Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 4 март 2013 г.

Картофени кюфтета на фурна с праз и сирене



Обичам картофени кюфтета, но ги избягваме заради пърженето.Предлагам ви вариант на печени кюфтенца с хрупкава коричка, малко по-диетично. Подправките са по избор, но не ги пренебрегвайте защото те дават хубавия вкус и аромат.



Продукти 
за около 16 броя малки кюфтета


  • 500 г картофи
  • 150 г сирене(бяло саламурено)
  • 1 стрък праз
  • малко сол
  • черен пипер
  • 1 яйце
  • щипка кимион
  • сух джоджен
  • индийско орехче
  • 1 яйце за паниране
  • 2 с.л. брашно за паниране
  • 3-4 с.л. хлебни трохи (едра галета)
  • масло за намазване
  • 2 с.л. зехтин за поръсване

  Приготвяне


  • картофите се сваряват, отцеждат се и се намачкват на пюре
  • праза се реже на дребно, посолява се и се намачква с ръце
  • смесват се картофеното пюре, натрошеното сирене, праза, яйцето и подправките
  • оформят се малки кюфтенца
  • тавичката се намазва с масло(зехтин)
  • кюфтенцата се потапят последователно в брашно, разбитото яйце и накрая се овалват много добре в трохите
  • подреждат се в тавичката
  • наръсват се със зехтина
  • пече се 30-35 минути на 190 С до получаване на златиста коричка(надуват се)





14 коментара:

  1. Сонче, толкова греещи снимки!
    И аз правя картофените кюфтета на фурна много отдавна, но пък не съм пробвала с праз!
    Хубава и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и с праз и със сиренце, сезонно, може с всичко!Благодаря, че намина, Бети!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче,ето такава рецепта ми допада-печене във фурната.Ще я напрявя-напоследък твоите рецепти са ми фаворит-днес правих запеканката ,но с коприва.Благодаря ти,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм по печенето, Живе, не ми се занимава с пържене, пък нали и по-здравословно!Поздрав и прегръдка!

      Изтриване
  3. Така ми се приядоха картофени кюфтенца...! Че и печени, не пържени! Супер :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ги предпочитам печени! Изглеждат много сочни. Ще пробвам докато има праз лук!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, не съм ги пробвала печени досега, изглеждат толкова апетитно, неустоими са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Картофени кюфтета не отказвам :) Много ми харесват твоите, Сонче - и на подправки, и на технология, и с този праз, и златистия цвят... Всичко ми харесва. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусни кюфтенца си приготвила,Соня!Сега им е времето,докато има праз!Бодвам си едничко!С пожелание за хубаво,пролетно настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  8. http://postimg.org/image/7pt89u9g3/

    ето резултата от моя (втори) опит. бтв, първият беше супер неуспешен защото пропуснах факта, че на скарата в конвекторната печка ще се разпаднат и залепнат и че поръсването със зехтин е супер съществена част от всичкото готвене, иначе галетата посивява и става суха.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, радвам се, че сте успели!Да ви е сладко, видях и снимката, изглеждат добре!Аз се старая да описвам детайлно всичко и явно е важно да се спазва:)Желая ви успех в бъдещите кулинарни начинания!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow