  • бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
  • на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
  • около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
  • (аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
  • отгоре се разстила крема с боровинки
  • покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
  • оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
  • украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин



Тук ще намерите рецепта за Шарлота с ягоди и Шарлота с малини

3 коментара:

  1. Как няма да са възхитени гостите... Тортата е чудесна! Много вкусно си я измислила и измайсторила, Соня, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е шарлотата,Соня!
    Поздравления!
    Хубав петък:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ето и още една идея за тази прекрасна торта! С лек крем и красива декорация! Харесва ми!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...